I kveld feirer orkesterforeningen 60 musikalske år

ORKESTERFORENINGEN: Dagens besetning i den 60 år gamle Ramnes og Våle orkesterforening. Foto: Privat.

RAMNES: Ramnes og Våle Orkesterforening (RVO) feirer i kveld på samme scene som hele orkester-eventyret starta i 1958.

Les hele saken i ReAvisa, november 2018 – last ned gratis!

I 1958 gikk det en musikalsk «vekkelse» over Ramnes-bygda. «Det har ikke blitt spelt så mye i Ramnes på hundre år!» ble det sagt:

SISTE INNSPURT: Det øves til jubileumskonsert. Foto: Privat.

Ramnes Orkesterforening, med stryk, blås og piano, kan se tilbake på 60 års uavbrutt virksomhet.

Re gikk mot strømmen

Få bygdeorkestre i Norske Amatørsymfoniorkestres Landsforbund (NASOL) kan vise til makan i etterkrigstida. Kanskje var det litt av et eventyr at det kunne vokse fram en levedyktig orkesterforening i ei lita bygd på den tida?

Slike orkestre eksisterte fortsatt i alle byene langs Vestfold-kysten, men samtlige spilte på siste verset. Pop- og rock’n roll-revolusjonen hadde starta, og det var knapt noen unge lenger som våga å smyge rundt med fiolinkasse under armen.

Men initiativtaker Tor Høiberget, nyinnflytta lærer, lyktes med sitt musikkprosjekt. Etter et drøyt halvår med intense øvelser var tida inne for debutkonserten:

På scenen på Elverhøy satt 21 spente musikere fra Ramnes, Våle, Tønsberg og Horten. Et historisk øyeblikk i bygdas kulturliv var det da Høiberget hevet taktstokken med ouvertyren til «Kalifen i Bagdad» på notestativet. «Den ble spilt med virkelig aplomb», skreiv Tønsbergs Blads anmelder.

Høiberget og hans musikere hadde lyktes og fått belønning for en strevsom vinter!

2.000 så minnemarkeringen for Slaget på Re

STOROPPSETNING: Minnestevnet for slaget på Re med Ramnes og Våle orkesterforening, med flere, i 1977. På scenekanten ser vi dirigent Gunnar Fjeldheim og skuespillerne Astrid Follstad og Jack Fjeldstad. Storoppsetningen samla rundt 2.000 tilskuere på Tufteplassen i Ramnes. Foto fra RVO-arkivet.

Orkesterets aktivitet var god i årene som fulgte.

I 1964 ble Stein Dahl musikalsk leder. Han var musikklærer på Eik lærerskole og var med på å starte et interkommunalt kor i 1970. Da hadde korsang vært savna i både Ramnes og Våle i over ti år. Nå ble det et populært samarbeide med kor og orkester, med Dahl som felles dirigent.

Den største oppgaven orkesteret har stått overfor, var medvirkning i Kåre Holts «Jord»: Kantate for kor og orkester med musikk av Ragnvald Strand. Dette var hovedarrangementet i 1977 til minne om slaget på Re 1177.

Arrangementet under blå himmel, med rundt 2.000 tilskuere, ble et verdig minne om det dramatiske slaget som avslutter Snorres kongesagaer, og en suksess for initiativtaker Ramnes historielag og de medvirkende: Vå-Ra koret, RVO og skuespillerne Astrid Follstad og Jack Fjellstad, med flere.

Proffen og amatørene fant fort tonen

HAR SATSA PÅ REKRUTTERING: Her ser vi aspirantorkesteret anno 1983. Fiolinisten midt på bildet er seinere Aqua-stjerne og filmskuespiller Lene Nystrøm, den gang 10 år. Nummer to fra høyre i bakerste rekke er Ane Lysebo, solo-bratsjist i Göteborg symfoniorkester, blant annet. Foto fra RVO-arkivet.

Gunnar Fjeldheim, solo-bratsjist i Kringkastingsorkesteret (KORK), ble engasjert som musikalsk leder for ett år i anledning minneåret for slaget.

Men proffen og bygdeorkesteret fant tonen, og Fjeldheim skulle komme til å pendle Oslo – Re i ni år – ofte flere ganger i uka!

Samarbeidet førte også til at RVO fikk forsterkninger fra KORK til konserter her i Re. Plutselig kunne man oppdage kjente ansikter fra TV-skjermen blant lokale musikere!

1990-årene ble en veldig aktiv periode for RVO. Med Eivind Cudrio som ny fiolinspillende dirigent, bevega orkesteret seg nå ofte til nye konsertsteder. Blant annet ble det Vestfold-turnéer i samarbeid med Margaret Skjelbred og Øivind Lauritzen, støtta av fylkeskommunen og Rikskonsertene.

Orkesteret har et godt samarbeid med Kulturskolen, og har tradisjon for å gi talentfulle elever solooppgaver på konserter. «Musikalsk kafé» er blitt en populær tradisjon og trekker ofte fulle hus med temaer som «Fransk aften», «Humoristisk aften», «Tango – fra Prøysen til Piazzolla».

Sprek jubilant med nye medlemmer de siste åra

SOMMERKONSERT: RVO spiller Sommerkonsert i Undrumsdal kirke forrige sommer. Foto: Stian Ormestad.

Ramnes og Våle orkesterforening (RVO) har gått mot strømmen hele veien, helt ifra oppstart og fram til i dag: RVO ble stifta i ei tid da mange andre orkester sang på siste verset. Og jubilanten har holdt koken i 60 år.

Og i ei tid der andre orkester og korps sliter, kan RVO vise til grei økonomi og nye medlemmer – som det eneste gjenværende salongorkesteret i Vestfold.

Nå inviterer 60-årsjubilanten til en stor jubileumskonsert på Kulturhuset Elverhøy i Ramnes. – Der blir det plukka og miksa fra orkesterforeningens 60 år, pluss flere overraskelser i løpet av kvelden:

– Alle er hjertelig velkommen!, ønsker Thore Vang på vegne av RVO. Konsertstart er klokka 18.00 søndag 18. november 2018.

Les hele saken i ReAvisa, november 2018 – last ned gratis!

JUBILEUMSFEIRING FOR 40 ÅR SIDEN: RVO feira 20 år i 1978. På bildet ser vi, sittende fra venstre: Randi Undrum, Adolf Bjune, Arne Hvidsten, Anne H. Dyre Hansen, Åge Dahlen, Siri Bøe, Gro Hansen, Adolph Renstrøm. Fra venstre bak: Bjarne Førsund, Geir Rivelsrød, Arnt Hvidsten, Thore Vang, Bertil Jakobsen, Harald Bredegg, Sigmund Kjølstad, Gudmund Vatnar, Anne Mette Bjørndal, Hans Skottvåg, John Johnsen, Liv Sætre og dirigent Gunnar Fjeldheim. Foto fra RVO-arkivet.

JULEKONSERT: Flotte toner i Ramnes kirke i førjula for to år siden. Foto: Håkon Westby.

ØVELSE: RVO øver på Våle samfunnshus til jubileumskonserten på Kulturhuset Elverhøy søndag 18. november 2018. Foto: Privat.

Les mer om kultur i Re.

,