Statoil-Øistein (73) klipte snora for nye Circle K Revetal: – Mer mat, mindre bil. Det går den veien, veitu!

111116_cirkle_k_7

VETERAN: Øistein Auen (73) har vært i bensinstasjon-bransjen siden 1965, og fortsatt har han en finger med i spillet som deleier i bygningen. Likevel har han full tillit til nye generasjoner for hvordan en bensinstasjon av i dag skal drives. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Da snora skulle klippes for nye Circle K Revetal fikk Øistein Auen (73) æren – mannen som har drivi bensinstasjonen både som Statoil, Norol og BP.


 


 

– Nytt navn er bare kjempefint, mener Øistein Auen (73) om Circle K-profileringen. Som 22-åring begynte han å jobbe på bensinstasjonen på Revetal tilbake i 1965. Fortsatt har han en liten finger med i spillet, 51 år seinere.

Ikke rart 73-åringen var hedersgjest og fikk æren av å klippe snora da nye Circle K Revetal ble høytidelig åpnet klokka 11.11 fredag 11. november.

– Ingen kan si de ikke ser bensinstasjonen når de kjører gjennom Revetal. Den er veldig synlig. Dette er en skikkelig oppgradering. Nå ligger vi i forkant, ikke bakpå, forteller en entusiastisk snorklipper.

For Øistein hater å ligge bakpå. Da Norol var navnet og den gamle bensinstasjon-bygningen gikk mange år på overtid på begynnelsen av 1990-tallet, var frustrasjonen over kjeden stor.

– Det er helt utrulig veitu, at ikke de ville bygge en ny bensinstasjon her på Revetal. Men vi dreiv god butikk og de kunne ikke bare sette en strek over Revetal, som de gjorde med så mange andre bensinstasjoner rundt omkring.

Øistein fikk god hjelp av Sjur Gran, som inviterte seg sjøl med på møtet da de høye herrer i kjeden kom til Revetal:- «Bygger ikke dere ny bensinstasjon, så gjør jeg det», sa Sjur. Da ble det fart på sakene, humrer Øistein.

111116_cirkle_k_5

ÅPNINGSFEST: Statoil Revetal ble til Circle K Revetal med en stor åpningsfest 11. november. Før det igjen het bensinstasjonen Norol og BP. Foto: Stian Ormestad.

Den opprinnelige bensinstasjonen ble bygd i 1954 og sto helt fram til 1997.

Samme år sto dagens stasjonsbygning ferdig, med Statoil-skilt rundt hele. Det skulle vare i nesten 20 år, fram til de rød-oransje Circle K-skiltene nå er på plass.

Da Øistein fikk jobb på bensinstasjonen, hadde han som 22-åring allerede rekki flere år ute på hvalfangst, folkehøyskole, bilfagskole og militæret.

Han tok over drifta etter Bernt Frydenberg. Det ble mye mer jobb enn å selge drivstoff. Bilverkstedet var en viktig del av drifta. I tillegg ble det handla inn en gammel kranbil til bergningsoppdrag.

– At familien har holdt ut, det er jo et under. Da vi ble en del av Viking redningstjeneste var vi på vakt hele døgnet. Var det noen som trang hjelp, måtte vi ut. Ikke fri på natta, engang. Det ble en tøff periode.

I etableringsfasen bodde familien på fire i leiligheten over bensinstasjonen, helt fram til de bygde hus i Revetalåsen.

Leiligheten ble leid ut til nye leieboere, ofte ansatte på bensinstasjonen, og det virka preventivt. – Vi hadde ikke ett eneste innbrudd, husker Øistein.

– Eller, ja-ja. Det var noen som prøvde seg kanskje, men med folk boende i 2. etasje ble det ikke store forsøket som regel.

111116_cirkle_k_8

HEDERSGJEST: Øistein Auen (73) får en god klem som takk for snorklipping av Lene Alfredsen Kjønnerød (41) – som overtok bensinstasjonen etter Auen i 2007. Foto: Stian Ormestad.

111116_cirkle_k_9

ARVTAKER: Lene Alfredsen Kjønnerød (41) tok over drifta som 32-åring. Da hadde Øistein Auen (73) vært på bensinstasjonen i 42 år. Foto: Stian Ormestad.

Men den gamle bygningen måtte rives, med leilighet, rubbel og bit.

– Den var vel ikke godkjent for noen verdens ting etter hvert. Vi klatta på med kurser og sprang beina av oss for å skifte sikringer. Det var egentlig helt uforsvarlig tilslutt.

Seks år etter at det nye bygget sto ferdig, tasta Lene Alfredsen Kjønnerød sine første tastetrykk på kassa. Hun hadde blitt kjent med Øistein og familien i sommerferien, da de ferierte på samme campingplass. Hun spurte om jobb – og fikk det.

Øistein så kjapt hva Lene var god for. Hun viste seg å være et godt lederemne – fra en ny generasjon. – Det var på tide, mener Øistein. I 2007 tok hun over drifta, 32 år gammel.

– Den moderne generasjonen, veitu, flinke på data og sånt. Også hadde Lene peiling på hva som trengtes: Mer mat, mindre bil. Det går den veien, innser Øistein.

– Det er ikke butikk for bil lenger. Det merka jeg allerede på slutten av min tid. Det siste som funka var dekkservice – bytte og lappe dekk. Og kanskje et oljeskift nå og da. Skal du overleve i dag, så nytter det ikke å tenke som før.

– Men du må stå på og jobbe hardt. Det er akkurat det samma. Sjøl om du må jobbe på en litt annerledes måte – og tenke nytt.

Skulle det komme en uheldig bilist som trenger et dekkskift eller noe annet, er ikke hjelpen langt unna på Revetal – med bilverksted på andre siden av veien og dekkverksted rett borti gata.

Øisteins rolle i dag er som deleier i bygningen. Lene Alfredsen Kjønnerød (41) står for drifta gjennom selskapet Revetal Auto Service AS.

Ifølge Proff.no har selskapet 14 ansatte og en omsetning på 11,5 millioner kroner i 2015. Resultat før skatt ble på 955.000 kroner – en solid økning fra året før på 639.000 kroner.

Om åpningsdagen skriver Lene på sin egen Facebook-side: – Så sinnsykt stolt av kollegaene mine – ganske trøtt og sliten- men bare sååååååå fornøyd!

111116_cirkle_k_6

SNORKLIPP: Her klipper saksa snora i to, og kundene kan gå på den røde løperen inn i den «nye» bensinstasjonen. Foto: Stian Ormestad.

111116_cirkle_k_4

FOLKSOMT: Circle K rulles ut på alle de gamle Statoil-stasjonene i Vestfold i disse tider. Fredag 11. november hadde turen kommet til Revetal. Foto: Stian Ormestad.

, ,