Thorvald på topp – nok en gang

ReAvisa_kstyre_190614_Hillestad_NETTSjøl om nominasjonskomiteen i Res største parti nok en gang går for Thorvald Hillestad på topp, finnes det medlemmer som mener at tida er moden for å slippe nye koster til i eget parti.

Re Senterparti sitt nominasjonsmøte foran kommunevalget høsten 2015 finner sted på kommunehuset mandag 19. januar 2015.

Senterpartiet er Res største med ni representanter i dagens kommunestyre. Partiet har også hatt ordførervervet i hele Re kommunes historie, ved Thorvald Hillestad (63).

Nok en gang stiller Hillestad som ordførerkandidat. Han er allerede historisk som en av de ordførerene som har sittet lengst i Norge i dag, først i gamle Våle og nå i Re kommune som han jobber for å få oppløst med en storkommune mot nord.

Videre på nominasjonskomiteens forslag finner vi Marit Sibbern (59) som gjør et comeback i lokalpolitikken, Svein Holmøy (48), Heidi Torp (45) og Ragnar L. Kirkevold (50) på topp fem.

Flere profilerte Sp-politikere lokalt er ikke foreslått på lista, blant dem begge hovedutvalgslederne til Senterpartiet denne perioden: Margareth Horn og Asbjørn Andvik.

To av de yngste i dagens kommunestyret tar heller ikke gjenvalg, begge i Senterpartiet.

Etter det ReAvisa kjenner til er det flere medlemmer som mener tida er moden for å slippe nye krefter til på toppen i eget parti.

Tør noen utfordre en så populær ordfører gjennom så lang tid som Hillestad?

To partier har nominasjonsmøte dagen etter, tirsdag 20. januar 2015:

Sosialistisk Venstreparti i Re jobber med siste finpuss på nominasjonskomiteens forslag, forteller SVs eneste kommunestyremedlem i denne perioden Heming Olaussen.

Kristlig Folkeparti i Re stilte sammen med fellesliste med Høyre i forrige valg, men har brutt ut av samarbeidet.

Ordførerkandidat ved forrige valg Kåre Solberg (61) har varslet at han ikke stiller på lista til lokalvalget i 2015.

To partier har allerede hatt nominasjonsmøte:

I Re Arbeiderparti er allerede dagens varaordfører enstemmig valgt til partiets ordførerkandidat i lokalvalget 2015: Trude Viola Antonsen (45).

Lars Jørgen Ormestad (34), Tordis Skallist Hovet (43), Daniel Gusfre Ims (39) og Hawri Yousef (18) står på de neste plassene på topp-fem.

Arbeiderpartiet har fire kommunestyrerepresentanter i denne perioden.

Lokallaget har ei nøtt å knekke i Re: Ap er det største partiet i stortingsvalg, men får under halvparten av de samme stemmene i kommunevalg.

Re Høyre varslet i fjor høst at de bryter samarbeidet med Krf. I felleslista har Høyre i praksis hatt to representanter i kommunestyret denne perioden.

Også Re Høyre har avholdt sitt nominasjonsmøte, der Tove Øygarden (50) ble deres ordførerkandidat.

Videre Øyvind Jonassen (44), Kjartan Hansen (43), Anita Kristiansen (48) og Lars Solli (58) på topp-fem.

Høyre ble med minimal margin det nest største partiet i Re under stortingsvalget for to år siden, like bak Arbeiderpartiet.

Historisk sett sliter Høyre akkurat som Arbeiderpartiet med langt dårligere oppslutning i kommunevalg enn stortingsvalg.

Fremskrittspartiet i Re skal ha sitt nominasjonsmøte 23. februar 2015.

Nominasjonskomiteen har ikke sitt forslag klar enda. Frp har fire representanter i dagens kommunestyre.

Halvveis i perioden ble Frps ordførerkandidat ved forrige kommunevalg valgt inn på Stortinget, Morten Stordalen. Han sitter ut denne perioden, men har varslet at han neppe stiller igjen.

Dato for Re Venstres nominasjonsmøte er ikke satt i skrivende stund.

Venstre mista sitt ene kommunestyremedlem i løpet av perioden da Ulf Lund Halvorsen meldte seg ut i protest mot regjeringssamarbeidet med Frp.

Han meldte seg så inn i Miljøpartiet De Grønne i Re, som for første gang stiller liste i kommunevalget 2015.

Det ferske partiet har ikke listene klare, og heller ikke dato for nominasjonsmøte i skrivende stund.

Kystpartiet stilte liste i forrige kommunevalg i Re, uten å få nok stemmer til representasjon i styre og stell. Det er ikke varslet at de stiller liste i 2015.

PS: Det er et stykke igjen til rekorden for lengstsittende ordfører gjennom tidene, som var Niels Ødegaard (1892-1976). Han styrte Gjøvik kommune i hele 45 år, ifølge NTB.