Kulturminnedag på Bakke mølle: – Skrekkelig møe følk!

KULTURMINNEDAG: Mange tok turen til Bakke Mølle der Kulturminnedagen 2017 ble arrangert søndag 17. september. Foto: Håkon Westby.

BAKKE MØLLE: Det var folksomt på Bakke mølle sist søndag – og det var mye som skjedde der:

LIN-GUTT: Å bråke er gøy, synes Halvor Jakobsen. Etterpå skulle han prøve å skake og å hekle linet. Foto: Håkon Westby.

Anderace i Storelva, natursti, fiskekonkurranse, skyting på blink med kjempesprettert, maling på håndkvern og kvern med vannkraft.

I tillegg var det pløying med hester, binding av kornband, demonstrasjon av grøfting med Felleskjøpets grøfteplau bak en innlånt ”Gråtass” med reduksjonsgir og skjæring av tømmer på mobil dampsag.

«Vern gjennom bruk» – og da er jo Bakke Mølle stedet!

Øyvind Skjeggerød ønska velkommen til Bakke Mølle før Harald Gjersøe i Våle Historielag minner om at årets tema for kulturminnedagen er ”kulturminner i samfunnets tjeneste – vern under bruk».

Da er jo nettopp Bakke Mølle stedet. Her har det vært dokumentert mølledrift fra tidlig 1600-tall – trolig mye tidligere. Her har vært kvernkall, deretter turbiner.

Det har vært flere branner på Bakke, forteller Gjersøe: – Den eldste delen av mølla er bygd i 1905 – da ble det bygd opp igjen etter en brann. Det var sag i drift her til 1926. Nå er ei sag på plass igjen. Den kommer fra Skotvet i Fon.

Det ble tidligere fløtt tømmer i Storelva.

Så dukka Krestian Ælvebakken i Kåre Holtungs skikkelse og kona Gunda Svinevøll i Vilde Holtungs skikkelse opp. De kom roende med tre tømmerstokker. De ville han ha skjært kassebord av, så han kunne få spikra eplekasser til eplene han skulle ha i hus.

Ikke lenge etter kunne de ro oppover elva med de nyskjærte plankene.

Arrangørene: – Skrekkelig møe følk!

Hos ”linjentene” var Halvor Jakobsen i full gang med å knekke linen på en bråke. – Dette er gøy, sa Halvor som etterpå skulle prøve seg på å skake og å hekle linet.

Da ReAvisa snakket med arrangørene etter kulturminnedagen var de strålende fornøyde. – Skrekkelig møe følk! Minst 600!

Været var strålende og det var masse blide folk:

Luftdraget var perfekt til anderacet som ble vunnet av and nummer 318 kjøpt av Boas Nilsen. Vinner av fiskekonkuransen ble Olea Borge. Nummer to ble Benjamin Brei Holtz, mens naturstien ble vunnet av Adrian Brunborg Skjeggerød.

MOBILT SAGBRUK: Her ble det demonstrert saging med mobilt sagbruk med dampmotor. Foto: Håkon Westby.

Les også: Alt klart for Kulturminnedagen i Re

,