Full rulle på Sagatun: – Alle har vel arva noe de ikke trudde de skulle få bruk for? Men så feil kan man ta!

SOSIALT OG NYTTIG: Hilde Andreassen (35) fra Svelvik ble tipsa av mamma, som hadde fått nyss om kurset i Vivestad på Facebook. Foto: Stian Ormestad.

Seksten damer og en kar kom på lefse- og flatbrødkurs i Vivestad. Og straks er det en ny mulighet i Undrumsdal.

Les mer om foreningslivet i Re.

Det var full rulle – bokstavelig talt – med kjevler og takker, på Sagatun torsdag 17. oktober:

MED PINNER OG TÅLMOD: Flatbrød skal ligger akkurat passe lenge på takka for å bli helt perfekt. Foto: Stian Ormestad.

Vivestad bygdekvinnelag inviterte til lefse- og flatbrødbakekurs.

Sikrer seg med rullering

Ambjørg Marie Akerholt (62), leder i bygdekvinnelaget, forteller at det er blitt holdt likende kurs før i tida, men det er en god stund siden:

– Dette er nok andre gangen, men jeg veit ikke når den første gangen var. Det var før min tid, forteller hun.

Det krever litt å stelle i stand et slikt kurs, med utstyr og ikke minst strøm.

For at ikke alle sikringene på Sagatun skulle sprette ut på en gang, ble det rullering på flatbrød- og lefse-baking.

Har med egen «hemmelig» deig

HAR FÅTT SKIKKELIG DREISEN: Jan Rustad (68) fra Vivestad. Foto: Stian Ormestad.

Seksten damer og en mann var i sving: Jan Rustad (68) har bakt flatbrød før, men vil ikke kalle seg rutinert.

STABLER OPP: Flatbrød på flatbrød skal gi matglede gjennom vinteren. Foto: Stian Ormestad.

– Langt ifra, jeg har mye å lære, sier Jan og ler.

Men deigen, den har han dreisen på.

Interessen for å bake flatbrød ble tent da han smakte det hjemmelagde flatbrødet til svigerinna hans.

Baker kaker og flatbrød til jul

– Det var så godt, at du vi’kke tru det. Så etter det har vi bakt flatbrød til jul, akkurat som vi baker julekaker.

ARVEGODS: Jorun Martinsen (56) fra Vivestad får endelig bruk for arven etter tante. Foto: Stian Ormestad.

– Og det gjør vi etter den «hemmelige» oppskriften til den nevnte svigerinna mi, forteller Jan.

LITT SVIDD: – Alt skal læres, sier Andreassen (35) og ler litt oppgitt. Foto: Stian Ormestad.

Før ReAvisas utsendte får smake på det ferdige resultatet. Og det smaker fortreffelig!

I forkant av kurset fikk alle kursdeltakerne tilsendt en oppskrift på deig, som alle hadde lagd og tatt med – unntatt Jan, som hadde fulgt sin egen oppskrift.

Tar vare på gamle mattradisjoner

Hilde Andreassen (35) hadde tatt turen helt fra Svelvik til Vivestad.

– Mamma leste om kurset på Facebook, og nevnte det for meg – så da meldte jeg meg på.

– Det er jo så sosialt og moro å bake sammen, og jeg liker å ta vare på gamle tradisjoner, sier Hilde som gleder seg til mange runder med baking sammen med mamma.

– Nå ble akkurat den her litt svidd og fin, da, sier Hilde og ler mens hun redder et flatbrød fra varmen.

– Ja, ja – alt skal læres!

Arvegods kommer til nytte

ØVELSE GJØR MESTER: Hilde Andreassen (35) fra Svelvik gyver på en ny deigklump. Foto: Stian Ormestad.

Jorun Martinsen (56) er alltid med på bygdekvinnelagsmøtene i hjembygda, og skryter av det varierte tilbudet. – Men dette er første gang jeg baker flatbrød.

– Jeg er så heldig at jeg har arva takke, kjevle, pinner – alt mulig som trengs til flatbrødbaking, av tanta mi.

– Så nå sendte jeg akkurat snap til ho for å spørre om det var godkjent.

FLATBRØD-PRODUKSJON: Reine masseproduksjonen i kjellerstua på Sagatun. Foto: Stian Ormestad.

– «Det var så flott atte», svarte ho. Bedre attest kan ikke jeg få!, sier Jorun fornøyd.

– Dette er jo skikkelig moro!

Takka er blitt brukt før før, men da var det til svelesteiking i sommer.

– Jeg trudde jeg hadde arva noe jeg ikke fikk særlig bruk for, men så feil kan man ta. Dette er jo skikkelig moro.

Praten går rundt takkene, og det er flere som har arva  – og andre har finni. På loft og i kjeller.

Mange har nok det rette utstyret stående, og da anbefaler bygdekvinnene å teste det ut. Og nye takker er fortsatt å få kjøpt.

Nye muligheter i Undrumsdal

SOSIALT OG NYTTIG: Margot Krøglid (69), Hilde Andreassen (35) og Ambjørg Marie Akerholt (62) baker flatbrød sammen. Foto: Stian Ormestad.

Og gikk du glipp av bygdekvinnenes kurs i Vivestad, dukker det opp en ny mulighet allerede i november i Undrumsdal:

Undrumsdal bygdekvinnelag setter opp kurs i flatbrødbaking 7. november og 9. november, og lefsekurs 16. november.

Alt skjer på Solerød skole, forteller Tove Skautvedt Sæthre. Hun er å treffe på telefon 90 87 35 93 eller epost tove@agrotera.no for mer info eller påmelding. Det må skje innen 20. oktober.

Les mer om foreningslivet i Re.

Les mer om bygdekvinnene i ReAvisa-arkivet.

Les mer om Vivestad i ReAvisa-arkivet.

,