Ramnesved sørger for varmen i de tusen Re-hjem

RAMNES: Ramnesved er distriktets største vedprodusent. Mesteparten går til små og store privatkunder i Re og omegn, men også fine restauranter i Oslo står på kundelista.

Nils-Regin Bøhle (44) i Prestegårdsveien i Ramnes er en ganske typisk Re-bonde, med full jobb ved siden av gårdsdrifta.

Til daglig er han sikkerhetssjef for byggingen av en ny flyterminal på Gardermoen. På ettermiddager og i helger produserer han ved. Volumet er stort – alt fra en halv million til en million liter ved selges per år.

Med det er Ramnesved kommunens største vedprodusent, og en av de aller største i fylket.

120116_RAMNESVED_1

STÅR FOR HELE PRODUKSJONEN SJØL: Nils Regin Bøhle står for alt fra A til Å – helt til veden er kjørt hjem og heisa på plass med kran for kunden. Foto: Stian Ormestad.

Det meste går til å varme opp privathus i Re og omegn, men det står også mer eksotiske leveranser på kundelista. Som for eksempel til matlaging på en Michelin-restaurant i Oslo.

– Det er flere restauranter i Oslo som vil ha ved herfra. Da kjører jeg lastebilen min, som jeg er så veldig glad i, med kran og hele pakka, midt inn i Oslo-gryta.

– Så der står en bonde fra Ramnes midt på Youngstorget og losser ved, sier Nils-Regin og ler godt. – Det er nok litt av et syn.

To ganger hver måned kjører han til Oslo for å levere Ramnesved. En kar kommer helt fra Fagernes for å hente ved i Prestegårdsveien i Ramnes. De finner fram gjennom annonser, egen proff nettside og Facebook-side.

Ryktet om innelagra, tørr og sikker fyringsved har når langt utover kommunegrensa.

STOR VEDPRODUSENT: Ved siden av full jobb er Ramnesved ved Nils-Regin Bøhle kommunens og kanskje også fylkets største vedprodusent. Foto: Stian Ormestad.

– Det må jo finnes folk som selger ved litt nærmere enn her i Ramnes, men de vil ha kvalitet, forteller de til meg. Så det er bare hyggelig med besøk av kunder langveisfra – og Oslo-turene med lastebilen er jo bare morsomt.

Mesteparten av tida tøffer lastebilen rundt i Re og omegn. Mens ReAvisa er på besøk, ringer to telefoner i løpet av kort tid. Det blir en tur til Bergsåsen og en tur til Brår denne ettermiddagen.

– Jeg leverer mest i byggefelt, for gårdene klarer seg sjøl med egen skau. Det er veldig mange som fortsatt fyrer med ved, forteller Nils-Regin.

Han merker mer til at salget går ned på grunn av milde vintre. Salget mer enn dobler seg i kalde vintre.

Ved-bonden har ei tålmodig kone, Marianne Bøhle, og tre barn i alderen på 10, 14 og 16 år – for det går mye tid til vedproduksjon.

– Jeg sitter mye på kontor i jobben min, så da er det deilig å få brukt kroppen på fritida. Dette er mer hobby enn jobb. Jeg driver med det jeg syns er morsomt.

– Jeg driver ikke jorda på gården, bare skauen. All jord er forpakta bort, det er fint at proffe kan drive jorda, syns Nils-Regin Bøhle.

120116_RAMNESVED_2

NÅ KOMMER KULDA: Nils-Regin Bøhle står klar med lastebilen sin for å levere ved hjem på døra. Foto: Stian Ormestad.

Les også: Pipebrann oppstår utelukkende ved feil fyring

, , ,