«Skogens gentleman» ble hedret med gullmedalje

GULLMEDALJE: Ingar Tallakstad Lie (70) viser stolt fram diplom og medalje som har fått hedersplassen på veggen hjemme på Lundteigen. Foto: Håkon Westby.

LUNDTEIGEN: Ingar Tallakstad Lie har jobba et helt liv i pakt med naturen, både med bier og tømmerhogst med hest.

Les hele denne saken i ReAvisa, april 2018 – last ned gratis!

Ingar Tallakstad Lie (70) ble i boka “Ingar siss bier” kalt “naturmann” av forfatter Roar Ree Kirkevold. Ikke uten grunn, for den trivelige karen fra Lundteigen lever og ånder for naturen. Han er også blitt kalt “skogens gentleman”.

TRIVES I NATUREN: Ingar vil fortsette, så lenge kroppen henger med. – Ja, birøkt er det flottaste som finns. Så lenge jeg kan, skal jeg produsere honning. Og det er a’ fortsatt så det holder te’ no’n brødskiver! Foto: Stian Ormestad.

Alt henger sammen med alt, ifølge Ingar. Han brenner for en bærekraftig forvaltning av naturen på flere vis.

Skogsmaskiner er fy-fy

Slekta hans var skogsarbeidere. Faren hans dreiv også med bier. Ingar starta sjøl med bier i 1972 og dreiv med det ved siden av full jobb i mer enn tjue år. Etter hvert ble mer og mer av tida brukt på biene, og i 1993 satsa han fullt og helt på birøkt.

Den årlige produksjonen lå på ti til tolv tonn honning, men også helt oppi seksten tonn i rekordåret 2002.

– I dag har jeg trappa vesentlig ned, og ligger på tre – fire tonn. Jeg har forsåvidt pensjonert meg, men jeg kan ikke slutte helt. Det ville gått utover humøret, det.

«Skogens gentleman»

Da Ingar satsa på fulltid med bier, måtte han finne på noe på vinterstid. Det ble skogsdrift med hest.

– “Svarten” ble jo reine kjendisen, forteller Ingar. Han og hesten var med på TV-program med Grethe Kausland. Gjengangeren kalte de “skogens gentlemen” i store typer da de ble hyra inn for å rydde Fogdeskogen på Borre.

– Ja, det der ble det en hel masse skriving rundt. Skogsmaskinene ble sendt inn for å høvle ned hele skauen midt i hekketida. Det ble stoppa etter reaksjoner i lokalavisa, og vi ble sendt inn i stedenfor. Da fikk pipa en annen lyd, sier Ingar og ler.

– Vi hadde mange oppdrag i bynære strøk, der skogsmaskiner er fy-fy, for der skal jo folk bruke skauen til rekreasjon og det skal se ålreit ut, forteller Ingar engasjert.

Insektsdøden er menneskeskapt

Naturmannen fra Re har figurert mye i pressen. Ikke fordi Ingar trives så godt i søkelyset, men fordi saken er så viktig.

– Da jeg ble spørt i lørdagsbilaget til VG for noen år siden om hva årsaken til insektdøden var, så var det ingen tvil om svaret. Det er industrialiseringa i jord- og skogbruket, i kombinasjon med sprøytemidler.

Er det en ting historien har vist oss, så er det dette: Industrien finner på ei gift, så går det noen år og vi ser komplikasjonene – så finner de på ei ny gift. Vi ser jo hvilken vei dette bærer med insektsdøden, og vi må reagere, veitu.

Hedret med gullmedalje

I tillegg til egen birøkt og tidligere skogsarbeid, har Ingar holdt kurs og foredrag, og hatt ansvaret for dronningavlen i Norges birøkterlag. For sin utrettelige innsats ble Ingar hedret på birøkterlagets årsmøte i mars.

Der fikk han overrakt Norges Birøkterlags gullmedalje for særdeles fremragende arbeid for birøkt.

Les mer om «skogens gentleman» i ReAvisa som ligger i postkassa, der folk møtes, og til gratis nedlasting på nettavisa 12. april 2018.

INGAR SISS BIER: Roar Ree Kirkevold skreiv en bok om Ingar og biene hans som kom ut for fem år siden. Den brukes som ei lærebok i birøkterfaget. Foto: Håkon Westby.

Les hele denne saken i ReAvisa, april 2018 – last ned gratis!

, ,