Slik blir årets 17. mai-feiring i Re

17. MAI-KOMITEEN I NYE TØNSBERG KOMMUNE: Helene Viken (SV), Catrine Bøhle (Sp), Lars Jørgen Ormestad (Ap), leder Alexander Hangaas (KrF) og Kari-Lise Kirsebom (H). Foto: Anders Tyvand.

Sjøl om det ikke blir en vanlig 17. mai-feiring, skal vi likevel få den gode 17. mai-følelsen.

Har du et smittefritt 17. mai-opplegg på gang? Tips ReAvisa!

– Det blir en annerledes 17. mai i år, men vi skal likevel få feire nasjonaldagen på en fin og verdig måte, sier Alexander Hangaas, leder av 17. mai-komiteen i nye Tønsberg kommune. Han har ansvaret for en nasjonaldag utenom det vanlige i disse korona-tider.

BARNAS TALE: Nora Førsund og Sara Koojman Skauge fra Ramnes skole er to av åtte barn fra alle fem barneskolene i Re som holder barnas tale på 17. mai. Du kan se talen på 17. mai her på ReAvisa.no. Foto: Stian Ormestad.

– Det har vært en utfordrende oppgave, men takket være positive ansatte i kommunen og mange gode innspill fra kreative innbyggere har det likevel vært en glede.

17. mai-feiring på nettavisa ReAvisa.no

17. mai-komiteen hadde fått på seg finstasen da de presenterte opplegget for feiringen av nasjonaldagen onsdag denne uka, halvannen uke før den store dagen.

Det blir ikke barnetog, russetog eller tradisjonelle, lokale arrangementer på skolene, men Alexander Hangaas tror at folk likevel skal kunne få den gode 17. mai-følelsen.

– I år må vi holde sammen mens vi holder avstand. Derfor blir det en nasjonaldag med vekt på digital deltakelse. Vi skal ha flere taler og kransenedleggelser, forteller 17. mai-komite-lederen. Disse talene vil bli tilgjengelig på kommunens nettsider.

Og alt som har med Re å gjøre vil bli lagt ut på den store dagen på nettavisa ReAvisa.no. Det gjelder både det som skjer på selve 17. mai, men også taler som er spilt inn i forkant av smittevernhensyn:

Barnas tale på Revetal og Thorvalds tale ved bautaen ved Våle kirke, med mer.

Pop-up-korps rundt om i Re

BLÅGJENGEN: Voksenkorpset i Ramnes, godt plassert på traktorhenger på et tidligere spilleoppdrag på Revetal. Foto: Privat.

Kirka vil holde gudstjeneste som strømmes direkte på nettet, og Re motorklubb vil bidra til feststemning med kortesje med festpynta biler rundt om i Re. Så istedenfor barnetog blir det biltog.

Det blir heller ikke en 17. mai helt uten korps. – Det blir «pop-up-korps» som kan dukke opp uten forhåndsannonsering. Hvis du er heldig og får besøk av et korps i din gate må du gjerne gå ut, men husk å holde god avstand til andre mennesker, understreker Alexander.

SLÅR PÅ STORTROMMA: Også i korona-tider. Bildet er av Glagjengen i toget på Revetal i fjor. Arkivfoto: Stian Ormestad.

Det blir salutt fra Slottsfjellet klokka 13.00, og på kulturministerens oppfordring skal hele Norge synge nasjonalsangen sammen klokka 13.10.

– Da håper jeg flest mulig tar oppfordringen, går ut i hagen eller på balkongen og blir med på tidenes norske allsang, sier Alexander.

Nabotog og hagefester

Det er godt mulig å lage en liten 17. mai-fest i privat regi med de korona-restriksjonene som nå gjelder. Opptil tjue personer, med en meters avstand, er det som gjelder i skrivende stund.

Flere ReAvisa-lesere har tipsa om nabotog, hagefester og mindre markeringer godt innafor smittereglene rundt om i Re. 

Vi tar gjerne i mot tips fra ditt nabolag, med klokkeslett. Så kanskje vi ses på den store dagen? Tips@ReAvisa.no.

Re-innslag på 17. mai (noen opptak er gjort i forkant av smittevernhensyn):

  • Barnas tale ved Celia Brenne og Oline Marie Lie fra Bjerkely skole, Hanne Einang fra Kirkevoll skole, Sara Koojman Skauge og Nora Førsund fra Ramnes skole, Sarah Michelle Strange-Bjønnes og Mina Lie fra Røråstoppen skole, og Sunniva Døvik fra Solerød skole (filma i forkant, legges ut på nettavisa ReAvisa.no 17. mai).
  • Roald Amundsens bauta v/ Frode G. Hestnes, leder av IL Ivrig (filma i forkant, legges ut på nettavisa ReAvisa.no 17. mai).
  • Minnesmerket ved Våle Kirke v/ Thorvald Hillestad, tidl. ordfører i Re (filma i forkant, legges ut på nettavisa ReAvisa.no 17. mai).
  • Krans ved minnesmerkene ved Ramnes kirke, Fon Kirke og Vivestad kirke.
  • Flaggheising i Revetalparken klokka 08.00 til toner fra Blågjengen.
  • Klokka 08.00 – 14.00: Korps bidrar til 17. mai-stemning i gatene og i lokalmiljøene. Re helsehus vil prioriteres.
  • Klokka 10.00 og utover dagen: Re motorklubb kjører kortesje gjennom Re med festpynta biler, førere og passasjerer.
  • Klokka 10.30 og utover dagen: Bønder i Re kjører traktor-tog gjennom Re med festpynta traktorer og hengere.
  • I tillegg vil ReAvisa være på farta rundt til nabotog, hagefester og mange små markeringer rundt om i Re. Tips@ReAvisa.no!

KORONA-FEIRING: 17. mai-feiring blir det i Re, korona-krise til tross. Her på nettavisa legger vi ut taler og filmer fra dagen. Foto: Stian Ormestad.

Bakgrunn: 17. mai-toget på Revetal er avlyst.

Mimre tilbake til tidenes 17. mai-tog i Re i fjor: – Det ble en kjempesuksess!

Se bildene fra fjorårets 17. mai-feiring i Re.

Les mer om 17. mai i Re i ReAvisa-arkivet.

ReAvisa vil fortsatt være gratis, men mange spør om å få bidra med en liten slant.
Vi har Vipps 54 02 82 / konto 1506.09.87979.

Sjekk samlesida om korona-krisa i Re.

,