Vaffeldagen: Feirer fem millioner Revetal-vafler

VÆRSÅGOD! Vafler fra Revetal blir delt ut i tusentall til pendlere på togstasjonen i Tønsberg, ved Mona Kirkevold, Osama Al-Zoabe og Anders Torgersen. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL/TØNSBERG: Vaffelens høyborg på Revetal deler ut gratis vafler, og Power Revetal gir (vaffel)jernet.

Les mer om lokalt næringsliv i Re.

I dag, mandag 25. mars, er det vaffeldagen. Og vaffelfabrikken på Revetal markerer dagen med å dele ut gratis vafler i tusentall:

PREMIE: Power-konkurranse med vaffeljern i premie. Foto: Privat.

– Pendlerne får hvert sitt vaffelhjerte i forbifarta, forteller Mona Kirkevold ved Nortura Revetal til ReAvisa.

Fem millioner Revetal-vafler

Mona har tatt oppstilling sammen med Osama Al-Zoabe og Anders Torgersen, alle produksjonsarbeidere på Revetal. Det er fem grader og sur nordavind, og de står i skyggen og hutrer.

– Det er forblåst og kaldt, men en veldig takknemlig jobb, sier de til ReAvisa: – Vi får mange tusen takk. «Så fantastisk deilig», og «det passer alltid fint med en vaffel!» Noen tar med til kolleger og til barna når de kommer hjem etter jobb.

– Men den gode vaffellukta som legger seg over Revetal nå og da kjenner vi ikke her?

– Nei, vi fant ut at vi ikke kunne stå her og steike – til det går det for mange vafler på altfor kort tid, så vi hadde ikke rekki å henge med. Pendlerne har det travelt, veit du.

Det går nok 3.000 vafler, anslår de. – Da er det greit å ha vakuumpakka vafler klare. Det er den samme typen som du får på fly, for eksempel.

Det ble produsert hele fem millioner vaffelplater på Revetal i 2018, i tillegg til andre eggprodukter. 

Gir bort både vafler og vaffeljern

På Revetal markeres vaffeldagen på flere vis: Power trekker en vinner av et vaffeljern blant tusenvis av interesserte på Re-torvets Faceboook-side.

– Vi gratulerer Anita Nilsson Skjeggerød som vil gi jernet til sin datter Kaja, skriver Re-torvet.

– Vi steiker forsatt vafler og byr på supertilbud på vaffeljern i dag, informeres det fra Power Revetal. I tillegg har Meny Revetal tilbud på egenprodusert, fersk vaffelrøre.

GRATIS VAFLER! Pendlerne fikk vafler og en liten hilsen fra vaffelfabrikken på Revetal. Foto: Stian Ormestad.

Kort om vaffelhistorien:

  • Begynnelsen til vafler kan spores helt tilbake til det gamle Hellas. Grekerne stekte flate kaker mellom to varme metallplater, som hadde varmeisolerende håndtak av tre.
  • Denne måten å steke på spredte seg gjennom middelalderen til store deler av Europa.
  • De første egentlige vaffeljerna ble laget i Tyskland og Nederland på 1300-tallet. Dyktige håndverkere smidde jern som hadde det karakteristiske vaffelmønsteret. Vaflene ble vanligvis laget av bygg, og ble stekt over åpen ild eller i ovn.
  • Jernene ble etter hvert utstyrt med emblemer, våpenskjold og ornamenter, og var mest vanlige i den mer velstående delen av befolkningen.
  • I middelalderens Europa var det vanlig at folk skaffet seg en ekstra inntekt ved å selge vafler utenfor kirkene ved forskjellige høytider. Kampen om de beste salgsplassene var hard. Så hard at kong Charles IX av Frankrike på slutten av 1500-tallet innførte en vaffel-lov, som fastslo at det skulle være minst 4 meter mellom salgsbodene.
  • Det første elektriske vaffeljernet ble laget i USA i 1911. Det var ganske avansert for sin tid, og hadde termostat for at vaflene ikke skulle bli svidd.
  • Navnet vaffel kommer fra det nederlandske ordet wafel.
  • Den hjerteformede vaffelen som vi er vant til er en skandinavisk variant som antagelig opprinnelig kom fra Tyskland. I andre land er det vanlig med vafler som er firkantede, store og runde eller formet som et kakestykke.
  • Vaffeldagen er satt til den 25. mars. I skiftet mellom årstidene blir dagen et symbol på våren. Før i tida begynte hønene å legge egg igjen etter vinteren, og dermed ble det igjen stor tilgang på egg på denne lysere tida av året.

VÆRSÅGOD! Vafler fra Revetal blir delt ut i tusentall til pendlere på togstasjonen i Tønsberg, ved Mona Kirkevold, Osama Al-Zoabe og Anders Torgersen. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om lokalt næringsliv i Re.