Ordførerne om nytt kommunevåpen: Slottsfjellet står sterkt!

RIDDERNE AV DET RUNDE BORD: Lars Jørgen Ormestad, leder av utvalget som skal foreslå nytt kommunevåpen, Re-ordfører Thorvald Hillestad, arkeolog og for anledningen kunnskapsrik ordstyrer Kjersti Jacobsen, og Tønsberg-ordfører Petter Berg. Foto Stian Ormestad.

REVETAL: – Hvis vi skal ha et symbol der alle tenker helt umiddelbart at DET er Tønsberg kommune – da tenker vi vel alle Slottsfjellet, enten vi liker det eller ikke?, spør Re-ordføreren. Tønsberg-ordføreren er enig, men tar gjerne med ett par pilspisser fra Re også.

Se bilder fra Re middelalderdager 2018 – oppdateres!

Tema for «Ridderne av det runde bord» var i år nytt kommunevåpen. Re-ordfører Thorvald Hillestad og Tønsberg-ordfører Petter Berg var i panelet, og sistnevnte forteller at sjøl om den nye kommunen får nytt kommunevåpen, beholder Tønsberg by sitt bysegl.

LEDER PROSESSEN: Lars Jørgen Ormestad, kommunestyrerepresentant i Re. Foto: Stian Ormestad.

Åtseleter i Ramnes og snylteplante i Våle

Etter en lang historie om hvordan landets eldste by fikk sitt kommunevåpen – i framtida kun et bysegl – skulle Re-ordfører Thorvald fortelle om kommunevåpen her.

– Det er egentlig ikke så lange historia, forteller Thorvald:

– Ramnes hadde det eldste kommunevåpenet av de to, det fikk vi i 1976. Det skulle ikke så mye til for å slå Våle, for var det noen som var treige i sessen, så var det Våle. Der fikk vi somla oss til å få et kommunevåpen først i 1990, som en av de aller siste kommunene i landet.

– Da var naturlig nok det meste opptatt – hvert fall når vi ønska oss et landlig motiv. Da blei det en misteltein, da – som det finnes rikelig av i Horten, men fælt lite av i Våle. Du kan a’ finne’n i Våle au – hvis du leiter skikkelig lenge og nøye.

Ramnes hadde ravnen på kommunevåpenet, etter det opprinnelige navnet «Ravneneset».

– Ravn er en åtseleter, og mistelteinen er en snylteplante – så jeg veit ikke jeg, de fleste var vel klare for å finne et nytt kommunevåpen da Ramnes og Våle slo seg sammen til Re?

FORSLAG: Det har kommet inn flere forslag allerede, og under Re middelalderdager er det et eget «kommunevåpen-verksted» der du kan tegne og levere dine forslag. Foto: Stian Ormestad.

Bygdeborger, pilspisser og Slottsfjell?

Res kommunevåpen har nok mange et langt sterkere forhold til. Det er en gul liljehaspel på grønn bakgrunn. De fem kirkesognene i Re spinner ut av sentrum, som er Revetal. Nå skal dette kommunevåpenet vrakes, til fordel for et nytt for den nye kommunen sammen med Tønsberg.

SYMBOLIKK: Det er bare å gå seg en runde i markedsteltet for å hente inspirasjon. Her henger det en rekke med håndlagede kjeder med symboler på. Foto: Stian Ormestad.

Det nye kommunevåpenet skal gjenspeile våre felles historiske røtter, og at vi blir en enda større landbrukskommune, forteller Lars Jørgen Ormestad, som leder utvalget som skal finne fram til forslag. Under middelalderdagene kan du tegne ditt forslag. Det kom også forslag fra salen:

– Gris i en båt, med sverd og potet på toppen. Og en hval under, kom det fra radene til latter fra resten av salen – etter at både gris og potet var foreslått som passelige landlige motiv.

Bygdeborg var også et forslag. Ingen steder i Vestfold og kanskje heller ikke i Norge er det så tett med bygdeborger, som det er på grensa mellom Re og Tønsberg. Det var for å forsvare seg mot by-makta i tidligere tider. – Så bygdeborg, det er et godt forslag, mener panelet.

Men når ordførerne får et konkret spørsmål om hva de tenker, er de ganske så enig om Slottsfjell.

– Hvis vi skal ha et symbol, som alle umiddelbart tenker at DET er Tønsberg kommune – da tenker vi vel Slottsfjellet, enten vi liker det eller ikke?, spør Thorvald retorisk.

Tønsberg-ordfører Petter Berg er enig. – De kom fra Slottsfjellet for å kjempe i Re, så kanskje Slottsfjellet i Tønsberg og pilspisser fra Re?

Fått inn flere forslag allerede

Alle som vil kan sende inn forslag til nytt kommunevåpen innen 1. mai 2018. Den som kommer med forslaget eller ideen til motivet til nytt kommunevåpen premieres med 5.000 kroner, og et innrammet trykk av det nye kommunevåpenet.

Forslag sendes på e-post til postmottak@re.kommune.no eller per brevpost til: Re kommune, Postboks 123, 3164 Revetal – eller du kan levere ditt forslag under Re middelalderdager.

Lars Jørgen Ormestad forteller at de allerede har fått inn flere forslag, mange av dem skikkelig kreative, og en god del er middelalderprega med pilspisser, borger, Slottsfjellet og Osebergskipet.

Last ned ReAvisa februar 2018 – alt om Re middelalderdager!

RIDDER AV RE: Amalie Olsen Gjersøe (19). Foto: Stian Ormestad.

Les også: Amalie Olsen Gjersøe (19) er årets Ridder av Re.

Se flere bilder fra Re middelalderdager 2018 – oppdateres!

, ,