– Veldig moro med «Moro-vers»!

MORO-VERS: Andre Bjerke likte å tulle og tøyse med ord og setninger. Solerød-elevene framførte moro-vers med mange store smil på scenen. Foto: Stian Ormestad.

UNDRUMSDAL: Andre Bjerke ville blitt 100 år i år, og det markerte Solerød-elevene med mye moro og litt alvor – og noe skummelt – fra hans forfatterskap.

Rektor Anne Husby oppsummerer kvelden på Dalheim, i anledning at Andre Bjerke ville blitt 100 år i år – født i 1918 og død i 1985:

BACK STAGE: Det var travle skift bak scenen. Men ReAvisa rakk et bilde og noen få ord med denne gjengen med Solerød-elever. Foto: Stian Ormestad.

– Fullt hus ble det, og FAU hadde ordna med boller, saft og kaffe til elever og publikum etter forestillingen. Stor stas!

Hele skolen var med, fra 1. til 7. trinn. Et slikt prosjekt binder den lille skolen enda mer sammen, på tvers av klassetrinnene.

Protesterte mot det han syntes var feil og urettferdig

– Vi har lært mye om hvem Andre Bjerke var, at han både kunne skrive skumle ting, at han protesterte og at han tulla litt med ord og sånt.

Det får ReAvisa fortalt av en gjeng med Solerød-elever, i et av mange kjappe skift bak scenen mellom numrene.

– Ikke alle likte det han dreiv med, men han gjorde det for det!

HØY I HATTEN: Sprell, tull og tøys på Dalheim-scenen da Solerød skole markerte at det er 100 år siden Andre Bjerke ble født i år. Foto: Stian Ormestad.

– Andre Bjerke var veldig samfunnsengasjert og lagde blant annet dikt der han protesterte mot forskjellige ting han syntes var feil og urettferdig i samfunnet, forteller elevene på scenen, før hele skolen, alle trinn, sang «Herr president».

ESKEN MED DET RARE I? Sang, skuespill, dikt og høytlesing utgjorde en flott forestilling. Foto: Stian Ormestad.

– Det er en sang som handler om en mann som ikke vil krige og skyte i militæret. Den har ikke Andre Bjerke skrivi sjøl, men oversatt, får en fullsatt Dalheim-sal fortalt.

Så ble det både bryllup og sjakk – alle visste neppe at han var en lidenskapelig sjakkspiller.

Stort engasjement for språk

Andre Bjerke ble en anerkjent krimforfatter, med blant annet «De dødes tjern», som er blitt filmatisert flere ganger. Men aller mest kjent er nok hans store engasjement for språk:

– Andre Bjerke var veldig opptatt av at alle skulle lære seg å lese, så han lagde ei lesebok for 1. trinn. Han var opptatt av at ungene kunne leke med språket. Han likte vanskelige ord, og at orda ble snudd på.

Så ble noen tungevridende strofer med tøysevers framført fra boka «Moro-vers». Hele den flotte forestillingen ble avslutta med et av moro-versene som er satt melodi til: «Først kom et lass med lisser».

SPRÅK I SKOLEN: Andre Bjerke banet vei for en mer morsom og leken tilnærming til språk. Ikke alle likte det i styre og stell på den tida. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om skolene i Re.

Les mer om kultur i Re.

,