Flytta fra Katwe til Re for fem år siden – i år gikk han Vasaloppet!

SKILØPER FRA RE: John Bosco Kisembo (30) fra Katwe bor på Brår med kone og to barn. Han elsker å gå på ski, og her er han klar for Vasaloppet. Foto: Privat.

BRÅR: Mens reinger var i Katwe, gikk Bosco fra Katwe ni mil på ski i Vasaloppet. Han har allerede meldt seg på neste år, og drømmen er å forbedre tida si en hel del.

Les om Revetal ungdomsskole-elevenes tur til Res vennskapskommune Katwe i ReAvisa, april 2017. Avisa kommer til gratis nedlasting her i løpet av torsdag 6. april.

John Bosco Kisembo (30) fra Katwe bor på Brår sammen med kone og to barn. Han møtte Ingrid Granmo (33) da hun bodde i Katwe i 2010. De flytta sammen i Norge i 2012, og har i dag ei jente på snart seks år og en gutt på snart ett år.

Mange har nok hilst på Bosco på treningssenteret på Revetal, der han både har trent og jobba tidligere. I dag er han i full jobb i barnehage i Tønsberg kommune. Han snakker flytende norsk, og elsker å bo i Re.

– Jeg trives veldig godt her, det er fantastiske mennesker i Re. Nabolaget på Brår er helt konge!

Og noe av det beste med Norge er å kunne stå på ski. Sjøl om vinteren her i Re har vært skrall, har han benytta seg av kunstsnøen på Bibo. – Jeg gikk tre mil på Bibo som oppladning før Vasaloppet, det ble mange, mange, mange runder på den korte sløyfa med kunstsnø!

Tilsammen har han gått 60 mil på ski før Vasaloppet, både på Bibo, Risås, Storås, Blefjell, med flere steder. Rundt 30 mil ble gjort unna fra midten av januar til slutten av februar som en siste oppladning til den store styrkeprøven i Sverige.

Første gang han sto på ski var i 2010, i hans første besøk til Re. – Jeg datt etter to sekunder. Men jeg har fått mer greie på det nå, og det er veldig gøy. Jeg liker å trene, og det å stå på ski er en veldig fin måte å trene på.

Hjemme i Katwe har de fleste ikke sett snø annet enn på bilder, så han får ikke så mye skryt derfra for å ha fullført Vasaloppet. Men her hjemme i Re har tipstelefonen nærmest gløda på ReAvisa-kontoret.

– Vi i Re har en litt spesiell skiløper i kommunen, han var eneste deltaker fra Afrika i Vasaloppet – og han fullførte med stil!, tipser en av mange imponerte sambygdinger her i Re.

Bosco fullførte på 9 timer og 35 minutter. – Jeg var bare veldig glad for å fullføre, forteller han til lokalavisa. Planleggingen for neste år er allerede i gang.

– Jeg kommer til å stille til start igjen, jeg er allerede påmeldt til neste år. Da skal jeg forbedre tida, jeg vil veldig gjerne komme under sju timer. Jeg skal trene så godt jeg bare kan!

For årets Vasaloppet-debut var ikke uten problemer. – Jeg ble snøblind halvveis, så jeg så nesten ingenting. Jeg hadde på solbriller fra start, men mista dem litt uti løpet. Det var ikke noe greie på dem heller, så til neste år må jeg få meg noen skikkelig gode solbriller.

Bosco er optimist foran en ny Vasaloppet-deltakelse neste år: – Det er jo bare ni mil!

IKKE MYE SNØ: I Katwe er det varmt og godt hele året rundt – og svært dårlige muligheter for skigåing. Foto: Stian Ormestad.

 

Les også: Bli med til Res vennskapskommune Katwe – og se video:

Les mer om Re sin vennskapskommune Katwe – midt i Afrika.

,