Bli med opp på Ryksåsen – SE VIDEO

RYKSÅSEN: I kveld var det åpning av gapahuken på Ryksåsen. SE VIDEO OVER!

Les mer om Ryksåsen og gapahuken som Kleven velforening har fått satt opp.

Les også om navneforvirringen: Ryksåsen eller Ryggsåsen?

SNORKLIPP: Ordførerne var mer eller mindre samkjørte i sin felles snorklipp for den nye gapahuken på Ryksåsen. Foto: Linda Flåteteigen.

Kleven velforening har fått satt opp en gapahuk på møteplassen Ryksåsen i Ryggsåsen naturreservat.

Fra et skjær i vannskorpa til et fantastisk utsiktspunkt

I sin åpningstale forteller Herman Heierstad om tidligere tider: – For 10.000 år siden var denne toppen bare et lite skjær i vannskorpa, og vannet skvulpa rundt her.

– Og for snart 1.000 år siden kunne vi sett baglere og birkebeinere slåss nedpå slettene her.

Og den fantastiske utsikten ble behørlig omtalt, med Tønsberg-ordfører Petter Berg som hedersgjest sammen med vår egen Re-ordfører Thorvald Hillestad:

– Vi ser helt ut til Tønsberg-kysten, men vi har Holmestrand rett borti skauen her. Derfor, Petter, er det viktig at dere i Tønsberg husker på HELE den nye kommunen – også oss helt oppi her.

FOLKSOMT: Ryksåsen er en populær destinasjon for turfolket, men ildsjelene i Kleven velforening vil gjerne at det blir mer kjent for flere folk – også folk fra resten av Re og til og med byfolk i Tønsberg. Foto: Stian Ormestad.

Frivillig fredning av 1.850 mål

Naturreservatet dekker nå totalt 1.850 mål. Ryksåsen – på Re-sida av kommunegrensa – ligger 222 meter over havet. Den høyeste toppen ligger på Holmestrand-sida og er på 240 meter – men du ser ikke så mye mer enn bare skau fra den toppen.

Paul Andersson, som bor på Holmestrand-sida, forteller om hvordan han som den første grunneieren fikk øya opp for frivillig fredning av Ryksåsen. Terje Rygg, en av grunneierne på Re-sida, får også skryt for å gå med på frivillig fredning.

– Ja, men så har jeg vel aldri nekta noen å gå her noen gang før heller, sier Terje til latter fra en stor forsamling på Ryksåsen.

– Men jeg har bedre samvittighet når jeg går i skauen nå – skulle det vært rødda opp i noe så er det ikke mitt ansvar lenger, forteller Terje.

RYKÅSEN: … og enda en skrivemåte på skiltet på toppen på Re-sida. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om Ryksåsen og gapahuken som Kleven velforening har fått satt opp.

Les også om navneforvirringen: Ryksåsen eller Ryggsåsen?

, ,