– Jeg står inne for politikken til Re Høyre, men ikke når det kommer til skole

ReAvisa_Loken_1LOKALPOLITIKK I RE: Harald Bjerkesti Løken leder aksjonsgruppa for Solerød skole, samtidig som han går til valg for det eneste partiet som stemmer for å legge ned skolen.

Dobbeltrollen gjør at 32-åringen mener han bør gå ut i lokalavisa og varsle at han bryter med sitt eget parti, hvis det blir programforplikta at Solerød skole skal legges ned.

– Det er blitt kjempa for skolen i mange runder gjennom mange år. Så fort vi ligger litt på latsida, er jeg redd for at Solerød ryker. Nå er vi noen nye som tar over og er klare for å kjempe videre, forteller Bjerkesti Løken.

Rådmannen legger fram sitt forslag til budsjett 2016 og økomoniplan for 2016 – 2019 førstkommende tirsdag 19. mai 2015. To år på rad har rådmannen foreslått å legge ned Solerød skole.

Ett eneste parti har stemt for nedleggelse begge gangene: Re Høyre.

Hva partiet programforplikter sine representanter til å gjøre i neste periode, er ikke klart enda. Programmet blir etter planen klart mandag 18. mai 2015.

Ordførerkandidat Tove Øygarden (H) vil ikke forskuttere hva Høyre lander på. – Jeg tør ikke svare deg på det. Mandag skal vi samle alle innspill fra medlemmene og da får vi se hva vi lander på, sier hun til ReAvisa.

Re Høyre varslet i skolesaken i fjor at de er prinsipielt for å legge ned Solerød og Ramnes, og bygge en storskole med opptil 550 elever på Røråstoppen på Revetal.

Det kan være vanskelig å være prinsippfast med folkevalgte som brenner for hver sin del av kommunen. Re Høyre snudde når det gjaldt Ramnes, men ikke Solerød. Nå har Høyre Bjerkesti Løken fra Undrumsdal på lista.

Han vil uansett hva som står i partiprogrammet stemme i mot nedleggelse av Solerød, hvis han blir valgt inn i lokalpolitikken. Bjerkesti Løken står et godt stykke nedover på lista, men muligheten er alltid der.

Uansett kan Bjerkesti Løken bare ved å ha navnet sitt på lista være en stemmesanker for et parti som vil legge ned skolen han kjemper for å beholde.

Hverken Bjerkesti Løken eller ordførerkandidat Øygarden vil være med på at paradokset er et problem: – Det er hyggelig å ha Harald på lista, sier Øygarden.

– Men det å skulle risikere å lede en gruppe der det allerede lenge før valget varsles at partiet splittes fra sak til sak, kan ikke det bli en utfordring?

– Det har jeg ingen kommentar til nå, sier ordførerkandidat Øygarden.

Bjerkesti Løken understreker at han uttaler seg på eget vegne, ikke på vegne av partiet. Han har vært medlem i Høyre i flere år, og har vært klar over linja i skolesaken lokalt.

– Høyre er mitt parti, men jeg er helt uenig i partiets linje i skolesaken lokalt – så langt, sier Bjerkesti Løken som håper partiet lander på å ikke programfeste nedleggelse av Solerød.

– Høyre har den beste politikken for Re, men partiet glemmer potensialet i Undrumsdal hvis vi vil legge ned Solerød. Det vil være å slå beina under veksten her.

,