Ramnes skole feira 50 år

ReAvisa_Ramnes_skole_jub_025_NETTRAMNES: – Vi har fått klær av mormor og andre mormorer til andre i klassen, forteller 6. klasse-jentene som er kledd i klær fra tiåret da Ramnes skole ble bygd.

Se bilder fra 50-årsjubileum på Ramnes skole

Ramnes skole feira 50 år tirsdag 22. september 2015, med åpen skole der det var aktiviteter rundt om i alle klasserommene. Elevene presenterte de seks tiåra som har gått siden skolen var ny i 1965.

FAU holdt åpen kafé i gymsalen. Avslutningsvis ble det felles underholdning fra scenen i gymsalen, med musikk, sang og dans.

Maja Bild, Silje Myhre og Emilie Kindblad Dahl i klasse 6B hadde kledd på seg gamle klær fra tida da skolen var ny. De synes det er rart å tenke på at skolen er så gammel, men samtidig så fin.

– Ramnes er en flott skole å gå på – også i 2015, er alle tre enig om.

– For det er virkelig lenge siden 60-tallet, mener jentene, – hvert fall når vi ser hvordan moten var, musikk, biler og sånt. Vi har holdt på ganske lenge for å samle masse gamle ting fra den tida.

– Det er blitt kult, mener jentene om 60- og 70-tallsklasserommene. For å få til det, har de fått en del ting fra besteforeldrene sine. – Klærne vi har på er fra mormor og andre mormorer til flere i klassen vår.

Mange tidligere ansatte var invitert til feringen, deriblant vaktmester Asmund Schjølberg. Han hadde ansvaret for vedlikeholdet på Ramnes skole fra 1978 og fram til han gikk av med pensjon i 1998.

ReAvisa_Ramnes_skole_jub_035_NETTMange gir ham noe av æren for at den gamle skolen fortsatt er i god stand. Vaktmester Schjølberg tok godt vare på skolen, og han tok også vare på en del elever som ramla litt utenfor.

De kunne heller være med på vaktmesteroppdrag når rastløsheten tok overhånd i klasserommet.

Den aller første rektoren på Ramnes skole, Sven Nyhus, og den andre rektoren i rekka Alfred Ringdal, var invitert som hedersgjester. Elevene hørte interessert på da de fortalte om gamledager på skolen:

– I oppstarten i 1965 hadde vi 12 klasser og 10 lærere på skolen, da kan dere tenke dere hvordan det var, sier Nyhus og ler.

ReAvisa_Ramnes_skole_jub_023_NETTGymsalen på skolen var den første og eneste gymsalen i bygda på den tida. – Den var fulltegnet hver evige kveld, forteller Nyhus.

Tidligere Ramnes-rektor Alfred Ringdal fortalte at det var skole også på lørdager. Men da han starta som lærer på skolen i 1972 slapp han å jobbe på lørdager.

– Jeg spilte fotball og måtte fly att og fram for å spille kamper i Ålesund – så Sven fiksa på timeplanen sånn at det var mulig.

Begge slutta seg til gratulasjonene til sin tidligere arbeidsplass: – Gratulerer med 50 år – og det må jammen bli 50 år til! Det er da ikkeno snakk om å slutte her?

ReAvisa_Ramnes_skole_jub_040_NETTMens applausen runget i de gamle mursteinsveggene, skulle ordfører Thorvald Hillestad og rådmann Trond Wifstad opp på scenen. Begge sentrale da skolen ble foreslått nedlagt for under ett år siden.

Hillestad trakk noen historiske tråder tilbake til da sentralskolen på Tufte overtok etter mange småskoler rundt omkring, som alle ble lagt ned på 60-tallet.

Det var en tøff avgjørelse med mye motstand i sin tid, akkurat som forslaget om å legge ned Ramnes skole før jul i fjor skapte stort engasjement.

– Å skulle legge ned en skole, det er vel den ømmeste tåa man kan tråkke på. Dere viste et sterkt engasjement for skolen deres. Her har dere gode opplevelser, på en god skole. Da er det ikke annet å forvente, talte ordfører Hillestad.

Avslutningsvis kom ordføreren med et slags løfte: – Gratulerer alle sammen – og det med tro – faktisk stor tro – på at Ramnes skole skal bestå i mange år framover.

Ordfører og rådmann overrakte en sjekk på 5.000 kroner til skolen på vegne av Re kommune.

ReAvisa_Ramnes_skole_jub_033_NETTNåværende rektor Kjellaug Lien takka for gaven, og hun takka alle for oppmøte – og hun måtte skryte ekstra av alle elevene.

– Aldri har dere hatt en så lang skoledag, og dere sitter så musestille. Det står det respekt av!

Tidligere Ramnes-lærer Håkon Westby hadde i forbindelse med feiringa lagd et flott jubileumshefte som viser den 50 år lange historien til Ramnes skole i ord og bilder.

Håkon var lærer ved Ramnes skole fra 1975 og fram til han gikk av som pensjonist i 2003. I åra etter det har han fortsatt tatt noen vikartimer. Han frilanset for Tønsbergs Blad ved siden av lærerjobben, og de siste åra har han frilanset for ReAvisa.

Det ble solgt mange hefter, men for dem som ikke har sikra seg et eksemplar er det fortsatt mulig få kjøpt et på skolen. Overskuddet fra salget går til trivselstiltak for elevene i regi av FAU ved skolen.ReAvisa_Ramnes_skole_jub_029_NETT

Se bilder fra 50-årsjubileum på Ramnes skole

,