Ribba traktor for elektronisk utstyr – fortvila bonde ber om tips

TUFTE GÅRD: Tjuver har klart å gjøre tørke-sommeren enda verre for øko-bonden på Tufte gård.

Les også: I toppsjiktet av økologiske melkebønder i landet

Harald Lie (41) driver med økologisk melkeproduksjon på Tufte gård langs Sørbyveien – helt i toppsjiktet blant de beste øko-bondene i landet.

RIBBA: Traktoren er ikke kjørbar etter at tjuver har vært på ferde på Tufte gård natt til tirsdag 24. juli 2018. Foto: Privat.

Men i år gir tørke-sommeren store bekymringer, og som om det ikke var nok så stikker også tjuver kjepper i hjula for drifta på Tufte.

Traktoren er ikke kjørbar

– Var ikke dette synet jeg ville møte nå!, skriver Harald på Tufte gårds Facebook-side. – Her er det ribba for all elektronikk i natt. GPS og kjøredisplay er borte. Noen som har sett noe?

Til ReAvisa utdyper Harald:

– Plunderet er vel at de har tatt med seg smart touch-skjermen som hører til traktoren og klippa i ledningsnettet til hjernen som styrer hele traktoren. Da er det ikke stort som virker – det vil si ingenting!

Tørken er krise for bøndene

Så der står bonden på Tufte gård, uten traktor, med færre dyr etter slakt, og snart uten fôr til de som er igjen.

– Tørken er vel det en kan kalle en ordentlig krise nå. Har slakta noen dyr, sju stykker til nå. Har fått tak i noe fôr fra Nordland og Helgelandskysten.

DRIVER ØKOLOGISK: Harald Lie på Tufte gård. Foto: Stian Ormestad.

– Dette blir et dyrt år, og nå handler det om å begrense skaden så langt det lar seg gjøre. Tørken er en fysisk og psykisk belastning for mange etter hvert nå.

Bonden – og politiet – ber om tips

En ribba traktor som ikke funker, kommer på toppen av alle andre bekymringer i tørken.

Tjuvene var på ferde på Tufte gård natt til tirsdag 24. juli 2018. Det hele er anmeldt til politiet, som er å treffe på 02800 hvis noen skulle ha noen tips i saken.

Bonden kan tipses på Tufte gårds Facebook-side.

Her ser du bilder av utstyret som er stjålet, i tilfelle noen skulle dra kjensel på tjuvgodset:

Les flere saker fra politiloggen i Re.

,