Eleven som tok over etter læremesteren

Sandefjord Jentekor ble samla for å hylle Mary og Sverre Valen, og hyllesten ble leda av Laila Therese Johansen. Foto: Tom Hansen.

Allerede som 8-åring kunne Laila Therese Johansen alle tekstene utenat til korøvelse. Siden den gang har musikken vært en stor del av livet hennes.

Hva skjer i løpet av Re-sommeren? Rop ut!

Laila Therese Johansen er oppvokst i Våle, og gikk på Revetal ungdomsskole der hun vant sangkonkurransen «Talent 90» for Vestfold og Buskerud i 8. klasse.

KULTURPERSONLIGHET: Laila Therese Johansen vokst opp i Våle. Foto: Pressemelding.

Allerede som 8-åring begynte hun i Sandefjord Jentekor, under ledelse av Sverre Valen.

Ansett som verdens beste kor

Sverre var en fantastisk dirigent og koret vant priser over hele verden. De opptrådde blant annet i FN-bygningen og utenfor Det Hvite Hus og i Vatikanet. Han slutta som dirigent i koret i 1997.

Hans kone Mary var også med og trena jentene hele tida, og sangerne fikk solotimer hos Sverre.

Dette førte til at de ble ansett som et av verdens beste kor, og Sverre ble kåret til århundrets største kulturpersonlighet i Sandefjord.

Sverre ble en slags mentor for Laila Therese og hun overtok dirigentjobben for Adventssangerne etter ham.

I fjor høst kom tanken om å lage en hyllestkonsert for Sverre og Mary som begge nå er over 90 år gamle, men i god form.

I den forbindelse ble 220 av sangerne som har vært innom koret kontaktet, og de har kommet fra både inn- og utland.

En strålende mann med en like strålende kone

De har øvd hele våren for konserten som ble satt opp den siste helga i mai i Hjertnes kulturhus. Dette ble en heidundrende forestilling!, rapporterer Tom Hansen til ReAvisa, mangeårig musikklærer ved Revetal ungdomsskole:

– Tenk deg å sitte på første rad og få 220 sangere som synger bakoversveis på deg – fantastisk! Når Sverre etterpå tok ordet og fortalte om koret og om hva som er viktig i livet, satt hele Hjertnes med tårer i øynene.

– En strålende mann med en like strålende kone, og like forelsket som for 70 år siden!

Dirigerte med stødig hånd fra 1956 til 1997

Sverre skrøyt masse av Laila Therese som sto og dirigerte hans livsverk – og han huska at hun alltid kunne tekstene utenat da hun kom på korøvelse som 8-åring.

«Sandefjord Jentekor samles igjen for å hylle Mary og Sverre Valen for deres bidrag til kormiljøet i Sandefjord og for å gi noe tilbake til dem som betød så mye for vår barndom- og ungdomstid», heter det i konsertbeskrivelsen.

«Sandefjord Jentekor ble dirigert av Sverre Valens stødige hånd fra 1956 til 1997».

Et fullsatt Hjertnes kvitterte med ovasjoner og lang, lang stående applaus.

HYLLESTKONSERT: Medlemmer fra åra mellom 1956 og 1997 var representert. Jorun Marie Bratlie akkompagnerte på piano, mens Svein Rustad trakterte orgelet. Ina Strøm var super konferansier. Og Våle-jenta Laila Therese Johansen var stødig dirigent. Foto: Tom Hansen.

Les mer om kultur og musikk i ReAvisa-arkivet.

Hva skjer i løpet av Re-sommeren? Rop ut!