Reing på landslaget i roing

RO-TALENT: Kris Cato Thon (25) sitt store mål denne sesongen er VM i USA. Foto: Privat.

FRESTE/POLEN: Reingen Kris Cato Tohn (25) skal representere Norge sammen med Olaf Tufte og Kjetil Borch i Poznan i Polen om snaue to uker.

ReAvisa skreiv om rotalentet første gang i desember 2010, og siden den gangen har han klatret fra elitenivå i junior, så U-23, og nå tar reingen det tøffe og lange taket inn i seniorenes rekker – og landslaget.

TALENT: ReAvisa skreiv en større reportasje om rotalentet tilbake i 2010. Siden den gang har mye skjedd for Kris Cato Tohn som nå skal representere Norge på landslaget. Foto: Stian Ormestad.

Satte to nye perser i vinter

Kris Cato Thon fra Tohn Gård på Freste har akkurat fylt 25 år, han har vokst seg snaut to meter høy og trent seg opp til rett oppunder 100 kilo, ifølge profilen hans på Norsk Roforbunds nettsider.

Målbevisstheten har vært imponerende, helt siden han starta med roing som 13-åring i 2005.

I vinter satte Kris Cato nye perser på både 2.000 meter og 5.000 meter. I februar vant han eliteklassen i innendørs-NM.

Han lå med andre ord godt an før årets landslagsuttak som skulle avgjøres på to nasjonale regattaer på vårparten:

I den første regattaen ble han nummer fire, etter blant annet OL- roerne Olaf Tufte og Nils Jacob Hoff. Den andre vant han, og da var saken klar: Kris Cato var sikra landslagsplass.

– Gleder meg veldig!

I uttaksbrevet fra Norges Roforbund står det blant annet: «Kris Cato har vist fysisk nivå, holdninger og prestasjoner som gir en naturlig tilhørighet i elitegruppen som toppidrettsutøver».

Kris Catos første regatta med landslaget blir i Poznan, Polen, 15. – 18. juni. Der ror reingen 1X, og Olaf Tufte og Kjetil Borch ror 2X.

– Jeg er tatt ut i singel, så det er noe helt nytt for min del å ro aleine internasjonalt, forteller Kris Cato til ReAvisa. – Men jeg gleder meg veldig, og håper på gode løp.

Semifinale er målet

Landslagsledelsen har satt semifinale som mål – det vil si topp 12. Det kan være et hårete mål i hans første forsøk, men med full klaff skal det være mulig å hevde seg så langt oppover på resultatlista.

Det skal ikke stå på treninga: – Jeg trener veldig mye rospesifikt, altså roing eller romaskin. I vinter har jeg liggi på mellom 16 og 22 timer og 140 – 220 kilometer i uka. I tillegg kommer reine styrkeøkter.

– Nå i oppladningen til Polen er det mindre mengde og mer fokus på fart, forteller Kris Cato.

Det store målet i år er VM i Sarasoto i Florida, USA. Det går i månedsskiftet september/oktober.