– Re-torvet is huge!

ReAvisa_utveksling_1_NETT

REVETAL: Vi har alltid hørt at alt er større i USA. Utvekslingsstudent Taylor Lange (17) fra Wisconsin mener alt er større her i Re.

Taylor Lange (17) fra Wisconsin, USA, bor hos familien Lian i Skjeggestadåsen, går på Re videregående skole, og henger med nye norske venner på kveldene og i helgene.

– Folk er vennlige her, mener den blide og utadvente 17-åringen som stortives her i Re. Det er egentlig bare to ting å sette fingeren på:

– Det regner hele tida, og bakken opp til Skjeggestadåsen er så bratt.

Her i Norge har Taylor for første gang sett et skikkelig fjell, og for første gang har hun sett havet. Hun gruer seg ikke for vinteren, for snøen legger seg også hjemme i Wisconsin – men der går ingen på ski.

– Du må ut og gå på ski til vinteren, sier vertsmor Inger H. Lian. Hun og mannen Halvor har sammen med datteren Sara tatt i mot Taylor hjemme i Skjeggestadåsen, og de angrer ikke på det:

– Vi var vertsfamilie i fjor, og stilte oss først i køen for å bli det igjen. Vi lærer mye ved å få en annen kultur inn i huset. Nå er ikke amerikansk kultur så forskjellig fra den norske, og Taylor er veldig enkel å ha med å gjøre.

Hun spiser til og med brunost, sjøl om det ikke er favoritten på brødskiva. Hun liker bedre en annen klassiker: Knekkebrød med gulost, og gjerne syltetøy på. Tross et norsk-klingende etternavn, har hun ingen norske aner så vidt hun veit.

Re Rotary står bak studentutvekslingen, ved president Bergljot Woll og Sten Hernes som er ansvarlig for utvekslingsprogrammet. Dette er andre året Re Rotary står for en slik utveksling.

Amerikanske Taylor er her i Re, og Thomas Hov (17) fra Linnestad er i USA. En forutsetning for å få det til, er å ha en velvillig skole i nærheten. Re VGS får mye skryt av den lokale Rotary-klubben.

– Vi har et kjempegodt samarbeid med skolen, som tilrettelegger på en ypperlig måte, forteller Sten. Taylor kan bekrefte det. Helt uten å kunne norsk, kom hun til en skolehverdag med all undervisning på norsk på Re videregående skole.

– Jeg skjønte ikke et eneste ord på norsk i starten, men alle lærerne hjelper meg med å få med meg alt. Jeg får også mye hjelp fra klassekamerater. Nå skjønner jeg ganske mye norsk, og kan prate bittelitt norsk.

Venner har hun fått forlengst. Klassekamerater kommer til Skjeggestadåsen for filmkvelder og hygge utenom skoletida. Taylor er overraska over at ungdom her hører på den samme musikken og ser på de samme TV-seriene som hun gjør hjemme i USA.

Men ett program finnes bare her i Norge: – Favoritten er Alt for Norge, forteller hun og ler. – Jeg kjenner meg godt igjen i hva de går gjennom.

Vi er vant til å høre at alt er så mye større i USA, men Taylor kan fortelle at sånn er det ikke. Hun kommer fra en liten by der alt er mindre enn det er her i Re.

– Shoppingsentrene her er store, spesielt i Tønsberg. Men også Re-torvet er stort i forhold til det jeg er vant med. Skolene er også store her, hjemme er det en mye mindre skole enn Re VGS, der alle går fra 1. klasse til og med videregående, forteller Taylor.

Re er en liten videregående skole i Vestfold-sammenheng, men Taylor mener det hadde vært et stort collage der hun kommer fra.

Hun liker seg i landlige omgivelser i Re, med mange gårdsbruk akkurat som hjemme i Wisconsin, – jeg føler meg hjemme her. Eneste forskjell er at det er mer fjell her. Jeg har aldri sett et skikkelig fjell før – eller havet.

Utvekslingsprogrammet er en av de viktigste tingene Rotary driver med, forteller Bergljot Woll. Det er snakk om å bygge en internasjonal forståelse.

Første runde var med Australia, nå USA. Allerede planlegges en tredje runde, der en ny søker skal plukkes ut. Ungdom oppfordres til å søke i en alder rundt 16 år, så vil reiseåret være etter fylte 17 år.

Re Rotary er en ung klubb på 11 år. De har 35 medlemmer med møte hver onsdag kveld i lokalene til Gran VVS på Revetal.

– Vi håper på flere medlemmer, og er spesielt interessert i å utvide medlemslista med medlemmer fra andre kulturer – og gjerne flere kvinner, forteller president Bergjlot Woll.

,