Denne helga er det full fart på Ødegården igjen – femti år etter det første gang ble arrangert NM her

JENTER I FARTA: Synnøve Brattlid (55) fra Undrumsdal ble heia inn etter sitt heat av Zandra Norum (35), Anine Olsen (16) og Andrine Olstad (21) på Ødegården i fjor. De er fire av nærmere hundre medlemmer i teamet «Dirt bike girls». Foto: Stian Ormestad.

ØDEGÅRDEN: Det blir kamp om plassene, høye hopp, dramatikk og spenning helt inn til målflagget når NM-poeng skal deles ut på Ødegården denne helga. Flere lokale helter stiller til start.

Se bilder fra fjorårets NM-finale i motocross på Ødegården.

I fjor arrangerte Re motorsport NM-finalen på Ødegården i august, i år arrangeres 2. NM-runde her fra og med fredag 29. juni til og med søndag 1. juli.

Før det varma den lokale motorsportklubben opp med klubbløp for alle medlemmer søndag 17. juni.

Elsket og fryktet bane gjennom femti år

NORGESMESTER: Thea Emilie Asphaug Johansen fra Trøndelag vant NM-finalen på Ødegården NM-gullet totalt i dameklassen i fjor. Foto: Stian Ormestad.

Ødegården er en av Norges beste motocrossbaner – ikke bare mener klubben det, men også noen av de største profilene i Norge som Roy Snellingen, Kenneth Gundersen med flere har dette som en av sine favorittbaner. Mange reiser langt for å rase fra seg her i Re.

KJENNER ØDEGÅRDEN UT OG INN: ReAvisa tok en hyggelig mimreprat med Olav Hofseth under fjorårets NM-runde på Ødegården. Han har kjørt her siden banen var ny på 1960-tallet. I fjor var han med barnebarnet Madelen som kjører aktivt i dag. Foto: Stian Ormestad.

I år er det faktisk femti år siden det aller første NM-arrangementet ble arrangert her, tilbake i 1968.

– Det er nok ingen tvil om at banen vår er både elsket og fryktet. Mange kaller den landets beste bane, og noen mener også at det er Norges verste bane. Alt kommer nok an på hvilket vær som er både i forkant og under NM, sier Joyce Christine Andersen i Re motorsport:

– Er det dårlig vær er det nok ikke et mer gjørmete sted i Norge å kjøre løp på, men er det fint vær da kan det være drømmeforhold på banen. Spennende for førere, funksjonærer og publikum blir det uansett!

Flere hjemmekjørere til start i NM

Synnøve Bratlid (55) fra Undrumsdal stiller i NM, i år igjen. I fjor ga hun full gass i NM-finalen, les mer om det her. Hun har banen bare noen minutter hjemmefra, og 55-åringen kjenner traseen med bratte bakker, svinger og hopp som sin egen bukselomme.

– Jeg synes det er veldig gøy å kjøre her på hjemmebane, vi har jo en bane som er helt rå. I 1. NM-runde i Molde var det hele 27 damer som stilte opp i dameklassen, så jeg får nok mange konkurrenter å bryne meg på i 2. runde hjemme i Re.

– Jeg har ikke noen tanker om å klare å klatre til topps, men jeg skal iallfall ikke komme sist, sier Synnøve.

CLOSE RACE: NM-runde på Ødegården er alltid et skikkelig show fra første start til siste målgang. Foto: Stian Ormestad.

Synnøve stiller med startnummer 227 i dameklassen. I de yngre rekkene har vi blant andre følgende Re motorsport-deltakere påmeldt, ifølge Joyce i Re motorsport – som er løpsleder denne helga:

REKRUTTERING: Alt overskudd fra NM-runde og båtrace går tilbake til rekrutteringstiltak i klubben. Som for eksempel åpne dager der barn og ungdom kan prøve seg i motocross. Foto: Stian Ormestad.

Martin Lundquvist (15) med startnummer 727 i MX junior, Peder Flaat (14) med startnummer 47 i MX junior, Leander Bech Thunhelle (11) med startnummer 232 i MX rekrutt, og Simen Syvertsen (16) med startnummer 217 i MX Junior.

Jobba hardt de siste åra med rekruttering

– Det er utrolig gøy at det er så mange som skal kjøre i de ulike klassene på vegne av klubben i år, sier løpsleder Joyce. – Vi har jobba hardt de siste åra med fokus på rekruttering og bredde. Det ser vi nå at gir resultater.

– Ekstra gøy er det at flere av rekruttene våre kjørte godt under første NM-runde i Molde, så da får vi bare håpe at alt klaffer for de når de får 2. NM-runde på hjemmebane.

Re motorsport har hatt flere førere i toppen gjennom tidene: Både Remy Nyegaard, Fredrik Nilsen og Edwin Pauli har vært med å herje i toppen av resultatlistene.

– Jeg har hørt rykter om at flere av våre «veteraner» kjenner på lysten til å stille opp på hjemmebane, og er vi heldige får vi kanskje se disse på banen under årets NM, røpa Joyce til ReAvisas sommermagasin.

Nok en travel sommer for Re motorsport

MANGE JERN I ILDEN: Joyce Christine Andersen og resten av Re motorsport. Foto: Stian Ormestad.

Med NM i motocross på Ødegården i månedskiftet juni/juli, og båtrace den første helga i august, 3 – 5. august, blir det nok en travel sommer for vår lokale motorsportklubb.

HØYE HOPP: Motocrossbanen på Ødegården er elsket og hatet – en av landets mest utfordrende baner, som krever spektakulær kjøring over høye bakketopper og krappe svinger. Foto: Stian Ormestad.

Re motorsport eier Tønsberg båtrace AS, et selskap som driftes ene og alene på dugnad – og et eventuelt overskudd går tilbake til klubbkassa merket «rekruttering». I 2017 fikk klubben tildelt prisen Årets arrangør.

I juryens begrunnelse står det at klubben har oppnådd et godt samarbeid med lokalt næringsliv og myndigheter. Re motorsport har vist at motorsport er publikumsvennlig, og de har lagt tilrette for action tett på publikum.

«Med to store arrangementer i to seksjoner med få ukers mellomrom har det ikke stått på dugnadsånden i klubben, og klubben har i tillegg fått med seg andre frivillige fra andre klubber under arrangementene», står det skrevet.

«Motorsportglede til folket»

I fjor samla Re motorsport femten nasjoner til VM-feiring i Tønsberg, med 26 deltagere i VM for Formel 2. Også statsministeren tok turen midt i valgkampen. To uker seinere ble NM-finalen i motocross avholdt av samme arrangør på Ødegården med 112 startende.

– Re motorsport er med på å bygge opp under vår visjon «motorsportglede til folket», med å vise fram to av våre idretter med store arrangementer i ett fylke. De går også foran som et godt eksempel i forhold til samarbeid med næringsliv, frivillige, kommuner, og fylkeskommune, sier Per Velde i Norges motorsportforbund.

DET GROR GODT I RE MOTORSPORT: Far og sønn Holtung gjør seg klar for en trening på Ødegården for noen år siden. Etter det er det blitt mange runder på hjemmebanen. Dessverre hindrer et kragebeinsbrudd NM-deltakelse for junior-Holtung. Foto: Stian Ormestad.

Se bilder fra fjorårets NM-finale i motocross på Ødegården.

Sjekk også: Her får Re motorsport Re kommunes kulturpris.

Les også: Full gass i NM-finale på Ødegården!

Les mer om sport i Re.