Heftig hestesport: Hit kommer folk fra hele Østlandet

VINNER OPPVISNINGSKONKURRANSEN: Uka ble avslutta med en oppvisningskonkurranse – som Oda Kjølås (15) fra Bergsåsen vant. Foto: Stian Ormestad.

HORN: Hedda Stadheim er flere ganger norgesmester – og disse ukene kommer kursdeltakere langveisfra for å lære, trene, spise og bo hjemme hos 19-åringen og hennes familie på Horn.

Hedda Stadheim (19) og makkeren Mari Næss (20) er på landslaget i Mounted Games, og begge har begge vinni flere Norgesmesterskap tidligere.

I NORGESELITEN: Hedda Stadheim (19) fra Horn i Ramnes. Foto: Stian Ormestad.

Idretten er en konkurranse på ponnier i høy fart og med høy presisjon:

Du skal komme deg gjennom en løype med flere utfordringer, der hinder skal passeres, kopper og kjegler skal plukkes opp og plasseres på pinner, tønner eller merker på bakken – alt sammen på tid.

Konkurransen kan være individuell eller lag med ponnistafett der spenningen ikke er over før siste rytter er i mål. Det er en fartsfylt og spennende gren, som karakteriseres som en stor publikumsidrett på Norges Rytterforbunds nettsider.

Mat og overnatting – og masse trening

Hedda og Mari har i sommer tatt i mot et tjuetalls kursdeltakere hjemme hos Hedda på Horn. De har sørga for mat og overnatting – pluss masse trening.

Blant kursdeltakerne finner vi to Re-jenter: Marie Gjersøe (15) og Oda Kjølås (15). Ellers kommer kursdeltakerne fra hele Østlandsområdet.

Paula Kamilla Gustavsen (14) kommer fra Notodden. Hun låner hesten Orpheus av Hedda.

BITT AV BASILLEN: Paula Kamilla Gustavsen (14) fra Notodden og hesten Orpheus fra Horn. Foto: Stian Ormestad.

Paula Kamilla har drivi med både sprang, dressur og turridning tidligere, – Men det er første gangen jeg prøver dette, sånn ordentlig, forteller 14-åringen til ReAvisa.

SKJEMMER BORT HESTENE: Orpheus har fått en flette, det har kursdeltakerne sørga for. Foto: Stian Ormestad.

Nå har hun fått smaken på det, og vil fortsette med Mounted Games. – Jeg hadde aldri hørt om det før, før jeg fant noe om det på Facebook.

– Jeg hadde ikke hørt om Re før heller…, må hun innrømme når lokalavisa spør.

Nå veit hun hvor Re er – hun er bare et stort smil. – Det har ikke vært kjedelig ett eneste sekund å være her!

–  Det er kjempegøy at vi har overnatta her, alle sammen. Vi er blitt veldig godt kjent, jeg kjente bare en annen fra før av. Nå kjenner jeg alle.

– Gleder meg til å komme tilbake til Re!

Det har vært moro å få litt fri fra foreldrene. Siste kursdagen kommer de for å se på oppvisningskonkurransen. Det har ikke vært kjedelig om kveldene heller, sjøl langt inni skauen her i Re.

– Vi har vært mye ute og finni på ting. Vi har fått lov til å bruke mobiler og sånt, men det har vi nesten ikke rekki. Det har skjedd noe hele tida!

KLOKKES INN: Hestesporten går både på ferdigheter og tid. Foto: Stian Ormestad.

Kurslederne er bare snille og er flinke til å lære bort. – Jeg har lært så mye nytt, forteller Paula Kamilla. Det eneste kjedelige er at hun får lang reisevei for å drive med dette.

BITT AV BASILLEN: Oda Kjølås (15) fra Bergsåsen. Foto: Stian Ormestad.

– Det finnes ikke noe sånt som dette i Notodden – så jeg gleder meg allerede til neste gang jeg kommer hit til Re igjen!

På ferietur fra Fon til Horn

Da er Marie Gjørsøe (15) heldigere, som har dette tilbudet rett i nærheten – i egen kommune. Hun bor i Fon, men har overnatta hele uka på Horn sammen med de andre jentene.

– Jeg kjente to fra før av, men nå er vi alle blitt veldig godt kjent. Alle som driver med hest har et felles emne å snakke om, men nå har vi mange emner å snakke om, sier Marie og smiler lurt.

Det er tydelig at jentene er blitt en sammensveisa gjeng.

– Det er irriterende at uka har gått så fort. Det har vært supergøy, og jeg har kjempelyst til å fortsette med dette. Derfor er jeg veldig heldig som bor så nærme, bare fem minutter unna.

Marie forteller at det er moro med hest, samtidig som denne sporten innebærer teknikk og fart. – Det bli mye på en gang, så det må være kontrollert. Også er det moro å lære av de beste!

Under oppvisningen foran foreldrene måtte Marie ri en hest hun aldri har ridd før. – Min hest mista en sko rett før vi skulle ha oppvisning, så det ble litt annerledes enn planlagt.

Likevel var Marie et stort glis gjennom hele sin imponerende oppvisning.

BITT AV BASILLEN: Marie Gjørsøe (15) fra Fon. Foto: Stian Ormestad.

Lader opp til EM i august

Vinneren av oppvisningskonkurransen ble en annen Re-jente, Oda Kjølås (15) fra Bergsåsen – kanskje ikke så rart, siden hun er godt kjent med idretten:

KREVENDE IDRETT: Marie imponerer under oppvisningen. Foto: Stian Ormestad.

Re-jenta var den ene halvparten av det som ble beste juniorpar i NM i fjor.

Merittene til kurslederne er også imponerende:

Mari er tre ganger norgesmester, både individuelt og i par – en av dem sammen med Hedda – som er totalt to ganger norgesmester. Hun rir på det norske seniorlandslaget i år og skal representere Norge i EM i England i august.

Begge har tidligere ridd på juniorlandslaget, blant annet med EM-deltakelse i Belgia.

I fjor ble Hedda og Mari beste norske par i VM.

LÆRERIKT: Kursdeltakerne forteller om ei lærerik uke på Horn i Ramnes. Her gir Mari og Hedda instrukser. Foto: Stian Ormestad.

– Veldig fin sommerjobb!

Hedda og Mari kosa seg like mye som jentene de tok i mot på treningsleir:

– Dette er aller første gang vi gjør dette, og det var veldig moro! Jeg tror alle har hatt ei fin uke, oppsummerer vertskapet.

En perfekt sommerjobb for jentene – som etter kursene er ferdig skal lade opp til EM i august.

KREVENDE: Marie Gjersøe (15) hopper fjærlett opp på hesten. Foto: Stian Ormestad.

FORNØYD: Til tross for at Marie måtte bytte hest rett før oppvisningen, gikk det strålende. Nå vil 15-åringen drive mer med Mounted Games framover. Foto: Stian Ormestad.

KREVENDE: Oda Kjølås (15) plukker opp kopper og plasserer de på en ny pinne i en rasende fart. Foto: Stian Ormestad.

FOLKSOMT: Hestegården på Horn har fått et nytt liv som arena for Mounted Games. Foto: Stian Ormestad.

Les mer om sport i Re under emneknaggen med samme navn.