Arne (83) tar sitt 55. idrettsmerke i sommer

RAMNES/VÅLE: Idrettsmerkeprøvene er i gang!, melder både IL Ivrig og Ramnes IF. 83-åringen Arne Ueland fra Fon tar sitt 55. merke i år.

I Re arrangeres Idrettsmerke-prøvene på Ramnes skole på mandager, og på Bibomyra på onsdager, begge steder fra klokka 18.00 og så lenge det er folk som vil prøve seg.

SPREKINGER:  Arne Ueland tar sitt 55. idrettsmerke, mens «ungjentene» Hanne Grøtterud og Inger Lian har henholdsvis fem og tolv hver. De er godt i gang med sitt neste idrettsmerke, alle tre! Foto: Privat.

Fin måte å holde seg i form på

– Vi er der uansett vær!, forteller Einar Borgmann, som hadde oppstart på Bibo onsdag 30. mai, og Synnøve Finnerud, som hadde oppstart på Ramnes skole mandag 28. mai.

En av de mer rutinerte merketakerne er foningen Arne Ueland – 1934-modell med godt over femti idrettsmerker, han forteller at det går mot hans 55. i år.

Han hygger seg med Hanne Grøtterud og Inger Lian – begge jentene av litt yngre årgang, med henholdsvis fem og tolv merker – på Bibomyra i herlig ettermiddagssol.

Både norgesrekorder og europarekorder

Arne løp 60-meteren på 9,97 denne sommerkvelden. Han har flere norske rekorder i klassen for de over 80 år, blant annet rekorden på 60-meter på 9,52 og 100-meter på 15,21.

– Jeg begynte med friidrett i godt voksen alder, 54 år gammel. Og nå har jeg jo holdt på i 30 år. Det er fordi jeg har vært veldig heldig med helsa, veitu, forteller Arne til ReAvisa.

Da Arne var 80 år gammel satte han europarekord på både 80 meter hekk og 200 meter hekk, i klassen for de over 80 år.

– Jeg er jo egentlig alt for tung for hekk, men med bra tempo så går det jo, forteller Arne – som vil understreke at det aldri er for seint å komme seg i aktivitet eller ta opp gamle kunstner igjen:

– Ja, kunne jeg være et eksempel på det, så er det bare fint!

103 år gammel sommer-tradisjon

Å ta idrettsmerket er en fin måte å holde seg i form på, og du må ikke ha norges- og europarekorder på CV-en din for å delta. Kravene varierer i de ulike aldersgruppene, og forhåpentligvis er de satt såpass høyt at de fleste må trene for å klare dem.

Idrettsmerket ble innstiftet den 29. mai 1915 på et fellesmøte i Norges Riksforbund for idrett. På det tidspunktet fikk kun menn lov til å delta. Kvinnene ble med i 1934 – samme året som Arne ble født.

Kravene til Idrettsmerket er revidert flere ganger, og etter hvert er også øvelsesutvalget utvidet.

Merketakingen må gjennomføres av minst to personer som kontrollerer hverandre i henhold til reglementet. Man må bestå en øvelse fra hver gruppe: Trim, spenst/presisjon, hurtighet, styrke og utholdenhet. 

Idrettsforbundets nettsider finner du nødvendig informasjon om Idrettsmerket.

Målet er over 60 idrettsmerker i Re kommune!

– Vi holder på ut juni og tar ferie hele juli og til skolen begynner igjen i august. Vi er i gang igjen på Ramnes skole mandag 15. august og på Bibo onsdag 13. august. Da kjører vi på ut august og ut hele september, forteller Einar Borgmann til ReAvisa.

– Vi ønsker alle velkommen til hyggelige merkeprøver, og det er det samme om folk kommer til Ramnes skole eller på Bibomyra.

– Og målet for 2018 er mer enn 60 idrettsmerker i Re kommune!

Les mer om sport i Re.

Les mer om folk i Re.

,