Leserinnlegg: Farvel demokrati, velkommen «voksne politikere»…..

LOKALPOLITIKK I RE: Magnus Theiste Østlie mener velgerne ble lurt i valgkampen, da de som nå kjører på med kommunesammenslåing sa «stem gjerne NEI til sammenslåing, men stem på OSS ved valget» – «for vi skal respektere resultatet av folkeavstemningen».

Kommunesammenslåing - hva mener du?

Vis resultater

Loading ... Loading ...

Ja, så har de folkevalgte i Re brettet opp ermene og bestemt seg for å være voksne nok til å ta en avgjørelse for oss vanlige som ikke vet vårt eget beste, for det er så vanskelig å sette seg inn i dette med kommunesammenslåing.

Ja, det er relativt vrient å skjønne noe særlig av dette forslaget til nytt inntektssystem for kommune Norge, «så så langt for å nå så så mange mennesker skal gi så så mye mindre eller mer penger», står det sånn cirka i forslaget.

Joda, det er vrient, men gi oss en sjanse da i hvert fall.

Det eneste som er sikkert av vedtaket som kommunestyret i Re gjorde på onsdag 30. mars, er at avmakten folk føler for å gå å stemme annethvert år blir større, og at sofademokratene blir neste valgs vinnere.

Men for all del, det er jo voksne mennesker som tar avgjørelsen for oss, så det må jo være det riktige selv om vi mener noe annet.

«Stem gjerne NEI til sammenslåing, men stem på OSS ved valget».

Jepp, det sa de. De fleste av partiene som var for en sammenslåing, men som plutselig skjønte at de fleste innbyggerne i kommunen muligens hadde en litt annen mening.

«Ikke vær redd for å stemme på oss, for vi skal respektere resultatet av en folkeavstemming, å nei frue, oss kan du stole på, si gjerne nei til sammenslåing, men stem på oss så får du i pose og sekk….»

Dette ble slik de fleste politikerne avsluttet sine innlegg på folkemøter og på stands, ja ikke de fra Høyre da – for de skulle ha sammenslåing åkke som (så det skal de ha, de har ikke holdt noen for narr).

Nå, kun ett halvt år etter lyder ting annerledes, og man skylder på at Sanner har lagd ett forslag (ja, et forslag) til nytt inntektssystem for kommune-Norge.

Ja, det kan så være at vi må se på tingene på nytt, ja det kan hende (ja det er ikke sikkert siden det bare er ett forslag) at Re kommune vil tape mange mange millioner, eller ikke fullt så mange millioner.

Spørsmålet blir om det gir våre folkevalgte lokalpolitikere rett til å ikke høre på de som valgte dem og som de lovte at de skulle respektere om de sa nei til sammenslåing? De av velgerne som faktisk lot seg lokke av dette trikset må jo sitte med en liten følelse av å bli dolket i ryggen eller sagt annerledes, av overformynderi.

Så er det mulig at vi blir verdens fattigste «akkurat passe store» kommune i verdens rikeste land om vi fortsatt heiser det grønne og gule Re flagget ved kommunehuset i fremtiden.

Og det er mulig disse konsulentene som skal få skrive noen utredninger (som kun dere «de voksne» trenger å lese) konkluderer med ditt og datt, hvorfor skulle det bety mer enn Re sine innbyggeres meninger?

Og forresten, de utredningene trenger vel ikke å være offentlige siden det kun er de voksne som…ja dere skjønner….

Disse konsulentene skal utrede kun alternativer der det skal slås sammen med noen. Dere klarte pent (med kun en stemmes overvekt) å unnlate en utredning om hvordan det vil være å la Re forsette som egen kommune.

Dere som lot dere lure av fagre valgløfter må jo kjenne to kniver i ryggen etter dette.

Jeg håper de folkevalgte i Re kommune er voksne nok til å lytte på Re sine innbyggere og gjøre litt om på vedtaket fra onsdag ved å enstemmig gå inn for ett punkt om at det skal avholdes folkeavstemming, slik kun to representanter gjorde.

Og ikke minst kan to av dere som stemte mot å ha en utredning om Re som egen kommune forandre mening og få lagt det inn?

Ja jeg vet at en folkeavstemming er livsfarlig og at resultatet kan få både kommunalministeren til å bli enda sintere og fylkesmannen kan komme til å måtte skrive enda ett brev der han ber dere se bort i fra hva disse plagsomme intetanende innbyggerne måtte mene, MEN det er også sjansen for at ett lite håp for demokratiet blir tent hos de som egentlig har gitt dere opp….

Og det er jo mulig de sier ja til sammenslåing også?

La meg få avslutte med en liten opplysning til «de opplyste» i Re kommunestyre: Styreformen «opplyst enevelde» sluttet å være populært for noen hundre år siden…. ja, og det var vel egentlig bare populært blant de opplyste….

Magnus Theiste Østlie, innbygger i Re som ALDRI vil gi opp håpet for ett demokrati uten «voksne».


 

Her kan du lese mer om temaet kommunesammenslåing – og her finner du flere leserinnlegg om dette og andre tema.