Pilegrimsvandring over frodige, flate Re-jorder

Re middelalderdager ligger nede for telling, mens en annen middelalderfestival i kommunal regi kjører på – med ett innslag i Re, hvert fall med start her i bygda vår.

Les papiravisa på nettavisa – gratis!

Her finner du avisa i Re og omegn.

Det var sist helg, søndag 9. juni 2024, at det ble lagt opp til en felles pilegrimsvandring fra Re til Tønsberg, nærmere bestemt fra Ramnes kirke, via slagstedet på Linnestad, og videre til Slottsfjellet og Tunsberg middelalderfestival.

Og fremst i følget over flate og frodige Re-jorder gikk diakon og pilegrim Ole Hafell, med et følge på etter hvert femti personer med seg. Les mer om Ole og hans pilegrim-erfaring i denne saken.

– Utrolig mange gøye minner

RE KOMMUNE VAR PIONER: Pilegrimsleden på åtte kilometer gjennom Re er ferdig merka, som første kommune mellom Oslo og Tønsberg, skreiv ReAvisa i sommermagasinet for 13 år siden. – Vi håper nabokommunene vil ta stafettpinnen videre slik at hele Vestfold-leden blir ordentlig merka, sa prosjektleder og diakon Ole Hafell den gang. Han møtte to pilegrimmer som passerte Re i starten av sommeren 2011, på vei til fots til Santiago de Compostela i Spania. Arkivfoto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Ole var med på å bygge opp Re middelalderdager, helt fra starten av. – Det var veldig moro, det er utrolig mange gøye minner. Det var liv og røre for alle, hele familien.

– Alle skolene og barnehagene som hang seg på, alle foreningene, alt det som ble skapt – sammen. Vi fikk til mange fine ting. Jeg er stolt av å ha vært med på det, av at folk ble stolte av Re og begynte å kalle seg reinger.

– Det var nok fordi vi krydra historien fra bygda her – som er viktig lokal, men også nasjonal historie – med lek og litt galskap.

Re middelalderdager arrangeres ikke

Re middelalderdager har ikke blitt arrangert siden 2020, rett før korona-pandemien. Siden har den ikke blitt prioritert i nye Tønsberg kommune.

Første årgangen med Re middelalderdager var 2008, samme året som ReAvisa ble starta opp.

Lokalavisa har skrivi mye om Re middelalderdager opp gjennom åra, sjekk her.

Se bilder fra pilegrimsvandringen sist søndag:

Ole Hafell, diakon og pilegrim, fortalte i ReAvisa i forkant om hvor viktig det å gå pilegrim har blitt for ham. Og at han gjerne tok med seg hele bygda på vandring til Tunsberg middelalderfestival. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Ole går ellers aleine, i stillhet. Men denne søndagen ville han ha med seg flest mulig, og de skulle få høre Kjersti Jacobsen snakke på ut- og innpust om funnet av slagstedet på Linnestad på veien. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Oppmøte var ved Ramnes kirke. Foto: Privat.

Her ble det informert litt ved Ole Hafell, som leda an. Foto: Privat.

Dette følget ble lagt merke til flere steder langs ruta de vandra, fra Re til Tønsberg. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Dette følget var med fra start, her langs Stasjonsveien, og flere heiv seg på underveis. I middelalderen var Mikaelskirken på Slottsfjellet et kjent pilegrimsmål. Kirka var en relikviekirke som hadde en gjenstand som hadde tilhørt Jesus eller en av disiplene. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Første gang det ble arrangert en pilegrimsvandring fra Ramnes kirke til Tønsberg, var for fem år siden – hvert fall i moderne tid. Ole forteller at de er strålende fornøyd med oppmøtet og turen nå som vandringa ble gjentatt i forbindelse med Tunsberg middelalderfestival. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Daværende prosjektleder for Re middelalderdager, og nå igjen ansatt i kommunen for å jobbe med middelalder og formidling, Kjersti Jacobsen, forteller om da slagstedet ble finni – Nordens eldste slagsted. Foto: Privat.

En flott vandring, var turfølget som hang på den rutinerte pilegrimen Ole Hafell helt enige om. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Les om pilegrimsvandringen sist helg i sommermagasinet som kommer ut denne uka – her vil du kunne lese papiravisa på nettavisa, og her vil du finne den i avishyllene, i løpet av onsdag og torsdag denne uka.

Det er det tradisjonsrike Sommermagasinet, der du vil finne mange gode tips for en sommer hjemme i Re.

Sjekk også: Avslutningen på slaget varsler en Re-volusjon?

LIKER DU LOKALAVISA – VIL DU STØTTE JOBBEN SOM GJØRES?
REAVISA-VIPPSEN ER 54 02 82.

Les mer om politikk, styre og stell.

, ,