Elisabeth avrunder minnefondet i sønnens navn: – Det blir sårt, men også veldig fint

MINNEFOND: Elisabeth Sann (70) fra Ramnes oppretta et minnefond i sin avdøde sønns navn – og ånd. Foto: Stian Ormestad.

RAMNES: På 10-årsdagen etter at Andreas Bull-Gundersen døde, arrangeres den siste utdelingen fra minnefondet i hans navn. Søknadsfristen er mandag om ei uke.

Denne saken kunne du først lese i papiravisa – last ned gratis!

Andreas Bull-Gundersen fra Ramnes var 25 år da han ble drept i København. Han døde 12. mai 2009.

MINNEFOND: Andreas Bull-Gundersen var bare 25 år gammel da han døde for ti år siden. Foto: Privat.

Han ble utsatt for umotivert vold fra en person han ikke kjente, og han ble avvist ved Rigshospitalet i København da han oppsøkte hjelp.

Opptatt av rettferdighet

Andreas døde i husbåten sin etter å ha fått en indre blødning i hodet. At han var bløder var sannsynligvis en medvirkende årsak til at slaget fikk en dødelig effekt.

Andreas var i siste innspurt av utdanningen ved Sosialhøyskolen i København, og skulle reise hjem til Norge for å ta fatt på yrkeslivet som utdannet sosionom.

Han var en gutt som var opptatt av rettferdighet og av å bistå de som har det vanskelig i livet. Han var samtidig en livsglad ung mann som elska fotball – spesielt Manchester United, Enga og Barca – og å reise og oppleve land og forskjellige kulturer.

Han var opptatt av musikk, humor, og av å dyrke vennskap.

– Andreas har levd litt videre, på en måte

MINNEFOND: Sårt, men fint. Sånn beskriver Elisabeth det å avrunde minnefondet etter sønnen Andreas Bull-Gundersen. Det skjer på Elverhøy – samme sted som han holdt en flott tale i sin mors 60-årslag, bare måneder før han døde. Foto: Stian Ormestad.

Alt dette ble tatt opp i minnefondet etter Andreas, med første arrangement våren 2010 – ett år etter hans død. Det er mamma Elisabeth Sann (70) fra Ramnes som står i spissen, for å hedre sønnen:

MINNEFOND: I 2016 gikk stipendet til Stiftelsen Just Unity, som her får prisen overrakt av Inga Marte Thorkildsen. Foto: Annika Løbig.

– Det er akkurat som om han har levd litt videre, på en måte, forteller Elisabeth til ReAvisa.

– For oss som sto ham nærmest vil han alltid være med oss. Med minnefondet har også andre fått se hva Andreas sto for, og det er gitt støtte til verdige vinnere med gode prosjekter mot vold mot barn og unge – i hans navn. Det er så flott!

Nå skal resten av pengene fra fondet deles ut. – Jeg tror det blir fint å markere en avslutning. Det har funka bra, men vi vil ikke tvære det ut. Vi blir eldre vi også i forhold til å holde koken, sier Elisabeth som nylig fylte 70 år.

– Vi var nok der alle sammen, forteller Elisabeth om et samstemt styre.

– Det blir sårt, men også veldig fint

60-årslaget til Elisabeth ble feira på Elverhøy høsten for drøyt ti år siden.

– Da holdt Andreas en fantastisk flott tale til meg, her inne, i den samme salen. Og så, under et halvt år seinere, så dør han.

– Det blir sårt, men også veldig fint, å avrunde minnefondet – på samme sted.

MINNEFOND: Stipendutdelingene har vært lagt til Restauranten på Revetal hvert år, men nå trenger stiftelsen mer plass til en stor avrunding av minnefondet. Derfor Elverhøy. Underholdningsinnslag fra unge lokale musikktalenter står fortsatt på planen. Foto: Annika Løbig.

Det har gjort godt å jobbe med minnefondet, oppi sorgen.

MINNEFOND: Elisabeth oppretta i 2010 et minnefond i sønnens navn. Etter ti stipendutdelinger avrundes det hele nå. Foto: Stian Ormestad.

– I alt vi har gjort, har Andreas vært med: Hva ville han sagt og ment om dette og dette? Vi har prata mye med Andreas, sier Elisabeth og ler.

Protestsanger avslutter kvelden

Nå gjelder det å få inn søknader til siste stipendutdeling. Fristen er mandag 1. april, og alle som jobber mot vold mot barn og unge i Vestfold kan søke.

– Hva summen blir i år, veit vi ikke enda – det blir det som er igjen i kassa etter arrangementet på Elverhøy er oppe og avgjort.

Elisabeth var på nyttårskonserten på Elverhøy, og syntes det var fantastisk flott: – Vi har spurt flere av de som spilte og sang der om de vil gjøre det igjen på søndagen «vår».

Helt i Andreas sin ånd avslutter artisten Moddi kvelden, en velkjent artist som bringer sitt sterke samfunnsengasjement inn i musikken.

– Det hadde Andreas digga, forteller Elisabeth, – det er en drøm å få Moddi til Re!

Styret i minnefondet håper på fullt hus: – Alle inntektene av billettsalget går rett til Kulturhuset Elverhøy.

Billettsalget starter også 1. april, samme dag som fristen for søknader til stipendet. Arrangementet finner sted på Elverhøy i Ramnes søndag 12. mai 2019.

MINNEFOND: Elisabeth taler under en av de foregående stipendutdelingene. Foto: Annika Løbig.

Kort om Andreas Bull-Gundersens minnefond:

 • Fondets formål har vært å støtte organisasjoner i Vestfold som gjør en spesiell innsats mot vold blant eller mot barn og unge. Siste utdeling blir i år.
 • Dette er stipendmottakerne:
  2011 Voldtektsmottaket i Vestfold
  2012 Krisesenteret i Vestfold
  2013 Olasenteret
  2014 Gatemeklerne, Røde Kors Tønsberg
  2015 Revetal ungdomsskole, anti-mobbeprosjektet
  2016 Stiftelsen Just Unity
  2017 Incestsenteret i Vestfold
  2018 Sande judoklubb
  2019 Søknadsfrist 1. april
 • Mer info finner du på Andreas Bull-Gundersens minnefond sin Facebook-side.

MINNEFOND: I 2015 gikk stipendet til Revetal ungdomsskole og deres arbeid mot mobbing. Foto: Stian Ormestad.

Denne saken kunne du først lese i papiravisa – last ned gratis!

,