Slik kan en pipebrann se ut – og da gjelder det å reagere raskt!

PIPEBRANN: Det er bekrefta pipebrann, og brannmannskap på stedet er i gang med slokking, får ReAvisa fortalt fra brannvesenets pressevakt, ikke lang tid etter at dette bildet ble tatt med 110-sentralen på tråden. Foto: Stian Ormestad.

Brannvesenet rykker ut for å slokke pipebrann i Fadumveien.

Dette er brannvesenets råd for å fyre riktig i vinterkulda.

Det var etter å ha dekt kommunestyremøte for nye Tønsberg, og på runden med ferske aviser til avishyller i Re og omegn etter det, at Re-daktøren kjørte mot et hus med voldsom røykutvikling.

Det ble ringt til Vestviken 110-sentral, og mens det ble forsøkt å finne noen på gården kom eieren i full fart i traktor inn på tunet.

Pipebrann kan kjapt bli til bygningsbrann

Traktorføreren kom seg inn i huset og stenge trekken på alle vedovnene i huset, mens hun hadde 110-sentralen på tråden.

Dette skjedde torsdag 7. november rett over klokka 11, i Fadumveien rett over kommunegrensa til Tønsberg, som snart er borte.

– Det er bekrefta pipebrann, og brannmannskap på stedet er i gang med slokking, får ReAvisa opplyst i en oppdatert melding fra 110-sentralen.

Der skryter de av rask innsats med å varsle brannvesenet og stenge trekken. En pipebrann kan kjapt bli en bygningsbrann, men her ble den heldigvis begrensa til pipa.

Litt forsinka avisrunde

På nyåret i år skreiv ReAvisa om mange pipebranner forrige vinter, og videreformidlet brannvesenets råd for riktig fyring gjennom vinteren. Les mer om det her.

Og avisene? De er endelig på vei ut i resten av avishyllene – om enn noe forsinket.

BEKSOT I PIPA: Dette er bilde av hvordan det ikke skal se ut i pipa. I tørr tilstand tar beksot svært lett fyr, temperaturen på antennelse er mellom 100 – 400 grader. Ved en sotbrann kan temperaturen i pipa komme opp i 700 – 1.400 grader, og konsistensen på beksoten endres. Soten eser ut 10 – 15 ganger sin egen tjukkelse og kan tette røykløpet, i verste fall sprekker pipa og du har en bygningsbrann. På bildet har tørr aske klebet seg fast til klumpene med beksot som har bygd seg opp over tid ved feil fyring. Bildet er fra en annen anledning, brukt til illustrasjon for forebygging hos Vestfold interkommunale brannvesen. Foto: VIB.

Les mer om pipebrann i ReAvisa-arkivet.

Les flere saker fra politiloggen i Re.

Last ned ReAvisa på papir november 2019.