Stolt vinner av Spiskammerprisen

Bygdekvinnene vil berømme de som jobber javnt og trutt med å ta vare på matkultur, -kvalitet og -tradisjon i Vestfold. Det gjør Gro Nordheim Bettum, som har jobba med mat helt siden hun som 15-åring begynte på kjøkkenet på Meny Revetal.

Dette kunne du først lese i ReAvisa på papir – last ned gratis!

For 22. gang delte Vestfold bygdekvinnelag ut Spiskammersprisen tidligere i år. Prisen skal gå til personer, bedrifter eller organisasjoner som gjør en spesiell innsats for å ivareta kvalitet, kultur og tradisjon i arbeid med mat og måltider i Vestfold.

Vinneren får en sjekk på 5.000 kroner, gravert bakstefløy, diplom og blomster. Juryen besto i år av fylkesstyrets representant Tove Moland, tidligere vinnere Karen Kjølen Hellenes og Torunn Bjørge Solberg.

SPISKAMMERPRISEN 2020: Gro Norheim Bettum mottar prisen på Vestfold bygdekvinnelags fylkesårsmøte av Torunn Solberg, et av tre jurymedlemmer. Foto: Linda Gusland.

Starta å jobbe med mat som 15-åring

Og de var ikke i tvil om hvem som skulle bli årets vinner: Gro Norheim Bettum (51), oppvokst i Våle og nå bosatt i Holmestrand. Gro starta sin matvirksomhet på kjøkkenet hos Arve Gran Meny Revetal i 1984, da hun var 15 år gammel.

Der fikk hun etter hvert ansvar for cateringkjøkkenet, og da var alle sikra nok mat, god og veltillaget etter gode, gamle oppskrifter, heter det i begrunnelsen: Snitter, koldtbord, tapas, gryter, julemiddager og annet, alt førsteklasses og i rikelige porsjoner.

Derfor var det mange i Re som ble skuffa da hun i fjor tok permisjon fra Meny etter 35 år i jobben, for å starte sin egen catering-bedrift, samtidig som hun ble ansvarlig for skolekantina på Sande videregående skole.

Der er de svært fornøyd med maten hun leverer, strålende fornøyde ansatte og elever, og hun stoler på elevene. Den beste de noen gang har hatt i kantina, ifølge tilbakemelding fra skolen.

Lært mye av Sjur og de voksne damene på Meny

Det er i det store og det hele stor etterspørsel etter maten hennes. Gro holder mattradisjoner i hevd, lager maten fra bunnen av, og alle kan være sikre på nok mat av god kvalitet.

Ifølge sine arbeidsgivere er hun ei positiv, blid og omgjengelig jente som det er lett å samarbeide med. Ei utrolig fin jente!, rett og slett.

Gro er veldig takknemlig og stolt over påskjønnelsen, forteller hun på telefon til ReAvisa: – Det var stor stas!, jubler hun. Og understreker at tida på Meny Revetal har vært viktig:

– Det er i grunn der jeg har lært det aller meste! Det er verdens beste arbeidsplass. Og det er av Sjur og alle de voksne damene som jobba der jeg har lært det aller meste av det jeg kan i dag.

Veldig takknemlig

– Det var ikke med lett hjerte jeg slutta der etter 35 år, det skal jeg bare si deg! Men jeg fikk en ny utfordring jeg følte jeg ikke kunne si nei til, det var en mulighet jeg bare måtte ta.

– Jeg er veldig takknemlig for alle åra og alt det jeg har lært fra jeg var 15 år gammel og starta på Meny Revetal, forteller Gro til ReAvisa.

Begrunnelse og bilde fra overrekkelsen er oversendt fra Anne Ka Munkejord i Vivestad, avtroppende leder i Vestfold bygdekvinnelag.

I det nye styret ble Åse Marie Holm fra Re valg til sekretær.

Les mer om bygdekvinnene i ReAvisa-arkivet.

Les mer om foreningslivet i Re.