Promise (5): – Jeg ønsker meg tyggegummikuler og høyhælte sko

001

KATWE-RE CHILDRENS HOME: I dag huser barnehjemmet ti barn. Foto: Privat.

RE/KATWE: Sjekk ønskelista fra barna på barnehjemmet – kanskje du vil bidra?

Katwe-Re Childrens Home ligger i Katwe, Re kommunes vennskapskommune i Uganda, Afrika.

Katwe har vært vennskapskommune siden 1997. Fra 2007 til 2012 var kommunene med i et utvekslingsprosjekt i regi av Fredskorpset.

Utvekslingen gjennom flere år, der reinger har bodd i Katwe og omvendt, har gitt flere konkrete samarbeid. Som for eksempel barnehjemmet Katwe-Re Children home.

Øystein Larsen og familien i Holtgrenda var i Katwe i regi av utvekslingsprogrammet i 2008/2009. Den gang ble ideen om et barnehjem født, og allerede to år etter flytta seks barn inn. I dag bor ti barn der.

060416_KATWE_3

PÅ KATWE-BESØK: Villemo Skotnes (14) og Halvard Bruntland (14) fortalte sine medelever på Revetal ungdomsskole om Katwe-besøket deres tidligere i år – og det gjorde inntrykk. Et mål med prosjektet er å øke den internasjonale forståelsen, og minske rasisme. Foto: Privat.

I Re har skoler, lag og foreninger, og mange privatpersoner bidratt til prosjektet. Elever ved Revetal ungdomsskole jobber hvert år en skoledag til inntekt for barnehjemmet.

Pengene går til investeringer som skal gjøre barnehjemmet økonomisk uavhengig på sikt. Ungdomsskoleelever fra Re reiser også ned på besøk, som Villemo Skotnes (14) og Halvard Bruntland (14) i februar i år.

Deres møte med barna på barnehjemmet gjorde inntrykk, og deres fortellinger fra Katwe gjorde også inntrykk blant de andre ungdomsskole-elevene:

– De klarer seg med mye mindre, for dem er det ikke viktig med den nyeste iPhonen, et stort fint hus, ei ny jakke hver vinter. Kanskje vi syns synd på dem, men de lever et rikt liv. Vi kan lære å sette mer pris på det vi har, og ikke henge oss opp i småting hele tida.

img_4540.jpg

PÅ KATWE-BESØK: Revetal ungdomsskole-elevene Villemo Skotnes (14) og Halvard Bruntland (14) utenfor barnehjemmet i Katwe i februar i år. Foto: Privat.

Et av målene er å skape forståelse på tvers av kulturer og kontinent. Derfor har barnehjemmet et gjesterom slik at besøkende fra Norge kan sove over der, gjerne mot å bidra litt til driften.

Barnehjemmet følges opp med tett kontakt mellom styret i Re og styret i Katwe. Det er også flere besøk fra Re, og nå står et nytt oppfølgingsbesøk på trappene. Da bestilles det godt med bagasjekilo på flyet:

– Jeg reiser for å følge opp barnehjemmet 31. oktober, og har masse bagasjeplass, forteller Øystein Larsen til ReAvisa.

– Hvis du vil støtte barnehjemmet med klær eller andre gaver, kan det leveres til Holtgrenda og Grøumveien 227, 3176 Undrumsdal. Jeg henter også. Ring meg gjerne på telefon 468 49 836, forteller Øystein som reiser med en liten gjeng fra Re.

img_4546.jpg

PROMISE (5): Ønsker seg tyggegummikuler og høyhelte sko aller mest. Foto: Privat.

Ønskelista fra barnehjemmet er som følger:

  • Promise Atuhairwe, 5 år: Biscuits (kjeks), ball gums (tyggegummikuler), high healed shoes (høyhælte sko).
  • Brain Ivan, 11 år: Sports shoes, sports bicycle (sportssykkel), bag.
  • Rose Mary, 13 år: Sweater (genser), Clothes (klær), Shoes for Sunday service (Pensko), black shoes (svarte sko).
  • Ninsima Doreen, 12 år: Shoes (sko), Jacket (jakke), Stockings (strømper), Clothes, Bag.
  • Robert Twinemastiko, 9 år: Clothes (klær), Sports Shoes (joggesko), Balls (baller), Sports bicycle (sykkel), Bag.
  • Katuramu Gabriel, 15 år: Sports Shoes (joggesko), Clothes (klær), Bag.
  • Muhindo Lillian, 14 år: Bag, Jacket (jakke), Clothes (klær), Stockings (strømper), Shoes (sko). Bicycle repair (verktøy og utstyr til å reparere sykler).
  • Nzangura Moses, 16 år: Sports shoes (joggesko), Canvas shoes (lette sko).
  • Augustine, 12 år: Bag, Shoes, Flat shoes (flate sko), clothes.
  • Muhindo John, 18 år: Bag, Sport shoes (joggesko), Open shoes (sandaler). Canvas shoes (lette sko).

– Alt arbeid som gjøres er frivillig og ulønnet, og alle bidrag går direkte til prosjektet. At barnehjemmet har blitt en realitet, er det mange som skal ha æren for, heter det på Facebook-siden til Katwe-Re Childrens home.

Les mer om Re sin vennskapskommune Katwe – midt i Afrika.