Bygg rives og bygg reiser seg – bli med på en ReAvisa-reise gjennom Revetal-historien

EN AV MANGE OMBYGNINGER: Her har inngangspartiet blitt tetta igjen og flytta, og enda en stor utvidelse er på gang av det vi i dag kjenner som Re-torvet. Vi kommer til å spørre våre lesere om årstall og mer info om mange av bildene. Følg med i papiravisa! Foto: Ole Kristian Egge, Ramnes historielag.

Revetal har forandra seg fort og mye i løpet av de siste tiåra. Mange vil nok kjenne seg igjen fra tidligere tider i bildene vi trykker i de kommende papiravisene.

Bakgrunn: En viktig minnegave til historielaget.

Vi i ReAvisa gleder oss til å vise våre lesere ei ny spalte sammen med Ramnes historielag, som skal rusle og gå i papiravisene gjennom resten av 2022 og hele 2023:

I hver avis trykker vi minst ett bilde, noen ganger flere, fra bildesamlinga som ble donert til historielaget etter Ole Kristian Egges bortgang i 2020.

Bilder av bygg som rives og reises

I FARTA: Ole Kristian Egge på sykkelen sin, her i 17. mai-toget for noen år siden. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Ole Kristian var stadig på farta med sin trehjulssykkel og han ble et kjent og kjært innslag i bygdebyen vår. Ofte hadde han med seg kamera og tok bilder av bygg og biler.

Revetal har forandra seg mye gjennom de siste tiåra; fra et veikryss, til flere butikker og et lite senter, til dagens Re-torvet med butikker, restauranter, kafeer, kommunehus, med mer.

De tidligste bildene i samlinga er nok fra 1970-tallet, de siste er av det nye Revetal bibliotek og Burger King, og disse bildene er tatt ikke lenge før han døde i 2020.

Et fast innslag i bygdebybildet

Ole Kristian ble 66 år og han rakk å spre mye glede på sin vei. Han var en blid og trivelig kar som hilste på alle og slo av en prat med folk han møtte på.

Han bodde i et bofellesskap med egen leilighet i Olgar Dahls vei på Brår, og der trivdes han godt. I festlige lag spilte han trekkspill.

Han var også et ivrig medlem i Ramnes historielag. I stedefor blomster, ønska familien til Ole Kristian gaver til historielaget.

Dokumentasjon av utviklinga på Revetal

Kåre Holtung, leder i Ramnes historielag, kunne fortelle at minnegaven i forbindelse med Ole Kristian Egges begravelse ble på hele 10.000 kroner. – Vi fikk også donert en del bilder som Ole Kristian har tatt.

– Særlig er Ole Kristians dokumentasjon av utviklinga på Revetal verdifull, fortalte Kåre til ReAvisa. Bildene er tatt gjennom fem tiår.

Nå er bildene sortert og satt i album, og ReAvisa har digitalisert.

Lokalhistorisk bildearkiv

Vi vil gjerne spe på denne samlinga med bilder fra Re- og Revetal-historien, det er alltid moro med lokalhistoriske bilder. Det har vært veldig stas å gå gjennom og skanne bildene Ole Kristian har tatt.

Har du bilder av lokalhistorisk interesse hører lokalavisa veldig gjerne fra deg.

Send gjerne Re-daktøren en epost på Stian@ReAvisa.no.

Ole Kristian Egge til minne: En stor gledesspreder!

LOKALHISTORISK BILDESAMLING: Nå er bildene Ole Kristian Egge tok på sine sykkelturer rundt på Revetal digitalisert av ReAvisa og satt i album av Ramnes historielag. Foto: Stian Ormestad, ReAvisa.

Viktig beskjed fra lokalavisa di:

  • Snart får du ikke lenger ReAvisa i postkassa di, men avisa kan hentes der folk møtes i Re og omegn ved hver utgivelse.
  • Lista over steder du får tak i ReAvisa finner du her, den er ikke fullstendig enda – vi oppdaterer stadig med flere avishyller.
  • Nabodealer om å hente ei bunke med aviser til nabolaget? Send oss en epost så avtaler vi antall og hentested.
  • På nettavisa kan du laste ned papiravisa i sin helhet, som alltid før.
  • ReAvisa vil fortsatt være gratis å lese på papir og nett.

ReAvisa er annonse- og folkefinansiert. Vil du bidra til spleiselaget så er ReAvisa-vippsen 54 02 82.

– Om vi skal bytte navn på Re-torvet? Det skjer ikke!

Les mer om lokalhistorie i ReAvisa-arkivet.

, , , , ,