Revetal kolonial åpner dørene til uka

110216_REVETAL_KOLONIAL_1

STARTER PÅ SCRATCH: Kristine Mathilde Formo (31) har store planer for en liten butikk på Revetal. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Kristine Mathilde Formo (31) fra Revetal starter ikke Revetal kolonial for å bli rik, men med et mål om å få det til å gå rundt – og aller mest fordi hun mener at alle lokalsamfunn trenger en butikk som dette.

Kortreist, økologisk mat, husholdningsartikler, en kaffekopp og en enkel blings. Det er hva du får handla når Revetal kolonial åpner dørene.

– Målet er at du kan gjøre en fullverdig handel her, forteller Kristine Mathilde Formo (31).

Det blir ikke mange varer i hver kategori, for det blir det ikke plass til på 100 kvadratmeter butikkareal. Derfor vil du ikke kunne velge og vrake i leverandører, men det blir derimot ett kvalitetsprodukt som du veit hvor kommer fra og hvordan det er produsert, i hver kategori.

110216_REVETAL_KOLONIAL_6

LEIER LOKALER: I denne bygningen nordvest på Revetal kommer Revetal kolonial. Foto: Stian Ormestad.

Kristine skal sjøl reise rundt på gårdsbesøk. Kortreist er viktigst, økologisk kommer i andre rekke.

– Begge deler er det beste, men det viktigste er uansett å vite hvor maten kommer fra og at det er produsert på en skikkelig måte.

Det blir rett og slett et slags bondens marked på Revetal.

Derfor ble Kristine så glad da hun åpna ReAvisa februar 2016, og så ordskya med hva folk ønsker seg på Revetal: «Bondens marked» lyste mot henne.

– Bønder har en glede og kjærlighet i produksjonen som det er viktig å ta videre, helt til siste ledd – kunden og forbrukeren. Dermed blir det mer enn bare mat – det blir en historie bak de forskjellige produktene. Og vi får en kunnskap om hva det er vi spiser.

Kristine er opprinnelig fra Asker, der besteforeldre dreiv en kolonialforretning hun var mye i som liten. Hun havna på Revetal på grunn av en av Res mange kjekke, unge menn, Thomas Stange fra Fon. Sammen har de etablert seg i Revetal 3. Hun er utdanna agroøkolog og har en master der hun tok for seg andelslandbruk i Norge. Mye av studiene tok hun utenlands, og i USA ble drømmen om en butikk som Revetal kolonial født.

I USA er det mange slike butikker, og det begynner å bli en del av dem her til lands også.

110216_REVETAL_KOLONIAL_4

DRØM: Kristine har gått inn med halvparten av startkapitalen i lån, og resten er tatt av sparepengene. Foto: Stian Ormestad.

I butikkhyllene vil du finne småskalaprodusenter, helst lokale – men også noen på andre kanter av landet. Lokalt vil det blant annet bli yoghurt fra Holt gård, kjøtt fra Smaksprodukter i Fon, grønnsaker og bær fra gårder i sesongen, med mye mer.

Kristine er i prat med mange bønder i Re om dagen. – Noen ting er helt på plass, men ikke alt – jeg  ønsker å komme i kontakt med flere lokale matprodusenter. Dersom vi ikke har snakket sammen enda, er det bare å ringe, oppfordrer Kristine.

Mer langreist mat blir økologiske tørrvarer, kaffe og oster. – Vi har så mange gode oster i Norges land, så der vil det bli et utvalg i butikken, lover Kristine.

Hele lokalet i Cederoth-bygget, på andre sida av Bispeveien for Gran VVS, er på cirka 120 kvadratmeter, der butikken blir på 100 kvadratmeter. Lokalene vender ut mot Bispeveien og vil bli godt synlige for forbipasserende. Det blir også et kafehjørne med et lite kjøkken, der du kan kjøpe dagens suppe og blingser.

– Til dagens vil jeg bruke det som blir til overs – ser jeg det er mye gulrøtter, lager jeg en god gulrotsuppe.

Hun har planer om å lage sunne matkasser, der kanskje hyttefolket som kjører gjennom Revetal er den største målgruppa.

Kristine gjør det aller meste sjøl, men får hjelp av samboer Thomas Stange og gode venner til å gjøre butikken klar til åpning.

Den store åpningen er torsdag 3. mars 2016.

– Det er ikke sikkert at alt er helt oppe og går enda – men vi er i gang på et eller annet vis fra og med da. Så får alt ramle på plass litt etter hvert. Vareutvalget vil også variere litt etter sesong.

I det daglige skal hun drifte butikken alene, og på sikt håper hun på økonomi nok til å ansette hvert fall en butikkmedarbeider.

110216_REVETAL_KOLONIAL_5

12-TIMERS ARBEIDSDAG: Kristine er ikke redd for lange arbeidsdager, men håper det på sikt vil bli mulig å ansette en butikkmedarbeider. Foto: Stian Ormestad.

Prisnivået skal ikke bli noe særlig dyrere enn det er på kvalitetsprodukter i en vanlig butikk, mener Kristine.

Butikken skal driftes så rimelig som mulig, og de som velger å handle hos Revetal kolonial vil kanskje komme billigere unna enn i dag.

– Kjøtt kan bli litt dyrere, men ved å for eksempel kutte litt ned på kjøttforbruket og gå opp på grønnsaker – så blir det ikke dyrere i det lange løp.

– Dessuten vil mye av salget bli i løsvekt – og det kan fort bli billigere for mange, for da kjøper du akkurat den mengden du trenger – og kaster mindre mat.

Løsvekt er også en god ting for miljøet, ved å spare på emballasje. Du kan ta med deg emballasje sjøl, eller kjøpe i butikken. Asvo Revetal leverer tøyposer som kan kjøpes i butikken.

Revetal kolonial vil holde oppe fra mandag til og med lørdag. Mandag åpner butikken litt seinere, etter at Kristine har vært og henta varer rundt om på gårdene.

Kristine er ikke redd for lange arbeidsdager: – 12-timersdager gjør ingenting når du jobber med drømmen din, og gjør noe som er meningsfylt og morsomt, mener hun.

For å realisere drømmen har hun tatt opp halvparten av startkapitalen i lån, resten er sparepenger.

110216_REVETAL_KOLONIAL_3

MYE SKAL PÅ PLASS: Revetal kolonial åpner dørene til uka, torsdag 3. mars. Foto: Stian Ormestad.