Alt klart for kulturminnedagen i Re

KULTURMINNEDAGEN: Bakke mølle blir bevart gjennom bruk – og det er tema for årets Kulturminnedag over hele landet. Foto: Stian Ormestad.

BAKKE MØLLE: Spinning, smiing, skyting med sprettert, roing på mølledammen, dansing på øya, natursti, fisking med mark og dupp, salg av mat fra vedfyrte takker og salg av nybakte bakerovnsbrød fra prestegården.

Les også om kulturminnedagen i ReAvisa, september 2017.

Våle Historielag arrangerer søndag 17. september «Kulturminnedagen» på Bakke Mølle i samarbeid med Øivind Skjeggerød.

KULTURMINNEDAGEN: – Velkommen til Bakke Mølle, ønsker fra venstre Våle historielag ved Mia Olsen, Karl Anders Bråten, Harald Gjersøe, og Stiftelsen Bakke Mølle ved Øivind Skjeggerød. Foto: Håkon Westby.

“Vern gjennom bruk”

Dette er et landsomfattende tiltak gjennom Norges kulturvernforbund, hvor de oppfordrer til arrangementer i uke 37. Det utloves premie til det laget som gjør det beste arrangementet i Norge.

Temaet for dagen er ”Kulturminner i samfunnets tjeneste – vern gjennom bruk”:

Linjentene viser spinning av lin med aktiviteter for barn og unge, det blir smiing av kroker i essa, skyte med sprettert, roing på mølledammen, biolog Bjørn Rismyr og geolog Rolf Sørensen kommer, Tunsberg Leikarring danser på øya, utstilling og demonstrasjon av gamle grammofoner og andre instrumenter.

Det blir svømmekonkurranse med Andebu-ender – hvis vindretningen er riktig. Knut Harald Evensen viser lysbilder fra flyttinga av saga og opptak av intervjuer av eldre om livet før. Det blir natursti og fisking med mark og dupp – ta med mark og fiskestang.

Oppå jordet blir det demonstrasjon av grøfting med gammeldags grøfteplau. Selvfølgelig blir det malt korn til mel både med vann- og håndkraft. Det blir mel til salgs. Binding av kornnek blir demonstrert og det skal fløtes tømmer på elva.

Nybakte bakerovnsbrød

Det er salg av mat som tilberedes på vedfyrte takker. Dessuten selges populære nybakte bakerovnsbrød fra prestegården, forteller arrangørene.

– Alle ønskes velkommen fra klokka 11.00 søndag 17. september 2017, forteller arrangørene til ReAvisa.

BAKKE MØLLE: Her har vannkraften blitt utnyttet siden 1500-tallet. Foto: Stian Ormestad.

Les også om kulturminnedagen i ReAvisa, september 2017.

,