Tenåringsgutter sto bak raseringen av Revetal ungdomsskole: – De angrer veldig

180416_POLITI_TRINE_BERG (1)

STORT OMFANG: – At fire stykker klarer å bruke så mye tid og krefter på dette – det er utrolig, mener lensmann på Revetal Trine Berg. Foto: Stian Ormestad.

REVETAL: Mandag tilsto fire gutter som tidligere har gått på Revetal ungdomsskole. Nå venter mest sannsynlig en vaskejobb som straff.

Les også: Innbruddstjuver har rasert Revetal ungdomsskole

Les også: – Skole som normalt fra mandag morgen

Det var lørdag morgen 20. august at samme renholder som oppdaga brannen tidligere i år, oppdaga det omfattende skadeverket.

Igjen forhindret hun en enda større skade, siden pøblene hadde latt vannet stå å renne i vasker og dusjer der avløpet var tetta med papir.

Det var bare noe av alt som var tilgriset, ødelagt og ommøblert på skolen i løpet av natta.

200816_REVETAL_UNGDOMSSKOLE_INNE (15)

PAPIR OVERALT: Alt papir på papirlageret var strødd utover store deler av 1. etasje, i ganger, dusj, toalett og basseng. Foto: Stian Ormestad.

Allerede lørdag fikk politiet flere interessante tips, som ble sjekka ut i løpet av helga. Mandag tilsto fire gutter, en 16-åring og tre 17-åringer.

Det forteller lensmann på Revetal Trine Berg. Alle fire har tilknytning til Re og har gått på Revetal ungdomsskole.

Saken går mest sannsynlig over til Konfliktrådet, som er en sivil instans. Hvis alle parter ønsker det, og politijuristen mener det er greit, vil guttene mest sannsynlig få en straff som skal få dem til å lære:

– I Konfliktrådet blir man enig om hva gjerningspersonene kan gjøre for å gjøre opp for seg. Vi har flere gode eksempler fra tagge-saker, der straffen blir å vaske ned eller male over – rett og slett fikse opp etter seg, forteller lensmann Berg.

200816_REVETAL_UNGDOMSSKOLE_INNE (12)

SIKRA SPOR: Politipatruljen på stedet jobba effektivt både med sikring av spor og oppfølging av tips. Det førte til en kjapp oppklaring av saken. Foto: Stian Ormestad.

På ungdomsskolen ble det rydda og vaska hele helga for å få skolen klar til elevene kom mandag morgen. Så her vil det ikke være snakk om å rydde opp etter seg, men kanskje å få en straff som tilsvarer opprydningsjobben.

– Det kan være å vaske – for eksempel bassenget, som var tilgriset med papir, såpe og kjemikalier – og til og med stoler og pulter lå oppi der, – det finnes mange fine jobber som kan vise dem hvor mye tid og krefter det har gått med til å rydde opp etter dem, mener lensmannen.

Men hun understreker at dette blir opp til Konfliktrådet å avgjøre. Politiet er ferdig med saken så snart den eventuelt blir oversendt dit.

– Vi hadde en kjempeeffektiv patrulje ute som jobba godt. De sikra spor, fulgte opp tips, og snakka med en og en av de vi etter hvert fikk god grunn til å mistenke at sto bak. Alle fire erkjente etter hvert forholdet, og de foresatte er informert og snakka med.

200816_REVETAL_UNGDOMSSKOLE_INNE (27)

OMFATTENDE SKADEVERK: Her ligger en pult og en stol og dupper i vannet i svømmebassenget. Foto: Stian Ormestad.

Lensmann Berg reagerer sterkt på omfanget av skadeverket. – Jeg fatter ikke hvordan de har hatt tid til alt dette her, jeg!

Som ReAvisa meldte lørdag formiddag var bassenget voldsomt tilgrisa med såpe, papir og stoler og pulter. Det var lagt papir i avløp og vannet var på – risikoen for vannskader var stor.

Brannslangen var tatt ut og de hadde forsøkt å spyle vann i korridorene.

Speil, lysarmatur og andre ting var rivi ned og slengt rundt – for eksempel i toalettet. Mye var slått i stykker, også med spade. Dører var forsøkt sparka inn.

– At fire stykker klarer å bruke så mye tid og krefter på dette – det er utrolig, mener lensmann Berg.

Guttene kunne risikert en straffesak, men likevel mener lensmann at Konfliktrådet er en bedre løsning:

– Hvert fall med så unge gjerningspersoner. Ungdomsskolen ved rektor har også samtykket, forteller lensmann ut ifra papirene i saken.

Der står det også at tenåringsguttene har angret veldig i avhør.

– Ja, de angrer noe fryktelig. De er angrende syndere alle sammen, ifølge avhørene. Familiene har fortalt i prat med politiet at guttene ønsker å ta kontakt med rektor for å uttrykke sin dårlige samvittighet.

200816_REVETAL_UNGDOMSSKOLE (5)

MANGLER ALARM – BAK EN ULÅST DØR? Revetal ungdomsskole har ikke alarm som fungerer i det området pøblene rota rundt – og ifølge avhør var heller ikke døra der de kom seg inn låst. Foto: Stian Ormestad.

Mange er blitt overraska over manglende alarm på ungdomsskolen. Både brannalarm i forbindelse med brannen på sløyden tidligere i år, og nå innbruddsalarm.

Her kommer en overraskelse til: Guttene påstår at de kom seg inn via en ulåst dør.

Politiet har sålangt ikke funnet noe som kan styrke eller svekke den informasjonen.

– Dette ble registrert som et innbrudd med omfattende skadeverk da renholderen ringte operasjonssentralen lørdag morgen. Da låste melder seg inn en annen dør, enn den som angivelig skal ha stått åpen, forteller lensmann Berg.

Les mer om Revetal ungdomsskole.

,