Morten og Ole Petter inviterer til en skikkelig nostalgi-trip: – Et møtested for folk som liker pølser og bilær!

DEN FØRSTE BILEN PARKERT, OG DEN FØRSTE PØLSA SERVERT: Bettumkiosken er herved åpna! Foto: Stian Ormestad.

Det starta med en liten idé som bare balla på seg, og i dag kunne den første pølsa serveres gjennom luka på Bettumkiosken. Se bilder i saken!

Sjekk også: – Det er gøy med de som brummer ganske høyt!

ReAvisa likær å skrive om små og store møteplasser i bygda vår. Og er det en ting korona-tida har minna oss på, så er det hva disse betyr for oss.

Og nå som pandemien ser ut til å forhåpentligvis slippe taket, kan folk glede seg til enda en liten møteplass i Re:

– Fra folk vi kjenner, fra låver og skjul – og auksjoner

EN FORSIKTIG ÅPNING: En liten invitert gjeng var på plass under en forsiktig åpning i dag. Foto: Stian Ormestad.

For i dag var det en forsiktig åpning av Bettumkiosken, en tro kopi av de gamle Diplom is-kioskene som sto flere steder rundt om i Re i gamledager.

– Dette er bare no’ greier vi fant på for moro skyld, forteller Morten Bergan (60) og Ole Petter Askestrand (47) som står bak kiosken, som er plassert på tomta til sistnevnte langs Bettumveien.

EN VARM WIENER, TAKK! Ole Petter Askestrand serverer pølser i brød eller lompe. Inntektene går til flere gamle remedier. – Vi går neppe i null, sier radarparet fra Re. Foto: Stian Ormestad.

Gamle skilt, plakater og remedier er på plass. – Det kommer fra folk vi kjenner, fra låver og skjul – og noe er kjøpt på aksjoner, forteller radarparet fra Re.

– Satser på mer trafikk etter hvert

Det begynner å bli ganske så stive priser på slike nostalgiske greier, men dette er gjort på rimeligste vis – som en hobby. – Vi samler litt sammen her og der.

– Vi har ikke stressa så mye med det, bare pusla med det for moro skyld, forteller Ole Petter til ReAvisas utsendte som var en av få på en åpning for spesielt inviterte – sånn må det bli i korona-tid.

– Vi satser på mer trafikk og at alle som vil kan legge turen innom etter hvert, men nå er vi hvert fall i gang, sier en strålende fornøyd Morten til ReAvisa.

– Klin lik!

Sjøl om mye er autentisk gammelt, så er sjølve kiosken ganske så ny: – Ideen til kiosken kom for et drøyt års tid siden. Vi leita etter gamle kiosker å restaurere, men det er nesten ikke å oppdrive.

– Så vi dro for å se på en tilsvarende kiosk som er pussa opp, og hadde med oss en kompis som er snekker. Han tok mål og laga tegninger, og så tok Kongsvinger fengsel oppdraget med å bygge.

AUTENTISK: Gamle skilt, reklamer og plakater er samla sammen over tid. Morten setter her ut Diplom is-skiltet i veikanten langs Bettumveien. Foto: Stian Ormestad.

– Kiosken er klin lik som de gamle, til og med panelen er som den var den gangen.

Pølser og bilær

Så nostalgien er til å ta og føle på. Og når Re motorklubb og andre veterankjøretøy-entusiaster også svinger innom, blir det en nostalgi-trip av de helt store.

Praten går løst og ledig, og pølser og is får bein å gå på – slagordet til Bettumkiosken lyder jo som følger: «Et møtested for folk som liker pølser og bilær».

– Alle inntekter går til å dekke utgiftene, dette går nok aldri i null uansett, sier Morten og ler – for disse gutta er på leit etter flere remedier fra gamledager.

Flere rundt om i Re

Og skulle du huske en tilsvarende kiosk, ha historier og/eller bilder, så er radarparet interessert i å få se og høre. Du kan tipse ReAvisa, så formidler vi: Stian@ReAvisa.no.

SKIKKELIG NOSTALGI-TRIP: Re motorklubb møtte med noen tidsriktige doninger til åpninga i dag. Foto: Stian Ormestad.

– Vi er jo litt opptatt av disse kioskene, da. Det var jo mange av dem i tidligere tider, også flere rundt om her i Re. Jeg husker en på Revetal hvert fall, bak den gamle bensinstasjonen den gang. Og en på Himberg i Ramnes, mimrer Morten.

– Det var kanskje flere rundt om, men de var jo på vei til fases ut allerede før jeg begynte å råne rundt, så det hadde vært artig å få høre mer om de gamle Diplom is-kioskene i Re.

Kort om Diplom is-kiosken:

  • Diplom is-kiosken er en tidstypisk kiosk fra 1950-, 1960- og 1970-tallet, og den var vanlig over hele landet.
  • Den er fra Vestfold, tegna av Finn Wittersø i Diplom is i Tønsberg, produsert av Reidar Røed trevarefabrikk i Sandefjord.
  • Det ble produsert et stort antall av disse kioskene. De ble plassert rundt omkring i hele landet langs trafikkerte veier og i bysentra, på sportsarenaer, samt rekreasjonssteder som badestrender og campingplasser.
  • Fortsatt finnes det noen få kiosker i Vestfold: En som sto i Andebu (innebygd i dagens Andebu pizza) som er flytta til Stokke, en på Strand leirsted i Sandefjord, og enda en i Sandefjord som i dag er gatekjøkken, og nå en nybygd kopi langs Bettumveien i Re.
  • Det sto aldri noen Diplom is-kiosk der Bettumkiosken er plassert i dag. Men det sto tilsvarende kiosker på Himberg i Ramnes og på Revetal og kanskje flere steder i Re. Veit du om flere? Har du historier og/eller bilder? Tips gjerne ReAvisa!

SISTE PEP-TALK: De første kundene kommer straks, og Morten og Ole Petter får de siste detaljene på plass. Foto: Stian Ormestad.

TOTAKTER INNOM: Enda en gammel skyss har finni veien til Bettumkiosken. Foto: Stian Ormestad.

KORONA-REGISTRERING: Alle som svinga innom var invitert, og alle måtte registreres som seg hør og bør i ei koronatid som forhåpentligvis går mot slutten. Foto: Stian Ormestad.

SATSER PÅ MER TRAFIKK: – Når korona-situasjonen tillater det – eller alt sammen forhåpentligvis er over – så satser vi på mer trafikk, forteller Morten Bergan til ReAvisa. Foto: Stian Ormestad.

FINE FRONTER: Både biler og kiosken har en tidriktig og helt autentisk framtoning. Foto: Stian Ormestad.

– MORO! En fin åpningsdag er over, med et begrensa kundegrunnlag. Ole Petter Askestrand opplevde likevel tendenser til kødannelse foran luka. Foto: Stian Ormestad.

Sjekk også: Historielagene rusler i gang igjen.

Les mer om møteplasser i Re.

, ,