Heming fyller 70 – en leiken, sportsgal sosialist

SVs ROBIN HOOD: Tegneren Sven Nyhus’ valgkampplakat til stortingsvalget i 1997, med Heming Olaussen som Robin Hood. Foto: Håkon Westby.

SKYTØYA: Heming er den lengsittende lederen for Nei til EU, og han har gjort seg godt bemerka i lokalpolitikken i Re, til tross for at han er mutters aleine for SV i kommunestyret – partiet han var med å starte i 1975.

Denne saken kunne du først lese i papiravisa – last ned gratis!

I dag, lørdag 23. mars, fyller Heming Olaussen 70 år. Dagen blir feira med 70 gjester på Elverhøy, og ”Sviskeprinsene” er innleid for allsang og dans.

ReAvisa tok turen til Skytøya i Ramnes for å få noen ord med den gamle politiske ringreven, midt i ski-VM i Seefeld. På kjøkkenet serverer kona Elisabeth Sann nystekte vafler med selvplukka villbringebær-syltetøy til.

ET PARADIS: Heming fant sitt paradis da han flytta inn til Elisabeth for 20 år siden. Foto: Håkon Westby.

– Det ble bra med villbringebær i Skytøya sist sommer, tross tørke.

En flott oppvekst i Oslo

Heming er en Oslo-gutt, oppvokst på Sinsen hos sine besteforeldre. – Far døde før jeg ble to år, og mor ble sjuk, forteller Heming.

– Da ble det nesten barnehjem, men mormor ble redninga. I blokka på Sinsen hadde jeg en flott oppvekst med fotball, ishockey og korpsmusikk. Jeg spilte trommer. Det gjør jeg forresten enda i ”Re vin og viser”.

Som 16-åring spilte Heming i bandet ”Members of time”. – Vi ga i 1967 ut ei singelplate med melodien ”Dreamin’”. På baksida var låta ”I`m alone”.

På en auksjon nylig var det en samler som ga hele 5.000 for ei plate, forteller plateartisten stolt.

Plata ligger søkbar på nettet og kan høres der. – Etterpå var jeg med i bandet ”Thyme” i ”Flower power”-tida. Vi spilte på klubbene i Oslo.

DREAMING: Coveret på plata som Heming var med på å spille inn i ungdommen. Heming er nede i venstre hjørne. Foto: Håkon Westby.

– Fotball spilte jeg i Rosenhof. Vi ble Oslo-mestere som guttespillere.

Stolt av tida som sosialsjef

Heming var med på å stifte Sosialistisk Venstreparti (SV) i 1975, og var leder av SFs Ungdom.

– Sammen med min første kone Lindis kom jeg fra Oslo til Andebu i 1979, som sosionom og sosialist. Der kom jeg med på A-laget i fotball, og vi rykka opp, så da ble jeg akseptert.

– Vi flytta til Melsomvik i 1985. Vi fikk tre barn: Joakim, Inga Marte og Elinor. De sparka fotball på Vear, og jeg trena laga til Joakim og Elinor.

ET FRISKT PUST: Heming har gjort seg godt bemerket i lokalpolitikken i Re, til tross for at han sitter mutters aleine for SV i kommunestyret. Kompromissenes kunst er ikke glemt i lokalpolitikken i Re, for flere ganger har motsetningene SV og FrP, her ved Frode G. Hestnes, finni sammen om felles forslag og sikra flertall fra hver sin ende av den politiske skalaen. Foto: Stian Ormetad.

Fra 1981 til 2002 var Heming sosialsjef og seinere helse- og sosialsjef i Ramnes kommune. I 2003 var han informasjonsrådgiver i den nye Re kommune.

RE-PATRIOT: Heming hadde trua på at Re kunne klart å stå aleine, men nå som det går mot kommunesammenslåing med Tønsberg blir han også med videre i lokalpolitikken. Foto: Stian Ormestad.

Fra arbeidet i Ramnes vil Heming framheve arbeidet med HVPU-reformen.

– Vi etablerte ASVO, som nå er RAK, slik at de psykisk utviklingshemmede hadde et arbeid å gå til. Det var viktig!

Den lengstsittende Nei til EU-lederen

I 2004 ble han headhunta som leder for ”Nei til EU”, et verv han hadde i ti år. Heming er den lederen som har sitti lengst i ”Nei til EU”.

– Det var mange opplevelser og krevende tidsmessig. Mens Inga Marte (Thorkildsen, red anm.) var statsråd henta jeg barnebarnet Johan (nå 9 år) i barnehagen en dag i uka, det var veldig hyggelig og har gjort mye for det gode forholdet han og jeg har i dag.

I tillegg har sønnen Joakim to barn: Thorvald (8) og Hans (3).

– I 1997 var jeg 1. kandidat til Stortinget for SV i Vestfold. Tegneren Sven Nyhus tegna en flott plakat til valgkampen med meg som Robin Hood.

SPORTSGAL: Heming er alt-etende, men når det gjelder fotball er Liverpool laget. Foto: Håkon Westby.

– Vi gjorde et stunt: Sagde ned et gjerde langs kysten. Men vi sagde feil gjerde. Det fikk jeg høre gjennom hele valgkampen – og det ble ingen stortingsplass. Men ved neste valg var dattera Inga Marte på topp for SV, og hun kom inn!

I 1997 skilte Lindis og Heming lag. Året etter ble Heming og Elisabeth Sann et par, og i 1999 flyttet Heming inn til henne i Skytøya i Ramnes.

SOSIALSJEF: Et gammelt bilde fra sosialkontoret i Ramnes. Foto: Privat.

– Nå har vi bodd her i tjue år, og det er et paradis. Bortsett fra noen dager når vi må måke taket, eller veiene er såpeglatte, sier de og smiler.

En leiken 70-åring

På somrene arrangerer Heming og Elisabeth ”Skytøyaleikene” med naturstier og diverse konkurranser i melkespannkasting, dart, luftgeværskyting og mye mer. Det er satt opp en egen vandrepokal hvor laga får navnet sitt inngravert.

– Heming synes dette er veldig moro, forteller Elisabeth. – Han er veldig leiken og storkoser seg med barnebarna.

Nå er Heming med i Re kommunestyre for tredje periode. Det har vært givende, forteller Heming.

– Sjøl om jeg har vært aleine for SV, så har jeg opplevd å få gjennomslag når det har vært godt begrunna. Jeg føler jeg har blitt godt behandla. Men ved kommunesammenslåinga så syns jeg underkjennelsen av folkemeninga var et angrep på demokratiet. Det var fryktelig skuffende!

Heming er med i Fellesnemnda for nye Tønsberg, og han prøver å gjøre det beste for innbyggerne i Re. I tillegg står han på tredjeplass på Tønsberg-lista, og er valgt til leder i det sammenslåtte lokalpartiet.

Så han vil nok være med i åra framover også. – Jeg er jo ur-SV-er, sier Heming med et stolt smil. – Jeg var jo med og stifta partiet i 1975!

Sportsinteressert – og ikke bare litt!

I tillegg til politikk er Heming sportsinteressert. – Og ikke bare litt, kan Elisabeth fortelle. – Han er alt-etende!

Heming viser ReAvisa kontoret sitt. Der henger det, mellom alle papirer og bøker, bilder av familien og ikke minst bildet av klubben i Hemings hjerte: Liverpool. ”You’ll never walk alone”.

Heldigvis var praten med lokalavisa over innen sendinga fra VM på ski starta, så «sportsidioten» kunne sette seg ned og konsentrere seg om 15-kilometeren i Seefeld.

Denne saken kunne du først lese i papiravisa – last ned gratis!

Les flere saker om folk i Re.

Les mer om lokalpolitikk i Re.

,