Senterpartiet suser fram i nye Tønsberg

NERVEPIRRENDE: Re-ordfører Thorvald Hillestad (SP) står på femteplass på Tønsberg Senterparti sin liste. Han har gått fra halvveis inne til helt sikkert inne på den siste målingen. Men det er i september det hele skal avgjøres. Foto: Stian Ormestad.

Senterpartiet, SV og Rødt går mest fram. KrF og FrP går kraftig tilbake, og Venstre og Høyre går noe tilbake. Arbeiderpartiet står så å si på stedet hvil og ligger an til å bli størst.

Hvem fra Re stiller til valg? Last ned ReAvisa på papir april 2019.

April-avisa er reine opplagsverket for årets lokalvalg som skal avgjøre hvem som representerer oss i det nye kommunestyret for nye Tønsberg:

FRA NEI, VIA TJA, TIL JA: Thorvald Hillestad (SP) har regjert som ordfører i hele Re kommunes eksistens. Han var helt klar på å gi seg med lokalpolitikk tidligere. Men det har gått fra nei, via tja, og til ja til å henge med i nye Tønsberg. Faksimile: ReAvisa april 2019.

Vi ramsa opp alle navn som stiller til valg, med fokus på navna fra Re, og vi tok en prat med mange av de 15 – 20 som har alt fra halvgod til god sjanse til å komme inn i styre og stell i den nye kommunen.

Senterpartiet suser fram

Ifølge en fersk april-meningsmåling utført av Sentio Resarch Norge AS for Tønsbergs Blad gir Re-effekten et realt skyv for Senterpartiet inn i den nye kommunen:

Sjølvaste høvdingen i Re, ordfører Thorvald Hillestad (SP) som har regjert gjennom hele Re kommunes eksistens, står på en «halvsikker» femteplass på Senterparti-lista.

Ifølge den ferske meningsmålingen er han inne med god margin:

Med Re med på laget går Tønsberg Senterparti fra en eneste representant i dagens bystyre, til fem i kommunestyret for nye Tønsberg.

Og Senterpartiet går fra et av de minste partiene i dagens Tønsberg, til det tredje største partiet i nye Tønsberg. I Re har alltid Senterpartiet vært størst.

DÅRLIGE FRP-TALL: I Re har FrP hatt større oppslutning enn i Tønsberg. I den siste meningsmålingen havner partiet godt under 10 prosent – neppe noe varaordfører i Re og andremann på Tønsberg FrPs liste Frode G. Hestnes er tilfreds med. Foto: Stian Ormestad.

FrP faller som en stein

Hvis dette var valgresultatet, vel og merke.

Tallene er interessante, fordi de sammenlikner valgresultatet for de to kommunene slått sammen for fire år siden, med tallene for meningsmålingen utført i begge kommunene i starten av april.

Dagens regjeringspartnere FrP og KrF faller begge som en stein, Venstre går også tilbake, og Høyres hårete mål om å bli den nye kommunens største parti er foreløpig en drøm i det blå.

Partiene går tilbake henholdsvis 3,6 prosent, 3,8 prosent, 1,8 prosent og 1,1 prosent. En lokal variant av en nasjonal trend.

Senterpartiet dobler oppslutningen

Framgangen for Senterpartiet er 5,7 prosent – det er nesten en dobling i forhold til valgresultatet for de to gamle kommunene sett over ett i 2015: Fra 6,6 prosent til 12,3 prosent.

Partiet med nest mest økning er Rødt, som for første gang stiller liste i Re – med to reinger på topp: Fram 2,9 prosent i forhold til valgresultatet i 2015, da partiet bare stilte til valg i Tønsberg og fikk stusselige 0,9 prosent av stemmene.

ARBEIDERPARTIET ER STØRST: Blir valgresultatet som meningsmålingen blir Arbeiderpartiet det største partiet i den nye kommunen, og mest sannsynlig også partiet med flest reinger i rekkene. Trude Viola Antonsen (AP) og Lars Jørgen Ormestad (AP) er sikra plass i det nye kommunestyret fra tredje- og fjerdeplass på lista. Foto: Stian Ormestad.

I nye Tønsberg ligger Rødt an til hele 3,8 prosent oppslutning, ifølge meningsmålingen.

Og det uten at det går ut over deres nærmeste nabo på den politiske høyre-venstre-aksen: SV går også fram med et byks på 1,7 prosent til 5,8 prosent.

Arbeiderpartiet er størst med god margin

MDG gjorde et godt valg i begge kommuner i forrige lokalvalg, og holder stand på 5-tallet. Det er bare en ørliten tilbakegang fra 5,3 til 5,1 på målingen.

Arbeiderpartiet står også så å si på stedet hvil i forhold til forrige lokalvalg i de to kommunene sett over ett, og ligger an til å bli den nye kommunens største parti med en oppslutning på 32,5 prosent i meningsmålingen.

Det gir et forsprang på Høyres 25,1-oppslutning på hele 7,4 prosent før valgkampen setter i gang for alvor.

Og Senterpartiet som den nye kommunens tredje største parti med sine 12,3 prosent har et greit forsprang ned til FrP, som scorer bare 9 prosent på denne målingen.

Ni partier representert i nye Tønsberg?

LOKALVALG: Valgdagen er mandag 9. september 2019. Foto: Stian Ormestad.

Reinger får tre nye partier å stemme på i årets lokalvalg: Rødt, Partiet De Kristne og Liberalistene.

Det er bare Rødt som ligger an til representasjon i det nye kommunestyret i denne målingen, ifølge Tønsbergs Blad.

I såfall går vi fra åtte partier i dagens kommunestyre i Re og bystyre i Tønsberg, til ni partier representert i det nye kommunestyret for nye Tønsberg.

Totalt blir det 49 kommunestyrerepresentanter i den nye storkommunen, som skal representere over 55.000 innbyggere og være arbeidsgiver for 4.500 ansatte fordelt på 3.500 årsverk.

Les alt om dette i ReAvisa, april 2019 – last ned gratis!

Les mer om kommunesammenslåing.

Les mer om lokalpolitikk i Re.