– Bli med på en påskereise i Re!

«FILMSTJERNER»: Siden kirka i nye Tønsberg kommune ikke får invitere skoler og barnehager på påskevandring i år heller, bestemte de som jobber med trosopplæringen seg for å lage en film for barn som kunne si noe om påskas innhold. De visste at Ingrid Solhaug likte å spille skuespill, og alle tre søsknene svarte umiddelbart ja på å bruke deler av vinterferien sin på å være med på å spille inn film. Foto: Privat.

Også årets påske blir annerledes på grunn av korona-situasjonen. Men du kan følge med for film på Facebook og YouTube, og du kan ta turen til alle fem Re-kirkene og gå ei påskeløype i finværet.

Sjekk også: Gudstjeneste rundt bålpanna.

Utafor alle de fem kirkene i Re; Våle, Ramnes, Vivestad, Undrumsdal og Fon, blir det mulighet for å gå ei påskeløype. Informasjon om vandringen henger på bårehusene eller kapellene på kirkegårdene.

Løypa passer for små og store, og blir værende gjennom hele høytida.

Påskefilm på Facebook og YouTube

Og på Facebook-sida «Kirken i Re» ligger det allerede ute en skjærtorsdagshilsen fra Undrumsdal kirke og en påskedagshilsen fra Våle kirke. Den kan også søkes opp på YouTube.

Det samme gjelder tre episoder av den lokale påskefilmen «Påskereise». Menighetene i Re og Tønsberg har laga filmen sammen. Hovedrollene har Solhaug-søsknene fra Re.

Ingrid, Tinius og Andrine Solhaug vokste opp i Ekornveien på Revetal. I 2017 la hele familien ut på jordomseiling. Da de kom hjem igjen, bosatte de seg på Eik.

Mye arbeid å være «filmstjerne»

Det kan høres eksotisk ut å spille inn film – men det er også mye arbeid: Tekster skal læres – og det er slett ikke lett å skulle spille varm og svett i ørkenen i Israel, når en står ute i snø og det blåser kaldt!, meldes det fra filmsettet.

– Det var mest gøy å spille inn de scenene der vi fikk spise godteri – spesielt hvis det måtte filmes på nytt, røper Ingrid. Tinius og Andrine er enige, og legger til at det var slitsomt å kjøre en del rundt for å ta opp scener forskjellige steder.

Randi Anne Skårdal, undervisningsleder i Re, som hadde hovedansvaret for manus og filming, har forståelse for det: – Ungene har vært kjempetålmodige og gjort en kjempejobb!

Flere kjente Re-fjes

Filminga tok fire dager, men den siste opptaksdagen måtte utsettes over ei uke da en av «filmstjernene» måtte i karantene på grunn av korona i klassen. 

Trosopplærer i Re, Irene Solberg, er gjennomgangsfiguren i alle tidsreisene, som disippelen Levi. Også Bartolomeus vil være kjent for mange fra Re: Det er Ole Hafell som var diakon i Re i mange år.

Og for ikke å glemme Randi Anne Skårdal, undervisningsleder i Re, som fikk oppgaven med manus, og dermed også regien.

– Håper filmen kan bli til glede for flere

Flere scener er filma i Re: Sidedøra i Våle kirke ble døra til huset der Levi og Maria befinner seg, og det er filma både utendørs og innendørs på Hengsrudkollen. Og både altertavla i Ramnes og Vivestad kirke kommer med helt tilslutt i tredje og siste episode.

– Vi er jo alle totalt amatører, og filmen er alt annet enn profesjonell. Men vi er fornøyd med det vi har fått til på veldig kort tid. Vi har hatt det gøy sammen når vi har holdt på, og vi håper at filmen kan bli til glede for flere, sier Randi Anne.

Kort fortalt finner de tre barna et påskeegg som har en hemmelighet som gjør at de kan reise i tid og sted. Filmen i tre deler kan du se gjennom påska på YouTube, søk opp «Kirken i Re» (ekstern lenke).

Les også: Vestfold-kommunene viderefører strenge restriksjoner.

KALDT! Det er slett ikke lett å skulle spille varm og svett i ørkenen i Israel, når en står ute i snø og det blåser kaldt! Foto fra filmen.

Les også: – Nå har vi runda alle kirkene i Re!

Les mer om kirker og trosliv i Re.