Folksomt frokostmøte for næringsforeningene

011216_revetal_frokostmote_1

SAMARBEIDER: Kåre Solberg, leder i Re næringsforening, og Heidi Skjeggerød, leder for Tønsberg næringsforening – også hun fra Re. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: – Det er ikke snakk om et ja eller nei, det er bare snakk om når, sier Kåre Solberg, leder i Re næringsforening, om en sammenslåing av Re og Tønsberg næringsforening. Tønsberg næringsforening er klar for Re, forteller leder Heidi Skjeggerød.

Tordag 1. desember inviterte begge næringsforeningene, både i Re og Tønsberg, til felles frokostmøte på Re-torvet. Hele 230 påmeldte kom, pluss noen etterslengere.

Det var taffelmusikk fra flygelet i 2. etasje, litt å bite i, og mingling over en lav sko fram til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skulle si noen ord om kommunereformen.

011216_revetal_frokostmote_8

BYFOLK – BLI VANT TIL DET! Underveis i frokostmøtet seig det inn en skikkelig stank. – Vi er på landet, så byfolk: Bli vant til det!, var kjøpmann Sjur Grans beskjed til gjestene – som lo godt av oppfordringen. Foto: Stian Ormestad.

Ministeren kunne desverre ikke komme på grunn av budsjettkrisa – noe hans stedfortreder kjapt korrigerte.

– Ingen krise, bare noen utfordringer, understreket ministerens statssekretær Kristin Holm Jensen da hun fikk ordet.

– Jan Tore Sanner hadde gleda seg veldig til å komme til dere. Han har skrytt mye av Re og Tønsberg og den prosessen dere har hatt her. Han gleda seg rett og slett til å snakke om kommunereformen med dere.

– Derfor har jeg fått med meg en påminnelse, som han også minnet meg på tidlig til morgenen i dag: Husk å skryte godt av Re og Tønsberg!

011216_revetal_frokostmote_7

STATSSEKRETÆR: Kommunal- og moderniseringsministerens statssekretær Kristin Holm Jensen kom i hans fravær – budsjettforhandlinger i stampe måtte få førstepri for ministeren. Foto: Stian Ormestad.

Statssekretæren mener Re og Tønsberg et godt eksempel på kommunegrenser som har gått ut på dato. Disse to kommunene har et felles arbeidsmarked, vi bruker hverandres kulturtilbud og næringsliv – her er det tette bånd på tvers av ei kommunegrense som snart skal bort.

– Det er ingen tvil om at Vestfold er best i klassen på kommunereform. Derfor vil Vestfold-kommunene stå sterkt rusta for framtida. Det vil si at dere er mer konkurransedyktige, for eksempel opp mot en sterk Drammen-region.

Statsekretæren mener Re og Tønsberg har en fordel med erfaringene fra sammenslåingen av Ramnes og Våle for snart 15 år siden. – Men det er klart – dette blir et langt større prosjekt enn som så.

011216_revetal_frokostmote_3

TAFFELMUSIKK: Truls Gran, organist i kirken i Re, spilte vakkert på flygelet i 2. etasje på Re-torvet. Foto: Stian Ormestad.

Et innspill fra salen kom med kritikk til den nærmest betingelsesløse framtidstrua på større kommuner. – Er det ingen problemer? Det høres ut som dette er utelukkende positivt. Det er neppe det.

– Ingen problemer, svarer statssekretæren kontant, til latter fra salen. Før hun svarer mer alvorlig: – En utfordring er å ivareta lokaldemokratiet i større kommuner. Det kan bli for store avstander, og det er noe av lærdommen vi må ta fra tilsvarende reform i Danmark.

– Lokaldemokratiet er en veldig viktig utfordring å ta tak i, mest for partiene som må sørge for en god representasjon fra hele den nye kommunen, mener statssekretæren.

– Det er viktig at alle føler seg representert i den nye kommunen. På den andre siden, det blir mer spennende å være lokalpolitiker. Mange små kommuner har svært lite handlingsrom i dag, mens større kommuner vil ha større handlingsrom.

– Sånn sett kan kanskje flere komme på banen i lokalpolitikken, enn i dag.

011216_revetal_frokostmote_5

MINGLING: Mange nye kontakter ble knytta, og mange gamle kjente møttes igjen på Re-torvet til næringsforeningenes frokostmøte 1. desember. Foto: Stian Ormestad.

Akkurat som kommunene har finni sammen, finner også næringsforeningene i de to kommunene sammen. Det er bare snakk om når de slås sammen, ikke om, forteller Kåre Solberg, leder i Re næringsforening.

– Jeg er fra Re, og jeg kunne ikke tenke meg en bedre partner for Tønsberg, sier Heidi Skjeggerød, leder i Tønsberg næringsforening. – Vi hadde et godt samarbeid med Re – allerede før vedtaket om sammenslåing ble fatta.

Lederen av Tønsberg næringsforening takka vertskapet. – Jeg må skryte av familien Gran og Re-torvet. Fra tidlig i morges var både Sjur og Martin i sving, og i tillegg har vi Truls på flygelet med vakker musikk. Butikkene åpnet i dag klokka 08.00 bare for å vise seg fram for oss.

– Imponerende gjestfrihet her på Revetal!

011216_revetal_frokostmote_4

FOLKSOMT: Næringslivsfolk strømmet på i 2. etasje på Re-torvet til frokostmøte torsdag 1. desember 2016. Foto: Stian Ormestad.

Mens frokostmøtet skred fram, seig det en illeluktende eim inn over forsamlingen. Sjur Gran tok kjapt ordet:

– Hvis dere syns det er dårlig luft her, så er det helt rekti. Hvis dere vil gå ut og trekke litt frisk luft, så er det like ille der.

– Vi veit aldri når bøndene sprer møkka si, så byfolk: Detta får dere bare venne dere te!

Stanken kom fra slamspyling på Nortura, les den illeluktende oppklaringen av luktmysteriet her.

Etter oppklaringen tok Sjur Gran forsamlingen med på en gjennomgang av Revetals utvikling gjennom tidene.