Bibliotekhistorie: Fra Re til Revetal bibliotek

SÅNN VAR DET DA: I 2000 ble det skrivi i infobladet «Ravna» fra daværende Ramnes kommune om hvilke nye titler som kom inn på biblioteket. Foto: Stian Ormestad.

BRÅR/REVETAL: Nå ligger hele bygdas bibliotek midt i bygdebyen vår. Det er ikke første gang det stenges og flyttes, men nå er vel biblioteket kommet for å bli – på Revetal.

Biblioteket er straks klar for åpning – tar du turen?

For drøyt femten år siden var også biblioteket i bygda stengt over en drøy måneds tid, meldte Re-nytt:

GLEDER SEG TIL ÅPNING: Bibliotekstaben jobber tidlig og seint for å få alt klart til offisiell åpning av Revetal bibliotek onsdag 6. februar klokka 18.00. Foto: Stian Ormestad.

«Dette på grunn av ominnredning av Brårsenteret for å få mer plass til biblioteket».

Bokbuss i Vestfold og bokstue i Vivestad

«Som de fleste vet har Re nå bare ett bibliotek i tillegg til bokstuen i Vivestad. Det gamle Våle folkebibliotek er nedlagt. Bøkene herfra flyttes inn i det ominnredede biblioteket på Brår, og til det trenger vi tid. Derfor er vi nødt til å stenge en periode nå for å komme i orden».

Reingene ble anbefalt å bruke bokbussen, som vi hadde på den tida – men som sang på siste verset. Bokbussen – et rullende bibliotek – kom først i Vestfold i 1948, og spredde seg så over hele landet.

Bokbussen i Vestfold var eid og drevet av Vestfold fylkesbibliotek. Tjenesten ble opprettet for å nå brukere i alle deler av fylket. Bussen hadde i alt 57 stopp i Vestfold. Bussen romma cirka 4.500 bøker, lydbøker, video/DVD, tidsskrifter og tegneserier.

Bokbussen i Vestfold ble parkert for godt 1. januar 2010. Sandefjord, Horten, Svelvik, Stokke og Larvik sa først opp sine avtaler. Da var det ikke store valget for de kommunene som sto igjen – deriblant Re.

Stort og flott – også den gangen

Tilbake til innflyttingen i det nye biblioteket – forrige gang:

Det skrives om hvor flott og fint det blir på Brår, med stort barnebibliotek i 2. etasje og resten av biblioteket vegg i vegg med kafe i 1. etasje: Det vil nok gjøre at flere av bibliotekets brukere tilbringer enda mer tid her.

«Vi ønsker alle en god sommer og ønsker alle velkommen til et nytt, fint bibliotek til høsten», står det skrevet i Re-nytt, juni 2003.

Adresse- og navnebytte

Få ante nok den gangen at de få meterne fra Brår til Revetal skulle være et tema noen år seinere. Få kunne vel vite at Revetal skulle bli et så stort sentrum som det er blitt, heller.

Nå har vi uansett et splitter nytt og moderne bibliotek midt på Revetal. De gamle bibliotekarealene på Brår kommer godt med til utvidelse av andre kommunale tilbud på Brårsenteret. Det var også et av argumentene for flytting til Revetal.

Og folkebiblioteket har ikke bare bytta adresse, men også navn: Re bibliotek er blitt til Revetal bibliotek.

Biblioteket er straks klar for åpning – tar du turen?

HISTORIE: Re bibliotek er historie – og Revetal bibliotek har tatt over. Skiltet på Brår står enn så lenge. Foto: Stian Ormestad.

Bakgrunn: Her skal det bygges et nytt folkebibliotek.

– Dette er viktig å få på plass før vi er en del av nye Tønsberg!

Se bilder fra den aller første befaringen i det nye biblioteket.

Se alle bildene fra de folkevalgtes flyttedugnad.

Les mer om møteplasser i Re.

,