– Noen gråter av glede når vi kommer

ReAvisa_Julegaveinnsamling_1

JULEGAVEPAKKING: Fra venstre Line Skotte, Re kommune, Elisabeth Paulsen, virksomhetsleder i Re kommune, Trude Nesset Ellingsen, teamleder for familieteamet i Re kommune, Geir Varholm, leder i Re Røde Kors, og Jennifer Tinnion-Varholm, Re Røde Kors. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Re-familier som har lite å rutte med, får mat og julegaver fra Re kommune – samla inn av sanitetsforeningene og Re Røde Kors nå i førjulstida.

Dette er det 5. året med julegaveinnsamling i regi av Re Røde Kors. Leder i lokallaget Geir Varholm forteller at det er gitt flere presanger i år enn i fjor. – Vi bikker nok 300 gaver.

Det er bra, for det er flere som trenger det i år enn noen gang tidligere. Rundt 90 barn og nesten 40 familier står på lista, forteller Elisabeth S. Paulsen, virksomhetsleder for barn og unge i Re kommune.

– Det er et høyere tall enn før, og det kommer nok av at Re kommune tar i mot flere flyktninger. Å forsørge en hel familie på introduksjonsstønad, det er ikke lett. Flyktningene har ikke mye å rutte med så lenge de er i introduksjonsprogrammet.

Erfaringene er gode når det gjelder integrering i Re, men nå har det kommet mange nye flyktninger på en gang – og det slår ut på statistikken for dette året, mener Paulsen.

ReAvisa_Julegaveinnsamling_6

KAOS I GANGENE: I 2. etasje på kommunehuset er det et lite kaos nå som alle gavene fra gavmilde reinger skal sorteres før de skal gis videre til familier som trenger det. Foto: Stian Ormestad.

Re Røde Kors står for innsamling av julegaver, mens Re kommune ved virksomhet barn og unge står for utdelingen.

Det samme gjelder sanitetsforeningene som sponser matkasser som deles ut, med litt ekstra julemat og godteri. Sanitetskvinnene strikker sokker, luer, pannebånd og babytøy som blir delt ut til barnefamilier.

– Vi sitter på kunnskapen om brukerne, hvem som kan trenge dette – koordinert med NAV, helsesøster, skoler og barnehager, forteller Paulsen. – Vi får også tips fra innbyggere – både de som sjøl sliter økonomisk, men også gode naboer, venner og kjente som ser at noen kan trenge dette.

– Det finnes noen som gruer seg til jul – av frykt for å ikke få til en skikkelig julefeiring. Alle som får besøk, blir veldig glade. Noen gråter av glede, forteller Paulsen.

ReAvisa_Julegaveinnsamling_5

GODT SAMARBEID: Re Røde Kors er en av mange lag og foreninger i Re som bidrar i Re kommunes fattigdomsbekjempelse. Her ved leder i Re Røde Kors Geir Varholm, i prat med virksomhetsleder i Re kommune Elisabeth S. Paulsen. Foto: Stian Ormestad.

Hun skryter av gavmilde reinger. – Vi må takke alle som har gitt. Det er litt spesielt i Re – en omsorgsfull kommune. Det kan jeg si, som ikke bor her sjøl, sier virksomhetsleder Paulsen og ler.

Varholm forteller på vegne av Re Røde Kors at de blir overøst med skryt når de står på stand på Re-torvet for å samle inn julegaver. – Jeg tror mange lar seg imponere over det vi får til her i Re. Re Røde Kors takker også alle som har bidratt.

Utdelingen hver jul er en del av «Barnas Aurora», Re kommunes tiltak mot barnefattigdom – satt i gang i 2005.

Sammen med lag og foreninger skal prosjektet legge til rette for at barn skal få delta på ferie og fritidsaktiviteter. Kommunen har fått midler fra Barne- og likestillingdepartementet til formålet.

I tillegg til aktivitetstilbud, jobbes det med å blåse nytt liv i utstyrsdepotet med utstyr til gratis utlån.
– Vi håper å få det på plass i begynnelsen av neste år, forteller virksomhetsleder Paulsen.

ReAvisa_Julegaveinnsamling_4

GOD JUL: Sekk på sekk blir pakka klare til familiene som får litt ekstra til jul av Re kommune – med god hjelp av Re Røde Kors og sanitetsforeningene i kommunen. Foto: Stian Ormestad.

,