Tusen trakk til Åpen gård – og i dag fortsetter moroa!

POPULÆRT: Kjøring med hest og vogn hadde en liten kø hele tida lørdag. Søndag er det nye muligheter på Bygdetunet Brår og årets Åpen gård-arrangement. Foto: Håkon Westby.

BRÅR: Har du tenkt deg på Åpen gård på Bygdetunet Brår i dag? Ta gjerne sykkelen, og bli med i trekningen av en flott premie!

Les også: Fylkets raskeste potetskreller skal kåres: – Er det deg?

Åpen gård på Brår Bygdetun trakk mye folk i finværet lørdag 25. august. Og i dag, søndag 26. august, fortsetter moroa for små og store på Bygdetunet:

HOPPE I HØYET: En klassiker på Åpen gård, alltid veldig moro! Foto: Håkon Westby.

Moro for store og små

De små hopper i halmen og kjører med hest og vogn, rir og ”kjører” traktor – hvert fall på lek. En rekke med flotte bruksveteraner står på rad og rekke på bygdetunet.

For de store er det salgsboder med bakevarer, husflidprodukter, grønnsaker og utstillinger. Bygdeungdomslaget, Re Hagelag og Beitemarken 4H har alle stand, selger lodd og presenterer sine aktiviteter.

På stabburet er det utstilt gamle gjenstander. Noen av gjenstandene har ukjent bruksområde og de besøkende blir spurt om råd for å bestemme hva de har vært brukt til.

HVA ER DETTE? Veit du hva disse gjenstandene ble brukt til, så vil Ramnes historielag gjerne vite det. Foto: Håkon Westby.

MANGE GÅRDSDYR Å HILSE PÅ: Forskjellige dyr fra gårdene i Ramnes er på plass. Foto: Håkon Westby.

Utstilling i stuene

I stuene er 40 av Ole Sjuves malerier utstilt. De fleste utlånt av døtrene Rigmor og Britt Sjuve. Sjuve var en god landskaps- og dyremaler, noe utstillingen til fulle viser. Sjuve malte ofte bilder på bestilling med de dyra som folk ville ha på bildet.

På jordene er det pløying med traktor og mange dyr som barna kan se på. Nytt for året er en rundtur i Ramnes med veteranbuss som kjører flere guida turer.

I smia lager Øyvind Skjeggerød hestesko, og utenfor blir det brent tjære av tyrirøtter og malt mel på handkvern. For de som blir sultne, er det god mat og drikke å få kjøpt.

MALERIER: Ole Sjuves malerier er utstilt i stuene. Kåre Holtung viser fram et portrett av Ole Sjuve. Foto: Håkon Westby.

STAUDER OG LODD: Re Hagelag selger stauder og lodd. Johan Johannesen og Marit Flåtten står her med loddbøtta. Foto: Håkon Westby.

Gårdsdrift i gamledager

Arrangørene Ramnes bondelag, Ramnes bygdekvinnelag og Ramnes historielag, kan glede seg over stor tilstrømming lørdag. Det var over 1.000 innom i løpet av dagen, og hele 500 mennesker på området på en gang, kunne leder i Ramnes historielag, Kåre Holtung, fortelle.

Har du tenkt å ta turen til bygdetunet søndag, så kom gjerne på sykkel – da er du med på trekning av en flott premie.

I løpet av helga skal også distriktets beste potetskreller kåres. Bygdetunet Brår holder både smie, kvern og tjærebrenner-utstyret i gang. I  kverna kan besøkende få male sitt eget mjøl og steike sitt eget flatbrød på takka rett ved siden av. I smia kan du få prøve deg på å smi i varmen fra essa.

Pluss mye, mye mer – les mer om alt som skjer i denne saken.

BEITEMARKEN 4H: Denne gjengen selger lodd og arrangerer natursti. Fra venstre Audun Hegg, Marius Lillefosse, Ingeborg Knutsen, Bjørnar Gudkjærsrød , Jenada Janlo, Martine Wold Hansen og Markus Larsen. Foto: Håkon Westby.

MALERIUTSTILLING: 40 bilder av Ole Sjuves bilder var utstilt i stuene på Brår. Her et av bildene flankert av hans to døtre Rigmor Sjuve og Britt Sjuve som hadde lånt ut de fleste. Foto: Håkon Westby.

STOLRE DØTRE: Døtrene til Ole Sjuve, Rigmor Sjuve og Britt Sjuve, med et av farens malerier. Foto: Håkon Westby.

LANDSKAP OG DYR: To av Ole Sjuves malerier. Foto: Håkon Westby.

Les også: Fylkets raskeste potetskreller skal kåres: – Er det deg?

,