Felleslista i Hof vil dumpe Holmestrand og heller fri til Re

ReAvisa_arbgr_6

VIL SE MOT RE: – Det er ikke tvil om hva vi ønsker oss, forteller Anne Katrine Westbye (MDG) på vegne av felleslista i Hof. – Vi vil ikke bli igjen aleine med Holmestrand. Vi må heller vurdere om Hof er bedre tjent med å se mot Re. Foto: Stian Ormestad.

HOF: I neste kommunestyre i Hof vil det bli fremma forslag om å ta kontakt med Re. – Det vil det være lettere å få til en god prossess sammen med Re, tror felleslista i Hof.

I dag skulle Holmestrand og Hof gjøre unna siste finpuss, men de kom ikke til enighet på et punkt som må på plass før søknaden om sammenslåing kan sendes: Navnet på den nye kommunen.

Men uenigheten og misnøyen i Hof strekker seg lenger enn som så. Felleslista ved MDG og Rødt mener Hof langt på vei blir overkjørt av Holmestrand, og varsler at de vil se seg om etter en bedre partner: Re kommune.

Det skjer seint tirsdag kveld 17. november 2015, etter at arbeidsgruppa som jobber mot en sammenslåing gikk hvert til sitt tidligere på dagen. I gruppa sitter Anne Katrine Westbye, leder for MDG i Hof og kommunestyre-representant for felleslista.

Hun mener det er på tide å spørre seg i Hof om Holmestrand er den beste å slå seg sammen med. Derfor ser hun og fellesliste-partner og kommunestyre-representant Maren Kurdøl (Rødt) til Re – rett og slett fordi Re og Hof likner mer på hverandre.

Kurdøl er imponert over prossessen i Re, sammenliknet med Holmestrand: – Det viktigste med en eventuell sammenslåing er at den har en sterkt folkelig forankring. Det ligger Re mye lenger framme enn Holmestrand.

Kurdøl mener Re gjorde en langt bedre innsats til å lytte til folk, gjennom folkeavstemming, debatter, og et større engasjement blant folk.

– Derfor vil det være lettere å få til en god prossess sammen med Re, som har god erfaring fra en sammenslåing allerede. Jeg skulle ønske vi hadde en liknende prossess i Hof som dere hadde i Re – særlig med tanke på folkeavstemming, sier Kurdøl til ReAvisa.

Anne Katrine Westbye (MDG) er bekymra for hvordan Hof blir behandlet i en stor-Holmestrand kommune. – Hof er stor på landområder, men ikke stor i styrkeforholdet mot Holmestrand virker det som, desverre.

Da Ramnes og Våle ble til Re var det en sammenslåing med to likeverdige landbrukskommuner, med et ja-flertall blant innbyggerne. Historien viser at det var en vellykka sammenslåing, med rekordhøy tilhørighet til den nye kommunen 12 år etter sammenslåingen.

Så viste det seg kjapt at sjøl den nye kommunen ble for liten, etter rådmannen og flertallet av de folkevalgtes vurdering. Nå kan Hof komme inn som den tredje landkommunen i selskapet, sammen med Ramnes og Våle.

Da vil en eventuelt sammenslått kommune bli på rundt 13.000 innbyggere, så å si det samme folketallet som en sammenslåing av Hof og Holmestrand ville gitt – og en veldig mye større kommune i areal.

Da kunne det også blitt enda mer attraktivt for Høyjord å gå over til Re med Hof med på laget – med samholdet Høyjord, Vivestad og Vassås på tvers av tre kommunegrenser i dagens Andebu, Re og Hof.

– Det er ikke tvil om hva vi ønsker oss, forteller Westbye på vegne av felleslista i Hof. – Vi vil ikke bli igjen aleine med Holmestrand. Sånn sett har alt forandra seg for Hof sin del etter valget, og hvert fall etter nei-et i folkeavstemmingene i Re og Sande.

Begge fellesliste-representantene er spent på hvordan forslaget blir mottatt i Re.

– Jeg håper jo at Re holder døra åpen for oss, hvis det blir til at dette initiativet resulterer i at Hof tar kontakt, sier Westbye.

De er også spent på hvordan forslaget blir tatt i mot i eget kommunestyre. Felleslista er den minste konstellasjonen med to representanter, sammen med Senterpartiet som er like store med sine to representanter. Arbeiderpartiet har seks og Høyre sju.

Både MDG og Rødt er i utgangspunktet skeptisk til en kommunesammenslåing, og understreker at hvis det først må bli en sammenslåing – som det er et politisk flertall for i Hof – må det vurderes om Re er en bedre partner enn Holmestrand.

– Og blir det aktuelt, så må en eventuell sammenslåingsprossess mellom Re og Hof gjøres på en helt annen måte enn 3K- og 4K-prossessen som har vært prega av en ovenfra-og-ned-holdning hele veien, mener Westbye.

ReAvisa_arbgr_9_NETT

BRUDD I FORHANDLINGENE MELLOM HOLMESTRAND OG HOF: Enighet i åtte av ni punkter – helt til saken om kommunenavn kom opp. Delegasjonsleder fra Holmestrand, ordfører Alf Johan Svele, stiller et ultimatum: Den nye kommunen skal hete Holmestrand. Foto: Stian Ormestad.