Hils på en ekte Re-patriot – SE VIDEO!

HAUGAN/BERGSÅSEN: 16-åringen spiller på Re FK, går på Re VGS, snakker flytende Re-dialekt med tjukke L-er, går turer i skævven – og er en ihuga motstander av kommunesammenslåing.

080616_UTVEKSLINGSSTUDENT_IMS_4

VENNSKAP FOR LIVET: Utvekslingsstudenten Xavier Bravo Serres (16) fra Barcelona tar farvel med vertsfamilien Gusfre Ims på Haugan: Sigurd (6), Ida (10), Endre (14), mamma Lise (40) og pappa Daniel (40). Foto: Stian Ormestad.

Familien Gusfre Ims på Haugan i Våle tok i mot utvekslingsstudenten Xavier Bravo Serres (16) fra Barcelona gjennom utvekslingsorganisasjonen AFS.

Xavier er en av 200 utvekslingsstudenter fra hele verden som bosettes over store deler av Norges land. Nå trengs det nye vertsfamilier til nye utvekslingsstudenter til høsten.

Organisasjonen ble stifta etter andre verdenskrig, for å skape forståelse og vennskap på tvers av landegrenser, kontinenter og kulturer – for å skape fred for framtida.

080616_UTVEKSLINGSSTUDENT_IMS_2

TRIVES PÅ LANDET: En bygutt fra Barcelona trives godt på landet i Re. Xavier er blitt god venn med alle dyra på gården. Foto: Stian Ormestad.

Xavier hadde lært litt norsk før han kom, men lista er blitt lagt høyere og høyere i løpet av året hans her i Re.

Han kom tross alt til en vertsfamilie der pappa jobber i Språkrådet og mamma er norsklærer.

– Det store målet hans om å kunne si tjukke L-er ble nådd her i våres, forteller Daniel. Det var en stor begivenhet i det Ims-ske hjem.

Bygutten fra Barcelona har lært å like det landlige livet i Re, med turer i skævven – som han sier på klingende Re-dialekt.

Hvor godt integrert og helhjerta reing Xavier var blitt, så de for fullt da invitasjonen til sommeravslutningen for utvekslingsstudentene kom i postkassa.

Avslutningen var lagt til Sandsletta i Re – men det sto Holmestrand på invitasjonen.

– NEI!!! Det er i Re, var Xaviers første reaksjon.

080616_UTVEKSLINGSSTUDENT_IMS_1

VAR UTVEKSLINGSSTUDENTER SJØL: I sin tid reiste en ung Daniel og en like ung Lise ut i verden på egenhånd – og ble godt tatt i mot av en vertsfamilie på en helt annen kant av verden. Kontakten holder de fortsatt med hver sin vertsfamilie – godt over 20 år etter. Foto: Stian Ormestad.

Kommunesammenslåing er noe tull, mener han også.

– Jeg kommer fra Catalonia der mange vil løsrive seg fra Spania og få mer selvstendighet. Jeg skjønner ikke hvorfor alt skal bli så stort, forteller Xavier ivrig.

– Det er ofte ikke så effektivt å være stor og ikke noe særlig lurere enn å styre sjøl.

Begge foreldrene Daniel og Lise har vært utvekslingsstudenter sjøl, og har satt stor pris på den erfaringa, – det er det jeg husker aller best fra ungdomsåra, forteller Lise.

Begge har fortsatt kontakt med vertsfamiliene fra den gang. Det er blitt et evig vennskap på tvers av landegrenser og kontinenter.

– Det trengs alltid nye vertsfamilier, så er det noen som vurderer det og lurer på noe – ta kontakt med oss, oppfordrer Lise.

– Det er spennende! Du får verden inn i stua. Hele familien lærer mye, forteller Daniel.

Han var skeptisk til å ta i mot en utvekslingsstudent langt utpå bygda, men det har gått helt fint. – Vår oppfordring er å ikke nøle, det er så moro med en utvekslingsstudent i huset!

080616_UTVEKSLINGSSTUDENT_IMS_3

FAMILIEBILDE: Det siste bildet av hele gjengen før Xavier reiser tilbake til Barselona. – Jeg kommer garantert tilbake. Jeg tenker på å studere her i Norge, forteller 16-åringen. Foto: Stian Ormestad.


 

– ANNONSE –

,