Spennende med solformørkelse

ReAvisa_Solformorkelse_2_NETTUNDRUMSDAL: Sjøl om været var overskya og sikten langt ifra optimal, la det ingen demper på engasjementet.

Naturfagtimen på Solerød skole i Undrumsdal ble flytta ut i friluft i anledning solformørkelsen over Re fredag 20. mars 2015.

Alle elevene fikk utdelt spesialbriller sponsa av FAUs felleskasse. I klasserommene ble direktesending fra Svalbard vist på storskjerm, der solformørkelsen var total.

Forrige gang dette skjedde var for 60 år siden, og neste gang blir i 2133.

Teodor Eriksen Wagle (11), Falo Kanrawikunkitti (11), Aleksander Wittingsrud Wagner (12), Hedda Langved Edvardsen (12), Ingeborg Langklep (11) og Marie Langaas (10) satte seg godt til på benken i skolegården.

– Vi har ikke gleda oss spesielt, sier jentene. – Vi har heller gru-gleda oss litt, det er ikke kult å bli blind akkurat.

Alle elevene har fått grundig instruks om farene ved å ikke bruke briller og å se mot sola for lenge. Alle må ta noen pauser fra kikkinga nå og da.

Gutta gleder seg til at det kan bli nesten helt mørkt midt på dagen. – Det er ganske tøft!

Elevene ser gjennom brillene sine hvordan månen skygger for mer og mer av sola, sjøl om skyene ligger ganske tett over Re.

Sunniva Døvik (7) og Maja Røren Bommen (7) synes det er mest gøy med briller.

– De er litt rare, mener sju-åringene som mener de sjøl blir seende litt rare ut med de på.

På slaget 10.53 informerer lærerne om at nå er sola på sitt minste, der månen skygger for sola så bare litt over elleve prosent av sola er synlig.

– Det er blitt litt mørkere og litt kaldere, mener elevene.
– Men ikke så mye som vi trudde det skulle bli.

 

,