Stange fyller 25 år som gjestegård

VERTSKAPET PÅ STANGE GJESTEGÅRD: Berit Stange (82) har drivi gjestegården fra start, og i 2016 tok dattera Irene Stange (52) over. Foto: Lovis Eggum Wallberg.

Den første brudevalsen ble dansa her for 25 år siden. Og siden den gang har bygdefolket med gjester fra fjern og nær møttes i glede og sorg i vakre Re-omgivelser på Stange gjestegård.

Dette kunne du først lese i ReAvisa på papir august 2020.

I sommer, akkurat på datoen 25 år etter det aller første selskapet, la vertskapet ut et bilde fra forberedelsene til selskapet den gang. Facebook-posten med det gamle bildet ble godt likt og gratulasjonene var mange.

Uansett anledning, glede, sorg, fest eller samling til trøst, har Berit Stange (82) og Irene Stange (52) sørga for god servering på gjestegården i et kvart århundre.

STANGE GJESTEGÅRD: I idylliske Re-omgivelser langs Tinghaugveien i Ramnes. Foto: Lovis Eggum Wallberg.

Selskaper og overnatting

Det var Berit som starta opp gjestegårdsdrifta, og hun hadde ansvaret fram til 2016, da tok datter Irene over.

På gjestegården dekker de opp til selskaper, og det finnes muligheter for overnatting. I andre etasje på låven er det fire rom: Det Blå og det Grønne rommet, Hagestua og Trevet.

Munksalen er den nyeste spisesalen, den er som navnet tilsier dekorert med Munk-bilder over hele rommet.

Minnesmerke for slaget på Re

ALLER FØRSTE SELSKAP: Her rigger mor og datter til bryllup sommeren for 25 år siden, det aller første selskapet av mange i løpet av alle åra siden på Stange gjestegård. Foto: Privat.

Stange gjestegård ligger i Ramnes, langs Tinghaugveien, i idylliske Re-omgivelser. Ute er det minst like flott som inne, med en fantastisk fin hage og ikke minst den kjente labyrinten.

Broren til Irene er den anerkjente landskapsarkitekten Rainer Stange. Han har utforma hagen og laga en helt egen attraksjon: Labyrinten er et minnesmerke for slaget på Re.

Hver høst kommer han og egenhendig klipper de 1163 trærne i labyrinten.

Holdt pusten med kongelig besøk

KONGELIG BESØK: Kongeparet la middagen til Stange gjestegård ved kongebesøket i Re tilbake i 2012. Foto: Håkon Westby.

I den engelske eplehagen er det mange fine vielser om sommeren, forteller Irene. Epletrærne er planta så de danner en løvsal, og under de vakre epletrærne kan Irene dekke til hundre personer.

MUSIKKVIDEO FRA RE: Artisten Hilde Selvikvåg spilte inn musikkvideo på gården for tre sommere siden. – Tenk at det finnes et sånt vakkert sted! Foto: Privat.

Et stort høydepunkt for gjestegården var da kongeparet kom på Re-besøk i 2012. Da spiste de middag på gjestegården og Berit og Irene serverte en kongelig hver.

– Jeg tror nesten ikke jeg pusta den kvelden, sier Irene og ler. – Vi serverte bare lokale matvarer, forteller Berit, – og det falt i smak. Hun mimrer tilbake og ser på bilder fra besøket som henger på veggen i et av spiserommene.

Mye forskjellig som skjer på gården

– Vi hadde noen planer om å få feira 25-årsjubileet, men så kom korona og da måtte vi sette det på vent. Men nå har vi begynt å ha selskaper igjen, så kanskje vi finner på noe etter hvert, forteller Irene.

Gjennom åra har det blitt feira alt fra dåp og bursdag til minnesamvær og giftemål. Du kan også se sport på store skjermer og det har vært musikk-kvelder her med servering i baren.

Det har blitt spilt inn musikkvideo i labyrinten, og NRK har vært på gårdsbesøk for å filme.

Ny generasjon fortsetter som før

LABYRINTEN: Det kjente minnesmerke over Slaget på Re på Stange gjestegård er viden kjent. Her fra musikkvideoen til Hilde Selvikvåg, som står i midten av labyrinten. Foto: Privat.

Irene forteller at hun kommer til å fortsette å drive gjestegården akkurat som som den har vært drivi i alle disse 25 åra:

– Det passer gården godt til!

Musikkvideo fra Re: – Tenk at det finnes et sånt vakkert sted!

Mimre tilbake til folkefest med kongeparet i Re.

,