Smaken av eplehager i Re

031116_eplekjekk_2

EPLEKJEKK: Denne flaska med epler fra Re får du kjøpt på Olgars på Brår og Revetal kolonial. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Bortimot ett tonn med epler er høsta i hager i Re – og blitt til den hellokale eplemosten «Eplekjekk».

Asvo Revetal hadde ideen: – Mange i Re har flere epler enn de klarer å bruke sjøl. Det står mange epletrær uten at eplene blir plukka. Det kan kanskje vi gjøre noe med?

Ideen dukka opp i fjor høst, men da var det for seint å få satt ideen ut i livet. I år, derimot: – Vi har plukka bortimot ett tonn med epler. Det har resultert i 370 liters flasker og 588 halvlitersflasker, forteller Anniken Thuve Ivarsson på Asvo Revetal.

Hun forteller at de har kjørt rundt i Re og sett etter overfylte epletrær, stoppa og spurt om ikke de kan gå på slang. Det har resultert i 11 eplehager i høst, etter en forsiktig start. Nå som ryktet har spredd seg, har enda to hager blitt stilt til disposisjon neste høst.

031116_eplekjekk_1

PÅ EPLESLANG: Anniken Thuve Ivarsson har hatt med seg et flott eple-plukker-lag, blant dem Siv Måge Olsen, Ingeborg Hvale og Dag Apenes. Foto: Stian Ormestad.

Rundt ti fra Asvo har vært ute på epleslang. Da det dukka opp et kjempestort tre i Tinghaugveien, som aleine sto for over 300 kilo epler, måtte tekstilavdelingen legge ned produksjonen for en dag og bli med ut. Det hadde ingen noe i mot.

– En kjempefin jobb, mener tre av de som har plukka mest epler; Siv Måge Olsen, Ingeborg Hvale og Dag Apenes. De er stolte av Eplekjekk, og har lina opp produksjonen som er klar med esker, trekasser og vanlige plastikkasser for leveranser mot jul.

Eplekjekk-flaskene selges på Asvos butikk på Brår, Olgars, og på Revetal kolonial.

– Dette er en ubenytta ressurs, med epler som ellers ligger og råtner. Da er det så flott at eplene heller blir brukt, som Asvo sørger for, sier en strålende fornøyd Kristine Mathilde Formo på Revetal kolonial. Hun har hatt Eplekjekk i butikkhylla ei ukes tid, og flaskene går unna.

031116_eplekjekk_4

I BUTIKKHYLLA: Kristine Mathilde Formo hadde et ønske om å samarbeide med Asvo Revetal da hun starta opp Revetal kolonial tidligere i år. Eplekjekk er et samarbeid satt ut i livet. Foto: Stian Ormestad.

– En kjempefin julegave er det også, mener Kristine Mathilde, – hvem liker ikke eplemost? Eplekjekk blir også en del av julekassa du kan kjøpe på Olgars, med flere produkter fra vekstbedrifter i Vestfold, forteller Anniken Thuve Ivarsson.

– Vi må takke alle gavmilde reinger som har latt oss gå på epleslang i hagene deres, hilser Anniken via ReAvisa.

– Dette er epler av mange slag, alle er pressa sammen og gir en smak av eplehager i Re. «Med så mange eplesorter fra så mange hager, blir Eplekjekk unik i sin smak», heter det i presentasjonen av den hellokale eplemosten.

031116_eplekjekk_3

HELLOKAL: Eplekjekk er ferskpressede epler fra Re-hager, produsert på Egge gård i Lier. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om Asvo Revetal under emneknaggen med samme navn. Her er videoen fra da Asvos butikk på Brår «Olgars» åpna dørene:

Les mer om Revetal kolonial under emneknaggen med samme navn. Her er videoen fra da butikken åpna dørene tidligere i år: