Padler fra Nord-Norge til Re

ReAvisa_padle_002_NETT

FORBEREDELSENE ER I GANG: Laurence Østlie (65) er godt i gang med forberedelsene til vårens padletur med sønnen Magnus Theiste Østlie (36). Re-duoen regner med å bruke cirka to måneder fra Tromsø og hjem til Re. Foto: Stian Ormestad.

VALLÅSEN: Planen er lagt og forberedelsene er godt i gang for vårens våte drøm – fra nord til sør og helt hjem til Re i kajakk.

Fra Tromsø til Tønsberg er målet, men med ReAvisa på besøk blir spørsmålet om ikke Østlie-duoen padler opp Storelva og helt hjem til Re. Far Laurence Østlie (65) grubler seg fram til stryk som kan felle turen oppover Res lille åre til Tønsbergfjorden.

– Det kan være at vi kommer oss over kommunegrensa, ja. – Det blir i såfall den tøffeste delen av turen, ler Magnus Theiste Østlie (36), – Manøvrere oss mellom gamle sykkelvrak, kvister og gjørme.

På ruta sørover langs Norskekysten vil flere strekninger kreve mye av far og sønn Østlie.

Stad regnes som et av de mest værharde steder langs norskekysten. Hustadvika skal også være en utfordring. Og Jæren – der kommer Nordsjøen rett i fanget på Østlie-ekvipasjen, uten noen skjærgård å redde seg inn på, men flere kilometer med sandstrand der det er vanskelig å komme seg i land.

Ellers blir det bare idyll, nesten ikke noe slit, bedyrer de to.

– Vi legger opp til at vi blir to måneder borte. Da har vi flere dager å slappe av på hvis – eller når – vi finner fine steder å slå camp, sier Magnus. – Du veit, teltet er det beste hotellet som finnes, sier en engasjert Laurence.

Han har drømt om denne turen lenge, og nå er det ingen vei tilbake for 65-åringen. Avreise Tromsø er tidlig i mai.

– Vi bestemte oss bare. Vi har snakket om det lenge, men det blir fort sånn med slike drømmer at det “passer aldri”. Men nå rydder vi alt annet av veien.

– Jeg må rekke hjem til ferie med samboeren i midten av juli. Det rekker vi fint, så vi kommer ikke til å stress, tror Magnus. Men skulle tidsskjema sprekke, må de fossro siste biten for å rekke feriering med sine bedre halvdeler.

Såpass skylder de etter å ha blitt innvilget to måneder borte fra familien.
– Det blir hardt å være borte fra barnebarna så lenge, det er eneste minus, sier Laurence.

– Dette må gjøres nå. Det er alltid gøy på tur med pappa. Han er sprek og alltid i godt humør, sier Magnus. Med poteter og fiskestang skal de ikke sulte ihjel på turen.

Laurence er pensjonert lærer på Ramnes barneskole og Magnus jobber nå i tollvesenet i Tromsø. Der har han fått permisjon for padleturen.

Begge to er lidenskapelig opptatt av padling, og hele familien med mor, far og tre barn har vært forskynt med kajakker opp gjennom oppveksten – Laurence har laget fire flotte tre-kajakker selv.

Kort om “Fra Tromsø til Tønsberg” – en passelig lang padletur:

* Far Laurence Østlie (65) er pensjonert lærer på Ramnes barneskole
* Sønn Magnus Theiste Østlie (36) vokste opp i Re, men bor nå i Tromsø og jobber i Tollvesenet
* Far og sønn Østlie skal padle Norskekysten fra Tromsø i nord til Tønsberg i sør – og kanskje helt hjem til Re oppover Storelva
* Avreise mai 2010, planlegger å være hjemme i juni 2010
– det vil si fem mil per dag noen pluss hviledager
* Turen skal dokumenteres på http://frattilt.blogspot.com
– både kamera og PC pakkes med.
* ReAvisa følger turen både på papir og nett

ReAvisa_padle_001_NETT