Feier om ny og flott peis: – Brannfelle!

brann_feier_ildsted_1-2

BRANNFELLE: Peisen ser fin ut, men ildstedet ble avdekket som brannfelle da feieren var på tilsyn i Re. Omramningen over peishyllen var av sponplater og gipsplater. Foto:VIB.

REVETAL: Denne peisen i et bolighus på Revetal ser både flott og fin ut – men er livsfarlig. Det ble først avdekket da feieren kom på tilsyn i høst.



 

– Under våre tilsyn finner feieren av og til livsfarlige ildsteder, fordi de er installert feil, skriver Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) på sine nettsider.

– Dessverre tror fagpersonene i Vestfold Interkommunale Brannvesen at mange hjem og fritidsboliger har brannfarlige ildsteder, som først avdekkes ved tilsyn eller i verste fall når det oppstår brann.

Et ferskt eksempel er fra Re og Revetalåsen, der feiersvenn Anders Solum Høivik var på tilsyn og avdekket at alt over peishyllen var utført i brennbart materiale. Dette hadde garantert ført til brann før eller senere.

Sponplater og gips utgjorde omramningen og ”brannmuren” som utsettes for kraftig strålevarme fra peisinnsatsen, med over 10.000 W i maks varmeeffekt. Omramningen hadde heller ikke tilstrekkelig utlufting.

– Ildstedet så fint ut fra utsiden og nåværende huseier hadde heldigvis kun kosefyrt i peisen. Hadde det vært mer intens fyring for å dekke oppvarmingsbehov ville det garantert oppstått brann.

Inne i omramningen av brennbart materiale var det svimerker, forteller Anders Solum Høivik.

Årlig utfører feierne i VIB nærmere 5.000 tilsyn og feier over 12.000 skorsteiner. Dette er fyringsanlegg som er innmeldt til feierseksjon i VIB og som dermed jevnlig får sikkerhetssjekk av kompetente fagpersoner. Blant disse fyringsanleggene er det få grove feil.

– Problemet er alle de ildstedene som blir montert av boligeieren selv, en venn eller useriøse håndverkere og hvor monteringsanvisningen ikke er fulgt, sier seksjonsleder og feiermester Jan Espeseth.

– Det er ikke søknadsplikt for å sette inn eller å bytte ildsted, men det er meldeplikt til oss. Fra privatpersoner får vi så godt som aldri melding, forteller Espeseth.

brann_feier_ildsted_2

KLAR OPPFORDRING: Meld fra om nytt eller endret ildsted til oss, oppfordrer feiermester Jan Espeseth i Vestfold Interkommunale Brannvesen. Da får du tilsyn og uhildet sikkerhetssjekk av ditt fyringsanlegg. Foto:VIB.

Les mer på Vestfold Interkommunale Brannvesens nettsider.