Re Frp kjemper i mot eiendomsskatt til siste slutt

151215_Bente_Torunn_Brekke

NEI TIL EIENDOMSSKATT: Re Frp, her ved Bente Torunn Brekke, Trond Ekstrøm og Malvin Stordalen, holder det de lova i valgkampen, og stemmer konsekvent nei til eiendomsskatt. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: 662 millioner kroner skal det ytes tjenester, omsorg og drive skoler og barnehager for i Re kommune i 2016 –  toppa med 12,2 millioner i eiendomsskatt.

Kommunestyret i Re vedtok budsjett for 2016 tirsdag 15. desember 2015. Dette var siste instans før eiendomsskatten innføres fra 1. januar 2016.

Trude Viola Antonsen (AP) ønsker eiendomsskatten velkommen. På den måten slipper de folkevalgte å kutte javnt over hele linja, som er blitt gjort gjennom mange år.

– I stedenfor kutt, er det noen styrkninger – og det muliggjør bygging av ny ungdomsskole.

Svein Holmøy (SP) mener det ikke er noen vei utenom eiendomsskatt. – Det er viktig å huske på den høye gjeldsgraden til Re kommune, mest på grunn av nytt helsehus – men også den kommende, nye ungdomskolen.

Ulf Lund Halvorsen (MDG) er glad for at ekstra-inntekten fra eiendomsskatten preger budsjettet. – På den måten unngår vi å måtte kutte, kutte, kutte – enda et år.

151215_Heming_Olaussen

JA TIL EIENDOMSSKATT: Re SV, her ved Heming Olaussen, har hatt et ja til eiendomsskatt i partiprogrammet gjennom to lokalvalg i Re. Foto: Stian Ormestad.

Eiendomsskatt-forkjemperen gjennom alle år Heming Olaussen (SV) mener nei-et i folkeavstemminga har frigjort gode krefter for å kunne bygge Re videre. Sammen med et spleiselag med eiendomsskatt, går dette veien.

– Jeg har sagt det før, og sier det igjen: Re er liv laga.

Heming Olaussen og SV har gått fra å stå alene om å ville innføre eiendomsskatten, til å få flertallet med seg. Nå er det FrP  som står alene – i mot eiendomsskatt, som lova i valgkampen.

Det betyr å klare seg uten de 12,2 millioner kronene som eiendomsskatten vil gi i inntekter.

Slik vil Bente Torunn Brekke (Frp) dekke det inn: – Kutt i reserver for rettighetsbaserte tjenester, lavere estimater for lønnsvekst, redusert avsetning til disp.fond, kutt i oppvekst og kultur, og kutt i helse og velferd.

151215_Lars_Jorgen_Ormestad

KRITISK TIL FRPS FORSLAG: Lars Jørgen Ormestad (AP) stusser på FrPs forslag til kutt, for å veie opp en inntekt fra eiendomsskatt på 12,2 millioner kroner på 2016-budsjettet. Foto: Stian Ormestad.

Lars Jørgen Ormestad (AP) kritiserer Frp for å fjerne alle reserver. – Sjøl om vi håper å aldri måtte bruke av dem, så trenger vi å ha dem i bakhånd. Er ikke Frp enig?

– Og hva i oppvekst og kultur skal kuttes? I helse og velferd? Er det i skolen, i barnehagene, i eldreomsorgen? Det hadde vært en fordel om Frp forteller mer konkret hvor de vil kutte.

Ingen fra Frp gikk på talerstolen for å svare på dette før saken kom opp til votering.

Frps forslag om å ikke innføre eiendomsskatt fikk bare deres fire stemmer, mot flertallets 21 stemmer.