Leserinnlegg: Grønn utdanning – et sikkert valg

LESERINNLEGG: I morgen klokka 14.00 går søknadsfristen ut for høyere utdanning. Velger du en grønn utdanning, gjør du et godt valg, mener Torstein Klev i Norges Bygdeungdomslag.

Næringslivet er i endring. Lenge har vi i Norge vært så heldige og hatt oljen som har skaffet oss mange arbeidsplasser og stor verdiskaping. Olje er en ikke-fornybar ressurs og mange har snakket om det «grønne skiftet».

Det innebærer at fornybar og grønn energi tar over eller erstatter de fossile energiressursene.

«Grønn utdanning» er en kampanje som drives av Norges Bygdeungdomslag, McDonalds Norge og Felleskjøpet Agri, og har som formål å inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å ta landbruksfaglig utdanning.

Mange tenker da at man må bli bonde dersom man velger en «grønn utdanning», men det stemmer ikke. Grønn utdanning ønsker smarte og flinke folk, som nettopp deg, til mange forskjellige jobber, innen skognæringen, maskinbransjen, husdyrnæringen, plantefaget, rådgivning, utvikling og forskning.

Antall søkere til landbruksfaglige utdanninger har økt de siste årene. I 2015 var det totalt 2060 søkere, hvorav 613 søkere hadde landbruksfag som førstevalg. Dette er henholdsvis 18,5 og 19 prosent økning fra året før.

Grønn utdanning gir mange muligheter og stenger ingen dører for fremtiden – det er ingen ulempe å kunne fotosyntesen!

Innen grønne fagområder er den stor utskiftning fordi det foregår et generasjonsskifte og det er derfor svært gode jobbmuligheter. Grønn utdanning er et sikkert valg for fremtiden, fremtiden er grønn og trenger deg.

Torstein Klev,
Bygdepolitisk utvalg i Norges Bygdeungdomslag