Fikk statsministeren på besøk hjemme i stua i Ramnes

ReAvisa_Erna_1

VALGKAMP: Statsminister Erna Solberg (H) gir ordførerkandidat Tove Øygarden (H) gode råd i valgkampen. Foto: Stian Ormestad.

RAMNES: – Det var ikke akkurat dette jeg så for meg da jeg meldte meg inn i Re Høyre for tre år siden, innrømmer Tove Øygarden, fersk ordførerkandidat for Re Høyre.

En nervøs ordførerkandidat tripper rundt på gårdsplassen på Tingvoll, det gamle kommunesenteret for Ramnes kommune. Etter sammenslåingen med Våle ble kommunehuset private leiligheter.

I første etasje, med en A ved døra, holder Tove Øygarden hus. Et ganske så ubeskrevet blad i lokalpolitikken i Re. Likevel stiller 50-åringen som ordførerkandidat for Re Høyre i lokalvalget 2015. Mer eller mindre ut av det blå – bokstavelig talt.

Det er ikke helt vanlig at noen stiller som toppkandidat for et parti, uten noen politisk erfaring fra ett eneste verv tidligere. Til alt overmål utfordrer hun veteranen Thorvald Hillestad (Sp), med det som ser ut som stor sjøltillit.

– Jeg har fulgt lokalpolitikken i Re tett de tre siste åra, fra sidelinja. Jeg har fått meg noen overraskelser – mest på grunn av det politiske spillet. Jeg liker det ikke, men jeg må jo lære meg det for å henge med i svingene. Så får heller jeg prøve å gjøre ting på min måte.

– Hvordan?

– Kanskje drive politikk mer åpent og rett fram. Men jeg er ikke naiv, jeg skjønner jo at spillet er en del av politikken, også i lokalpolitikken i Re.

ReAvisa_Erna_15

ANKOMMER RAMNES: I det gamle kommunehuset i Ramnes bor Høyres ordførerkandidat i Re, Tove Øygarden. Mandag 3. august 2015 tok hun i mot statsminister Erna Solberg til lunsj. Foto: Stian Ormestad.

Ordførerkandidaten forteller om en bratt læringskurve. Og nå kommer sjølvaste statsministeren på besøk en mandag formiddag. – Det var ikke akkurat dette jeg så for meg da jeg meldte meg inn i Re Høyre for tre år siden!

Etter mange runder rundt eika på grassflekken ved innkjøringen til Tingvoll, er endelig ventetida over. Følget med svartblanke biler svinger inn fra Ramnesveien.

Tove dirigerer vei, inn den smale asfaltstripa mellom bygningene som en gang husa teknisk etat i gamle Ramnes kommune.

Der venter en bedre lunsj på Høyre-statsminister Erna Solberg: Fyrskekake og snitter smurt av ordførerkandidatens mamma Britt Stange og hennes venninne Tove Bøhle.

Erna hilser på de fleste frammøtte, også Gustav Normann Bøhle Bjørang (7) og storesøster Fran Hermine Bjørang (10). – Vi rakk ikke si hva vi heter, bare si hei, forteller de etter handtrykket med landets statsminister.

ReAvisa_Erna_13

HANDHILSTE PÅ STATSMINISTEREN: Gustav Normann Bøhle Bjørang (7) og storesøster Fran Hermine Bjørang (10) handhilste på landets statsminister. – Vi rakk ikke si hva vi heter, bare si hei. Foto: Stian Ormestad.

Forrige gang Erna Solberg var i Re, var som kommunalminister etter sammenslåingen av Ramnes og Våle til Re kommune for 13 år siden.

– En vellykka sammenslåing, men allerede da var det snakk om at sammenslåingen kunne være for liten, sier Erna til ReAvisa – vel vitende om at sammenslåing på nytt er en het lokalpolitisk potet i Re.

– Det samme har Re Høyre tatt til orde for når det gjelder den nye sammenslåingen med Re, Hof, Holmestrand og eventuelt Sande – at den nye kommunen fortsatt blir for liten?

– Ja, vi har både foreslått og stemt for å ta med Horten, for eksempel, forteller Øyvind Jonassen, kommunestyrerepresentant for Høyre i Re.

– Disse lokale prossessene må gå sin gang, og her i Re skal jo folkeavstemmingen rådgi de folkevalgte om det de har kommet fram er veien å gå, sier Erna – som råder lokallaget i Re om å fokusere på flere viktige lokale saker i valgkampen.

– Som at Høyre tør å prioritere, i skolesaken for eksempel. Skal vi bruke penger på mange skolebygg, eller bruke mer penger på innholdet i skolen? Dette satt opp mot eiendomsskatt, er en god Høyre-sak i Re, mener Erna.

ReAvisa_Erna_4

POLITIKK-PRAT: Rundt spisebordet ble det en lokalpolitisk prat med statsminister Erna Solberg for listetoppene i Re Høyre Tove Øygarden, Kjartan Hansen og Øyvind Jonassen. Foto: Stian Ormestad.

Statministeren kaller den ferske ordførerkandidaten i Re et friskt pust. – Det er alltid bra med nye folk inn i politikken, som kan ha noen nye innspill og ideer. Skulle hun bli ordfører, noe vi håper sterkt, har Høyre et opplegg klart for alle våre ordførere etter valget.

– Høyre er et parti med gode løsninger, også for kommuner som Re, mener Høyre-statsministeren, tydelig stolt av et lokallag som tør å prioritere: Ja til skolenedleggelse, les Solerød. Nei til eiendomsskatt.

Det var mandag 3. august 2015 at statsminister Erna Solberg (H) hadde sin vei forbi Re, og la lunsjen til Ramnes.

ReAvisa_Erna_3

STATSMINISTER-SJØLFIE: Flere lokale Høyre-medlemmer benytta muligheten til å ta et bilde sammen med Høyre-statsminister Erna Solberg. Foto: Stian Ormestad.